DU HAR SETT DET FØR: Og landslagssjef Trond Nystad tror det blir spurtoppgjør i dag også. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
DU HAR SETT DET FØR: Og landslagssjef Trond Nystad tror det blir spurtoppgjør i dag også. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer

Landslagssjefen tror på nytt spurtoppgjør i dag

- Jeg skulle ønske det ikke ble så spennende.

FALUN (Dagbladet): - For publikum og de som ser på tv tror jeg det blir veldig spennende å se på sisteetappen. Jeg skulle ønske det ikke ble så spennende, men jeg tror nok vi må se for oss at en tre, fire lag kommer sammen inn på stadion, sier herretrener Trond Nystad til Dagbladet.

Det er selvfølgelig stafetten han snakker om. Denne evige tvekampen mellom først og fremst Norge og Sverige, der nordmennene har tatt med seg de sju siste VM-gullene, mens svenskene har herjet i OL.

Nå er det som kjent VM igjen, attpåtil på svenskenes egen hjemmebane, og svenskene har vist dokumentert og gryende form.

- Jeg tror Johan Olsson er i veldig bra form, og han er egentlig bedre i klassisk enn i skøyting, så jeg tror han kommer til å bli farlig på stafetten. Og på femmila, smiler Nystad.

Nøkkeletappen
Olsson kan vise seg å bli en nøkkelmann for Sverige. Der Norge har Petter Northug på ankeretappen, har Sverige Johan Olsson på andre. Norges mann på den samme etappen, Didrik Tønseth, tror selv at hele stafetten kan bli avgjort der.

- Det spørs hvordan man ser på avgjort. Jeg tror jo det at tre, fire lag kommer til å overleve andreetappen, men jeg tror også at det kommer til å bli en veldig sprekk i feltet. Jeg tror både vi, Sverige og sannsynligvis Russland vil ha fart i feltet og setter opp løpere som kan gå fort alene. Da er det bare snakk om hvem som overlever, hvis alle har gode ski og en brukbar dag, sier derimot landslagstrener Nystad.

Nettopp skiene er et evig tilbakevendende tema. Den overomtalte smørebommen i Sotsji henger fortsatt som en mørk sky over smørebussen, og da damene ble smørt bort på tirsdagens tikilometer i snøvær ble det umiddelbar bekymring for dagens stafett også.

Hvorfor? Fordi det er meldt snø i Falun.

Rolig sjef
Og så er det Tønseth, da. VM-debutanten som nå skal få det norske laget gjennom Mördarbacke-møtet med skilegenden Johan Olsson.

- Didrik er nok litt kaldere enn de fleste tror. Han har trent med de beste skiløperne i verden og prega mange økter gjennom dette året her. Nå vet han at han er i god form og kan hamle opp med de fleste. Likevel er dette en ny rolle for ham, det er første gang han skal gå med flagget på brystet i et mesterskap, så vi må bare prate litt med ham og minne ham på alle de gode øktene han har hatt. Så får vi se om det holder, sier Nystad til dagbladet.

- Og hvordan har du det når alt går mot en avgjørelse inne på stadion?

- Da er jeg ganske rolig. Jeg ser på det, prøver å betrakte det, og hvis vi ikke vinner blir jeg litt forbanna akkurat der og da. Jeg vet jo at gutta leverer alt de kan, så da får vi leve med resultatet.

• Stafetten begynner klokka 13.30 i dag. Du kan følge den i Dagbladets vinterstudio.