Landslagssjefen slakter U23-rytterne etter VM

Beste norske på en 39. plass. Landslagssjefen slakter innsatsen.

DE NORSKE GUTTENE: Klarte ikke følge med da det ble avgjort i U23-VM. (Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix)
DE NORSKE GUTTENE: Klarte ikke følge med da det ble avgjort i U23-VM. (Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix)Vis mer

RICHMOND (procycling.no): Kevin Ledanois fra Frankrike ble verdensmester for U23-ryttere foran Simone Consonni fra Italia og Anthony Turgis, også han fra Frankrike. Truls Engen Korsæth ble beste norske med en 39. plass.

- Det ble ikke dagen vi hadde håpet på. Vi klarte ikke å samle oss ordentlig på slutten. Jeg sleit med å finne Daniel og vi satt for langt bak. Så begynte det å regne og folk veltet, sier Anders Skaarseth til procycling.no like etter målgang i U23-VM.

Anthony Turgis og Kevin Ledanois fra Frankrike støtet opp Libby Hill med italienske Davide Martinelli på hjul. I samme bakke var det en velt langt fremme i feltet, som hindret flere ryttere. Bak velten havnet flere av de norske rytterne, som ikke klarte å være med i jakten på franskmennene mot slutten.

- Daniel og jeg satt alt for langt bak inn i siste bakken og blir hindret av velten. Da mister man mange plasseringer i feltet, sier en tydelig skuffet Anders Skaarseth til samme kanal.Kristiansen forbannet
Landslagssjef Stig Kristiansen leverte «rene ord for pengene» etter U23-rytternes VM-innsats, som han mener var svært dårlig løst.

- De fortjener et klaps på kinnet, ikke ros. Mye av laget har ligget i bakre del av feltet i hele dag. Der er det definitivt tyngst og skjer mest uhell, sier Kristiansen til TV 2.

Han sier at Skaarseth og Korstæth får godkjent, men at resten av laget har et par ting å jobbe med, ifølge landslagssjefen.

- Det var nyttesløst hvordan de løste oppgaven i dag, sier Kristiansen.

- Jeg blir eitrende forbannet på hvordan de løser det i dag. At resultatet blir som det blir, er greit. Men det er det de leverer underves i dag som ikke holder mål. Det er dårlig løst, og da skal man ha flaks hvis det skal holde til gull, sier Kristiansen.

Hoelgaard med dårlig dag
Daniel Hoelgaard var i utgangspunktet spydspissen på et norsk U23-lag, som på forhånd var spådd å kjempe om seieren. Dagsformen sto ikke i stil til forventningene.
- Det var bare beina det sto på i dag. Det var blytungt fra start til mål. Det var som å kjøre med bremsen på. Når man har en så tung dag i et ritt man har jobbet lenge mot, er det surt, sier Hoelgaard.

Eiking nedadgående
Odd Christian Eiking omtaler det som en svart dag overfor procycling.nos reporter i Richmond.

- Jeg merket det allerede fra start at dette ikke var helt topp. Jeg håpte for lagets del av Daniel skulle ha dagen, men han merket det også, sier Eiking til procycling.no.

Han sier at han har hatt en nedadgående kurve siden Arctic Race of Norway, og at han er sliten etter en lang sesong.- Jeg er ikke syk, men følte bare at jeg ikke klarte å hente meg inn i det hele tatt. Jeg vet ikke om det har noe mer fuktigheten å gjøre. Jeg var helt kjørt allerede fra starten av. Hele uken har jeg hatt veldig høy puls. Jeg trodde det skulle gi seg til i dag. Det er ingen unnskyldning.

Kort oppsumert
Firemannsbruddet besto av Oleg Zemlyakov (Kazakhstan), José Louis Rodriguez (Chile), Eddie Dunbar (Irland) og Davide Martinelli (Italia). Sistnevnte var blindpassasjer i bruddet store deler av dagen og var knapt å se foran i feltet.De hadde rundt 1:20 ned til feltet med ni mil til mål, rundt femten kilometer senere var hadde de økt med et drøyt minutt. Avstanden gikk raskt opp da Tyske Maximilian Shachmann støtet fra feltet. Han klarte fort å kjøre seg opp til de fire rytterne i tet, som med seks mil til mål hadde 1:10 tilbake til feltet.

Martinelli med problemer
På den sjuende runden måtte Dunbar gi seg i bruddet på vei opp 23rd Street, det brosteinbefengte innslaget i VM-løypa.

Med tre runder til mål var de resterende fire rytterne 1:05 foran feltet, hvor Korsæth satt ved den spisse enden. Både Sveits og Danmark sendte ut ryttere ved passeringen. Mads W. Schmidt, som tidligere i uken ble verdensmester på tempo, satt fart for danskene uten at det ble noe av.

Opp Libby hill samme runde støtet Martinelli. Da sviktet sykkelen, og på 23rd Street måtte han italieneren enda en gang av sykkelen for å fikse på utstyret. Det tok for lang tid, og med passering to runder igjen til mål hadde bruddet smuldret opp til tre ryttere, som førte an tjue sekunder foran feltet.

Dansk dynamitt
Med tjue kilometer til mål satte britene en enorm fart inn mot Libby Hill. Da var det slutt for bruddet. Truls Engen Korsæth satt best med av de norske da danskene sendte ut Søren Kragh Andersen i kneikene inn mot siste passering.Han hadde femten sekunder da arrangøren ringte i klokka, men klarte ikke å holde unna for feltet, som lå på én strek på flatene på starten av siste runde. Med åtte kilometer til mål var det samlet felt.

Med fem kilometer igjen til mål kom regnværet, like etter veltet Markus Hoelgaard. Været gjorde seg også gjeldene opp Libby hill, hvor en rytter fra Belgia veltet langt foran i feltet. 

Frankrike benyttet bakken til å sende to ryttere i brudd, Anthony Turgis og Kevin Ledanois, som fikk en luke sammen med den gamle bruddhelten Martinelli.