IKKE PLASS TIL ALLE: Fortsatt har Norge ledige plasser i både tempo og fellesstart under VM i Richmond. Landslagssjef Stig Kristiansen og sportssjef i sykkelforbundet, Hans Falk, offentliggjorde troppen, onsdag ettermiddag.
Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
IKKE PLASS TIL ALLE: Fortsatt har Norge ledige plasser i både tempo og fellesstart under VM i Richmond. Landslagssjef Stig Kristiansen og sportssjef i sykkelforbundet, Hans Falk, offentliggjorde troppen, onsdag ettermiddag. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpixVis mer

Landslagssjefen truer med tomme, norske VM-plasser

Mener bredden ikke er god nok.

- Vi håper på fem jenter, skrev Emilie Moberg i en tekstmelding til procycling.no før hun selv skulle i aksjon under Holland Ladies Tour.

På Ullevål stadion en drøy time senere, kunne landslagssjef Stig Kristiansen opplyse om at det foreløpig er Cecilie Gotaas Johnsen og Miriam Bjørnsrud som er tatt ut som hennes hjelpere i VM.

- Jeg kan ikke med hånden på hjertet si at vi har bredde på jentesiden til å fylle ut det laget. Da tenker jeg på ryttere som vil utgjøre en forskjell for Emilie (Moberg) i det mesterskapet.

- Det er en ærlig sak. Det står jeg for, sier Kristiansen til procycling.no.

Dør på gløtt I Richmond sykler jentene åtte runder i en 16,5 kilometer lang rundløype. De skal unngå den ene av tre bakker guttene får bryne seg på mot slutten av traseen.

Forbundet vurderer fremdeles ryttere som Thea Thorsen og Trude Natholmen til det norske laget.

- Vi ser an Ardeche og rytterne som i aksjon der. Trude satte nylig norsk rekord på tempo, og der har vi en ekstra plass ledig (Cecilie Gotaas Johnsen sykler både fellesstart og tempo, vår anm.). I tillegg følger vi med på Thea i Nederland. Vi forsøker dog å holde på et litt tøft standpunkt og ønsker å behandle gutter og jenter likt, sier Kristiansen.

I fjor ble det bråk om det samme uttaket. Da ble Bjørnsrud, Moberg og Eline Brustad tatt ut, mens Cecilie Gotaas Johnsen og Ingrid Lorvik måtte bli hjemme.

• Les også: Forbundet vil ikke sende flere jenter til VM

Gotaas Johnsen var i Spania for å sykle lagtempo for Hitec Products, men fikk ikke stille til start i de øvrige konkurransene. Det ble heller ikke tatt ut kvinnelige juniorutøvere til mesterskapet.
 
Må ikke fylle opp VM-plassene Bråket førte med seg en ekstra behandling av laguttaket i sykkelforbundets arbeidsutvalg, men beslutningen ble ikke endret.

NCF sendte ut et signal om at de ikke var interessert i å fylle opp VM-plasser for enhver pris.

Det har de også levd opp til tidligere, da man for eksempel ikke har fylt opp kvotene på temposykling.

- Dette gjelder også plassene på laget i menn junior. Her har vi heller ikke bredden vi ønsker oss, sier Kristiansen som delte ut VM-billetter til Tobias Foss og Torjus Sleen, onsdag.

Ytterligere tre plasser står foreløpig tomme.

Kristiansen ønsket gjerne å påpeke at satsingen på kvinnesykling har høy prioritet i hverdagen deres.

- Men satsingen vår dreier seg ikke bare om VM. Den dreier seg om de 33 andre rittene på kalenderen, treningssamlinger, tester og oppfølging. Det er en satsing vi gjør i den tro av at bredden skal bedres over tid.

Tror på juniormedalje I juniorklassen stilles det i år helt andre forventninger til de to jentene som skal delta.

Ingvill Gåskjenn og Susanne Andersen har i aldersbestemte klasser vist at de tilhører verdenstoppen.

- Jeg tror på to medaljer fra VM. Én til Susanne Andersen og én til Alexander Kristoff, proklamerte Kristiansen overfor TV 2.

Til procycling.no svarer han følgende på spørsmål om vi har hatt like spennende jenter i juniorklassen tidligere:

- Ikke som jeg kan huske. Når du ser Ingvill og Susann, så ser du at vi har to eminente sykkeltyper i årene som kommer. De er utrolig gode idrettsjenter.

- Framtidige verdensmestre?

- Mulige framtidige verdensmestre. I hvert fall kvinnesyklister i toppklasse. Slik de ter seg idrettslig, utstråler de en seriøsitet som er gledelig å se.

TRIO: De kunne ha vært fem, men foreløpig er det kun Cecilie Gotaas Johnsen (i midten) og Miram Bjørnsrud (til høyre) som skal hjelpe Emilie Moberg mot et godt resultat under VM i Richmond. FOTO: NCF, sykkelforbundet
TRIO: De kunne ha vært fem, men foreløpig er det kun Cecilie Gotaas Johnsen (i midten) og Miram Bjørnsrud (til høyre) som skal hjelpe Emilie Moberg mot et godt resultat under VM i Richmond. FOTO: NCF, sykkelforbundet Vis mer