Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Landslaget i fotball

Landslagsspillerne rister på hodet av overgangssummene i toppfotballen: - Sinnssykt

Rekordsommer i fotballen.

LANDSLAGSSPILLERE: Mats Møller Dæhli, Omar Elabdellaoui, Mohamed Elyounoussi og Ole Selnæs mener alle at pengeutviklingen i toppfotballen er ekstrem. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
LANDSLAGSSPILLERE: Mats Møller Dæhli, Omar Elabdellaoui, Mohamed Elyounoussi og Ole Selnæs mener alle at pengeutviklingen i toppfotballen er ekstrem. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDVIKA (Dagbladet): Aldri før har fotballklubber vært villig til å betale mer for spillere enn denne sommeren.

Brasilianske Neymar står fram som det fremste eksempelet når man skal se på eskaleringen i pengebruken blant toppklubbene. En hel fotballverden sperret opp øynene og klødde seg litt i hodet da Paris Saint-Germain slengte 2,2 milliarder kroner på bordet for å sikre seg superstjernen fra Barcelona.

Neymar er imidlertid ikke alene om å koste avsindig mye penger. Også tidenes nest dyreste overgang fant sted denne måneden. For et par sesonger hadde få, bortsett fra de mest fotballinteresserte, hørt om Ousmane Dembélé. Nå var det en selvfølgelighet for Barcelona å betale godt over én milliard for unggutten.

Romelu Lukaku, Alvaro Morata, Benjamin Mendy, Kyle Walker, Alexandre Lacazette og Gylfi Sigurðsson er andre eksempler på at det er blitt helt normalt å bruke godt over en halv milliard kroner på en fotballspiller.

LANDSLAGSSPILLER: Mats Møller Dæhli mener det er en ekstrem utvikling i pengebruken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
LANDSLAGSSPILLER: Mats Møller Dæhli mener det er en ekstrem utvikling i pengebruken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Sinnssykt

- Det er en ekstrem utvikling, og prisene er så voldsomme at det er vanskelig å sette seg inn i det, mener landslagsspiller, Mats Møller Dæhli.

Han og flere av de andre norske landslagsspillerne rister på hodet av de unormalt høye summene.

Er fotballspillere verdt så mye penger?

- Når noen er villig til å betale så mye for Neymar, så er han jo verdt det. Også kan man jo diskutere prisen, og hvor sinnssykt det egentlig er, sier Møller Dæhli.

DRAKTSALG: Mohamed Elyounoussi tror mange vil kjøpe Neymar-drakter. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DRAKTSALG: Mohamed Elyounoussi tror mange vil kjøpe Neymar-drakter. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Tror PSG tjener inn pengene

Kantspilleren får støtte fra en annen landslagskant. Mohamed «Moi» Elyounoussi ble selv solgt for rundt 30 millioner kroner da han forlot Molde til fordel for Basel for litt over et år siden.

En sum som er ganske stor i norsk sammenheng, men som blir peanøtter sammenliknet med overgangene til toppklubbene i Europa.

- Det er ikke tvil om at det er penger i fotballen i hvert fall. Nå ser man virkelig hvor mye det er.

«Moi» mener at PSG antakeligvis har tenkt nøye gjennom økonomien i Neymar-overgangen.

- Vi snakker pengesummer i milliardklassen her, og da blir det nesten for mye. Men ser man på Neymar, så har han jo levert også, og PSG får sikkert tilbake mye av de pengene bare i draktsalg. Når han da også leverer på banen, får de penger av det også.

SPILLEKLAR: Omar Elabdellaoui er på landslagssamling denne uka. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SPILLEKLAR: Omar Elabdellaoui er på landslagssamling denne uka. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Hever prisen

Omar Elabdellaoui tror årets pengebruk fort kan bli den nye normalen i toppfotballen.

- Det er sånn det har blitt nå. Hvis en klubb har lyst på noen er de villig til å betale veldig mye, og det hever prisen opp for alle sammen, sier han.

Backen minner samtidig om det er et lite knippe av klubber som har den økonomiske muskelkraften, og at det finnes et annet marked for klubbene på hakket under PSG, Manchester United, Barcelona og så videre.

- Det er forskjellig nivå her. Nå snakker vi om de beste av de beste. Det er ikke alle som blir kjøpt for så mye, sier han.

- Ekstremt

Sist helg møtte Ole Selnæs Neymar på banen, da Saint-Etienne gjestet Paris og PSG.

Han vil ikke kritisere pengebruken til den franske toppklubben, men mener det er inspirerende å få måle seg mot verdens beste spillere. Selnæs er likevel enig i at summene det er snakk om er ute av alle proporsjoner.

- Det har blitt ekstremt, det synes vel alle. Det er utrolig hvor mye penger som kommer inn i fotballen med TV-inntekter, sponsorer og premiepenger, og det er klart at det er helt vanvittig mye penger å bruke på en spiller, sier Ole Selnæs om pengebruken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!