Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Landslagsspiller langer ut mot David Beckham

Også prins William får gjennomgå. - Hvor har ydmykheten tatt veien?

FÅR KJEFT: David Beckham får refs av Englands kvinnelige landslagsspiller Eniola Aluko. Foto: NTB Scanpix
FÅR KJEFT: David Beckham får refs av Englands kvinnelige landslagsspiller Eniola Aluko. Foto: NTB Scanpix Vis mer

England spilte seg fram til en solid semifinale i fotball-VM, men måtte gi tapt mot Kroatia i ekstraomganger. Nå avslutter britene med bronsefinale mot Belgia i morgen.

Det har vært fotballfeber på balløya de siste ukene, der landslagsgutta fikk en hel nasjon til å tro på gull. England - herrenes A-landslag - har bare vunnet ett VM-gull i fotballhistorien. Det skjedde i 1966. Men nå mener enkelte at både fotballprofiler, kjendiser, kongelige og britisk presse er historieløse.

I all eufori og glede i England har mange uttrykt at landslaget kan vinne noe for første gang på lenge - og at de er i VM-semifinale for første gang siden 1990. Det stemmer ikke, mener blant annet kvinnelandslagsspiller Eniola Aluko (31).

Hun slår fra seg på Twitter. Der blant annet David Beckham og prins William får kjeft.

- Det er en skam at folk må minnes på dette. Fra prins William, David Beckham, unge gutter og jenter, fotballproffer, alle aviser og millioner av tv-seere: Hvordan i all verden kan dere glemme, skriver Eniola Aluko.

- England har liksom ikke vunnet noe siden 1966. Det er arrogant å avfeie 3.-plassen fra VM 2015 (fotball-VM for kvinner i Canada). Hvor har ydmykheten tatt veien? spør Aluko videre.

Eniola Aluko spiller til daglig i italienske Juventus og hun har vært en tv-profil i England. Hun har tidligere spilt i blant annet Birmingham og Chelsea - og spissen står med 33 landslagsmål på 102 kamper.

Den engelske tv-kanalen Channel 4 har kommet med en beklagelse etter en glipp. Der beklager kanalen at de unnlot å nevne kvinnenes mesterskap for tre år siden.

- Bare for å presisere noen rapporter og artikler. Gårsdagens kamp var ikke første gang England var i VM-semifinale siden 1990. Forrige gang var i 2015, skrev kanalen.

I det mye omtalte fotball-VM for kvinner i 2015 vant USA gullet foran Japan. I bronsefinalen vant England mot Tyskland.

Rasismebråk

Aluko har også tidligere gjort seg bemerket utenfor banen. I fjor anklaget hun Englands landslagssjef for kvinner, Mark Sampson, for rasisme. I forbindelse med en landskamp i november 2014 hadde Aluko besøk fra familien i Nigeria. Da 34 år gamle Sampson fikk vite at de skulle komme og se kampen skal han ifølge Aluko ha sagt:

- Jaha, Nigeria? Bare sørg for at de ikke har med seg ebola.

Sampson ledet Englands kvinnelandslag til EM-semifinale mot Nederland i fjor sommer, men fikk senere sparken. Årsaken var «upassende og uakseptabel oppførsel» i en tidligere jobb. Sampson har avvist anklagene og sagt at han har ren samvittighet.

FORSKET PÅ STRAFFESPARK: Fotballdommer Svein-Erik Edvartsen og forsker på straffespark, Geir Jordet, gjester Dagbladets VM-studio. Programleder: Nicolai Delebekk / Video: Stian Pedersen Vis mer Vis mer

U-landslag bedre

De engelske fotballgutta kan uansett se tilbake på et veldig bra år på banen. Både U17- og U20-landslaget (gutter) tok gull i VM i 2017 for første gang.

Nylig forklarte Jan Åge Fjørtoft og Lars Tjærnås Englands fotballsuksess på denne måten:

- Først og fremst har det engelske fotballforbundet (FA) vært mer ydmyke og sett mot andre nasjoner. De har sett at Spania og Tyskland har hatt suksess, og i de landene har også u-landslagene vært gode, sier Fjørtoft til Dagbladet.

Tjærnås forteller:

- De har stilt klare krav til akademiene, utdannet trenere og gitt unge spillere en hverdag med bedre læring. I tillegg har de vært ydmyke nok til å hente impulser fra gode utviklingsmiljøer andre steder, det har vært med å foredle talentene de alltid har hatt, sier Tjærnås.

Tjærnås fortsetter:

- Kompetansen er der nå. Antall talenter er høyt og spillestilen fungerer. Da gjenstår blant annet videre ydmykhet, utvikle seg via læring og arbeid hver dag i alle ledd. Det høres enkelt ut, men har vist seg vrient i praksis i et land som ofte har overvurdert seg selv.

ENGLAND HJEM SOM VINNERE: Fotballdommer Svein-Erik Edvartsen og forsker på straffespark, Geir Jordet, gjester Dagbladets VM-studio. Programleder: Nicolai Delebekk / Video: Stian Pedersen Vis mer Vis mer

Smerte

For herrenes A-landslag venter Belgia i siste VM-kamp i morgen, lørdag. Landslaget er blitt hyllet i hjemlig presse for innsatsen allerede.

- Jeg kunne ikke bedt om noe mer fra spillerne. Utslagsrundene handler om små marginer, og i gode perioder må man utnytte sjansene sine. Vi greide ikke det i dag, men vi vil lære av det. Spillerne ga alt de hadde, sa landslagssjef Gareth Southgate etter semifinalen.

- I øyeblikket føler vi alle nederlagets smerte. Vi trodde vel ikke at vi skulle nå så langt, men når vi har gjort det og spilt så godt som vi har, vil man utnytte muligheten, sa Southgate videre.

England–Belgia starter klokka 16 lørdag. Kampen spilles i St. Petersburg og vises på NRK.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media