Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Landslagssjefen glad Northug-saken er over: - Vi har brukt altfor mye ressurser på det der

Men Vidar Løfshus er fornøyd med utfallet.

GLAD DET ER OVER: Landslagssjef Vidar Løfshus nyter både været og roen rundt Northug-kontrakten på landslagets siste høydeopphold før sesongstarten i langrenn.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet  .
GLAD DET ER OVER: Landslagssjef Vidar Løfshus nyter både været og roen rundt Northug-kontrakten på landslagets siste høydeopphold før sesongstarten i langrenn.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VAL SENALES (Dagbladet): Hvert eneste år siden Petter Northug brøt ut av landslaget i 2013 har de forhandlet om hvilke premisser som skal gjelde for langrenns-kongen om han skal representere Norge internasjonalt i langrennssporet. 

Hvert eneste år har de kommet til enighet. Til slutt. 

I år ble Norges Skiforbund og Team Northug i tillegg enige om en avtale som varer i tre år, og dermed slipper både vi og dem som jobber i skiforbundet å gjenta øvelsen de kommende åra. 

Og det er kanskje greit? 

- Ja, absolutt. Det er en lettelse, så jeg er veldig glad på både forbundet og Petters vegne at vi er kommet i mål, sier landslagssjef Vidar Løfshus til Dagbladet. 

Holdt på rammene
Selv har ikke Løfshus vært direkte involvert i forhandlingene med Northug-leiren, men det er Løfshus som har ansvaret for Petter når han først går med de norske fargene på trikoten. 

I tillegg er det noen andre landslagsløpere Løfshus må svare for. 

- For min del har utfordringa vært å signalisere at dette skal være en oppfølging av det som har vært sagt gjennom sein vinter og tidlig vår i forhold til de andre løperne i laget. At vi holder oss innafor de rammene som har vært skissert, og ikke går noe utover dem, sier landslagssjefen.

Flere kommer
Det mener han de har klart. Og at avtalen med Petter også åpner for at andre løpere kan prøve lykken utenfor landslaget, ser han også.

- Det har alltid vært noen som har utfordra dette, men det er et fåtall som har hatt den muligheten til å gå ut og skaffe seg private sponsorer slik at de får et bedre opplegg. Jeg tror nok det er unntaket og ikke regelen. Men at det kommer til å skje igjen i framtida, det gjør det helt sikkert. Det har vært flere som har gjort det tidligere også. Både Dæhlie og Ulvang, Aamodt og Kjus har utfordra systemet. Så får vi se hvem som blir neste, sier Løfshus.
 
- Men nå er det slått fast for evig og alltid at det er landslagsmodellen som gjelder?

- Ja, jeg mener det. Og det går først og fremst på kunnskap og kompetanse, og det støtteapparatet vi bygger opp rundt laget. Det er noe som står godt forankra i idretten, og ikke minst i Olympiatoppen også. Petter er jo veldig raus sjøl også i forhold til det der, han sier jo at alle må på landslag. Det er bare unntaksvis at folk kan gjøre sånn som han. Unntakene dukker sikkert opp i framtida, altså, men jeg tror ikke det blir så veldig ofte.

For mye tid
Så er spørsmålet om den tre år lange sagaen kan brukes til noe positivt. Om det er noe å lære av den endeløse kranglingen og forhandlingene mellom partene.

- Nyttig vil jeg ikke si dette har vært, men vi må ta lærdom av at det er noen som utfordrer oss. Jeg syns jo det har blitt brukt altfor mye ressurser på det der, ressurser som kunne vært brukt på utvikling av andre områder i stedet for at vi skal drive og forhandle og kjekle om kontrakter. Men det er en påminnelse om at det vi har hatt i fortida ikke nødvendigvis står like fjellstøtt i framtida. Når vi blir utfordra på dette må vi sørge for at det opplegget vi legger til rette for i framtida blir, om mulig, bedre enn det vi har hatt i tidligere tider. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!