MØTTES I RETTEN: Per Mathias Høgmo vitnet i saken hvor Guttorm Dilling (hvit skjorte) har saksøkt Norges Fotballforbund. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet
MØTTES I RETTEN: Per Mathias Høgmo vitnet i saken hvor Guttorm Dilling (hvit skjorte) har saksøkt Norges Fotballforbund. Foto: Joachim Baardsen / DagbladetVis mer

Landslagssjefen nådeløs mot Dilling: - Utenkelig at vi har den type holdninger

Ampert i Oslo tingrett.

OSLO TINGRETT (Dagbladet): I dag vitnet Per-Mathias Høgmo i Oslo tingrett. I en over en time forklarte langslagssjefen hvorfor han i fjor bestemte seg for å fjerne Guttorm Dilling fra sin jobb som administrativ leder for laget.

Høgmo kom med en nådeløs karakteristikk av Dillings holdninger til de nye retningslinjene som ble innført. Landslagssjefen fortalte at Dillings jobb var et tema helt fra han tok over for Egil Olsen i 2013. Dilling skal raskt ha blitt sett på som et stort problem etter at han nektet å innordne seg etter det nye støtteapparatets regler.

- Det er for meg utenkelig at vi har den type holdninger i en så sterk prestasjonsgruppe, sier Høgmo i retten.

- Manglende lederegenskaper Et av kravene landslagets støtteapparat ble enige om, med unntak av Dilling, var at både spillere og ledere skulle sove på samme hotell under samlingene.

Dette nektet Dilling, noe som i august i fjor fikk et allerede velfylt beger til å renne over for landslagssjefen.

- Guttorms posisjon har vært et tema helt siden jeg tok over. Det siste møtet gjør at det eskalerer. Samtlige er samstemte om at vi må gjøre endringer nå, og før kvaliken og de viktige kampene starter, sier Høgmo.

Under vitnemålet uttalte også landslagssjefen seg kritisk til Dillings kvaliteter som administrativ leder.

- Utfordringen til Dillings utøvende rolle har vært en manglende evne til å utøve lederskap i den stilllingen. Det førte til at vi følte nødvendigheten av å gjøre en del grep.

- Svært vanskelig Det er Dilling som har stevnet Norges Fotballforbund, etter at NFF omdefinerte jobben hans. Han ble fjernet fra A-laget og tilbudt en rolle som administrativ leder for U21-landslaget, samt ungdomslandslagene nedover i systemet.

Dilling vil imidlertid ha jobben i Høgmos støtteapparat tilbake så fort som mulig. Det fikk NFFs advokat, Nicolay Skarning, til å spørre landslagssjefen hvordan han vil reagere om retten gir Dilling medhold.

- Ut ifra de prosessene vi har hatt det siste drøye året, og med den historikken, vil jeg synes det ville vært svært vanskelig å ha Dilling med videre. Det er ikke noe tema for meg, for å si det sånn.

Uttalelsen gjorde at Dilling-advokat Bjørn Fredborg Nilsen hevet stemmen.

- Risikerer vi at altså at du ikke vil ta stilling til dommen?

- Det får vi ta stilling når det kommer.

-  Respekterer du ikke norsk rett?

- Vi forholder oss selvfølgelig til retten, men det vil bli svært vanskelig å gjøre det, sier Høgmo på spørsmål fra Dillings advokat.

Rettsaken fortsetter med vitnemål fra blant annet Jan Åge Fjørtoft i løpet av dagen.