Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Landslagsspiller måtte kle av seg foran fotballforbundet for å bevise at hun var kvinne

- Ingen har bedt om unnskyldning.

MÅTTE STRIPPE: Etter finalen i African Nations Cup i 2008 måtte toppscorer Genoveva Anonma bevise at hun ikke var mann ved å kle av seg. Her fra en VM-kamp mot Norge i 2011. Foto: Erlend Aas / Scanpix .
MÅTTE STRIPPE: Etter finalen i African Nations Cup i 2008 måtte toppscorer Genoveva Anonma bevise at hun ikke var mann ved å kle av seg. Her fra en VM-kamp mot Norge i 2011. Foto: Erlend Aas / Scanpix . Vis mer

(Dagbladet): Etter at Ekvatorial-Guinea vant finalen i Afrikamesterskapet i 2008 måtte landets store stjerne kle av seg for å bevise at hun var kvinne.

Det forteller Genoveva Añonman i et åpenhjertig intervju med BBC.

Etter å ha blitt mesterskapets storscorer, fikk ikke den daværende 20-åringen mye tid til å nyte finaleseieren med lagvenninnene.

Måtte kle av seg Ikke lenge etter finalen ble fotballspilleren utsatt for rykter om at hun egentlig var en mann - og fotballforbundet innkalte henne til en kjønnstest.

Men istedet for å få lov å ta en blodprøve for å bevise sitt eget kjønn, ble den unge spilleren beordret til å kle av seg foran medlemmer fra fotballforbundet - og på den måten bevise at hun var kvinne.

Det var en episode som satte dype spor, forteller 27-åringen til BBC.

- Så da sto jeg der - helt naken foran medlemmene fra fotballforbundet. Jeg var helt knust og gråt mye, og det tok meg lang tid å komme over opplevelsen. Det er ingen som har bedt meg om unnskyldning, forteller Añonman.

Søstre utestengt etter påstander Også før VM i Tyskland i 2011 ble spilleren, som nå spiller i tyske Turbin Potsdam, anklaget for å være mann.

I etterkant av finalen i Afrikamesterskapet i 2011, hvor det ble tap mot Nigeria, krevde motstanderlaget å få Añonman og lagvenninne Salimata Simpore kjønnstestet.

Da Ekvatorial-Guinea tok seg til VM i 2011, fikk ikke søstrene Salimata og Bilguisa Simpore være med, etter anklager fra Ghana om at de var menn. Søstrene ble aldri testet, men Ekvatorial-Guinea valgte likevel å droppe de fra VM på grunn av beskyldningene.

Genoveva Añonman forteller at hun også har hatt det tøft i Tyskland, hvor hun spiller klubbfotball.

- Jeg har hatt det svært tøft til tider - både i Afrika og Tyskland. Flere har påpekt at jeg muligens er mann. Men jeg forstår ikke - ligner jeg på en mann?

- Jeg er vant til beskyldninger og at folk sier negative ting om meg, men jeg skjønner ikke noe av det, sier Tysklands-proffen i BBC-intervjuet.

Genoveva Añonmans historie om å bli beskyldt for å være mann, er ikke unik i afrikansk idrettshistorie. Under friidretts-VM i 2009 ble sør-afrikanske Caster Semenya beskyldt for å være mann etter at hun vant gull på 800 meter.

PÅSTANDER: - Jeg har hatt det svært tøft til tider - både i Afrika og Tyskland. Flere har påpekt at jeg muligens er mann. Men jeg forstår ikke - ligner jeg på en mann?, spør fotballspiller Genoveva Añonman. Foto: AP Photo / Martin Meissner / NTB Scanpix
PÅSTANDER: - Jeg har hatt det svært tøft til tider - både i Afrika og Tyskland. Flere har påpekt at jeg muligens er mann. Men jeg forstår ikke - ligner jeg på en mann?, spør fotballspiller Genoveva Añonman. Foto: AP Photo / Martin Meissner / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media