Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Vil ha Nations League på kvinnesiden også:

Landslagssjefen slakter forslaget

Fotballpresident Terje Svendsen mener resultatet i EM-kvalifiseringen mellom Norge og Færøyene tvinger fram en endring. Martin Sjögren er negativ til forslaget.

ENDRING: Fotballpresident Terje Svendsen (t.h) ønsker å se endringer i kvalifiseringssystemet på kvinnesiden. Landslagstrener Martin Sjögren (t.v), som har kontrakt ut 2020 med opsjon på EM i 2021, er veldig usikker på om det er veien å gå. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
ENDRING: Fotballpresident Terje Svendsen (t.h) ønsker å se endringer i kvalifiseringssystemet på kvinnesiden. Landslagstrener Martin Sjögren (t.v), som har kontrakt ut 2020 med opsjon på EM i 2021, er veldig usikker på om det er veien å gå. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

ULLEVAAL (Dagbladet): - Kvalifiseringsgruppa og kvalifiseringssystemet til EM-mesterskapet for kvinner er ikke motiverende. Det er ikke motiverende for kvinnefotballen på Færøyene å tape 13-0 mot Norge. Det er det ikke, sier Terje Svendsen til Dagbladet.

Svendsen er skråsikker på at UEFA vil gjøre endringer i kvalifiseringssystemet på kvinnesiden.

- Jeg tror det vil tvinge seg fram. På aldersbestemt nivå er vi allerede på gang og utprøver det på gutter og jenter 19. UEFA syns Nations League-prinsippet er så vellykka at de vil gjerne gjennomføre det til VM i 2023.

Om det kommer før VM råder det derimot usikkerhet om, men noe må gjøres. Det er fotballpresidenten hundre prosent klar på.

- Det må være et helt annet system for kvalifisering. Om det blir helt som Nations League, vet jeg ikke enda, sier han.

UEFA har som mål å få alle de 55 medlemslandene til å starte med kvinnefotball.

- Forhåpentligvis vil det bli mange flere land i Europa som melder seg på. De vil starte på et ganske lavt nivå sammenliknet med de aller beste, og det å utsette dem for 15 til 20-0, det er ikke bra for motivasjonen, slår Svendsen fast.

- Rotete system

Landslagssjef Martin Sjögren forstår Færøyenes sak. Flere spillere har sluttet på landslaget på grunn av motgangen. Færøyenes hovedtrener røpte også at flere spillere gruet seg til å møte Norge, fordi de visste at laget kom til å tape.

- Det er ikke bra for noen, slike resultat fremmer ingen utvikling, sier Sjögren til Dagbladet.

Likevel er han negativ til en endring i kvalifiseringssystemet, men peker på fordeler og ulemper ved begge system.

- Helt ærlig så er jeg veldig usikker på om det er riktig vei å gå. Systemet vi har nå, når ut bredere og skaper en spredning i kvinnefotballen. Samtidig syns jeg at Nations League-systemet er rotete, det er vanskelig å forstå, sier svensken og ler.

- Jeg tenker også at, til tross for en sjanse for store sifrer, må det vel være motiverende for de mindre nasjonene å møte større nasjoner, enn bare lag på samme nivå, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter etter videoen:

- IKKE SJARMERENDE: LSK-spiller Cathrine Dekkerhus og Vålerenga-keeper Guro Pettersen reagerer på filmingen i herrenes fotball-VM. Ikke spesielt sjarmerende, er meldingen fra fotballjentene. Video: Dagbladet TV Vis mer Vis mer

Ønsker arrangere VM

EM i 2021 og VM i 2023 er de neste store mesterskapene for kvinnelandslaget. Om det så blir endringer i kvalifiseringssystemet eller ei, er det i alle fall sikkert at Norge har store ønsker om å arrangere verdensmesterskapet i 2027.

Svendsen avslører planene og forteller at Norge allerede har sendt en søknad til Nordisk råd. NFF vil ha politisk støtte fra rådet til å legge inn en søknad om et Nordisk mesterskap i 2027.

- Vi er seks nasjoner som ønsker å arrangere det felles, som et felles nordisk VM. Blant de seks er det Færøyene og Island, og en kjerne av Norge, Sverige, Danmark og Finland som arrangerer mesterskapet. Ser vi på avstandene i Norden, så er ikke de større enn at det lar seg gjøre, uten at det blir omfattet som en voldsom reise. Ser vi på Frankrike i år, så reiste vi langt, sier Svendsen.

Norges Fotballforbund er allerede i gang med planene.

- Vi har startet et forprosjekt hvor vi ser på hvordan vi kan arrangere et slikt mesterskap. Vi vil søke med utgangspunkt i at vi har en sterk tradisjon for å være pionerer i kvinnefotball, og fordi kvinnefotballen har en sterk posisjon i respekterte land, sier Svendsen.

- Er det store sjanser for at Norge blir vertsland?

- Det er en utfordring. I 2023 vet vi allerede søknadslisten, og den er ganske stor. Sør-Amerika og Asia er høyt oppe, og det ligger i kortene at det ikke blir Europa, på grunn av at det var i Frankrike i år. Så vi mener at Europa kan ha muligheten i 2027, så det er derfor vi går for det, sånn taktikkmessig, sier Svendsen.

Martin Sjögren er hundre prosent positiv til dette forslaget.

- Det er en veldig god idé å drive dette sammen. Vi har alle forutsetninger i verden til å gjøre dette bra. Det ligger en sterk tradisjon med kvinnefotball bak, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media