Per-Mathias Høgmo ferdig som landslagstrener:

Landslagsspillerne slår ring rundt Høgmo etter avgangen: - Det har vært på grensen til mobbing

Flere av spillerne reagerer på kritikken, men er også enig i at det er treneren som har ansvaret for resultater.

FERDIG SOM TRENER: Per-Mathias Høgmos siste kamp ble mot Tsjekkia. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FERDIG SOM TRENER: Per-Mathias Høgmos siste kamp ble mot Tsjekkia. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Onsdag bekreftet Norges Fotballforbund (NFF) at Per-Mathias Høgmo var ferdig i jobben som landslagstrener.

Høgmo har fått sterk kritikk av både supportere og media etter uteblivende resultater. Etter at det ble bekreftet at Høgmo var ferdig som landslagstrener, kalte enkelte tida hans på landslaget for «komplett fiasko» og «naiv tiki-taka».

Norge klarte ikke kvalifisere seg til sommerens EM, og veien mot VM i 2018 ser ut til å bli mye tøffere enn først antatt.

- Er Høgmos ansvar

Strømsgodset-spiller Marcus Pedersen har ni landskamper for Norge. Fem av disse kom under Høgmo, men Pedersen har ikke spilt en eneste landskamp under ham siden november 2015, da Norges EM-håp ble sønderknust av Ungarn.

- Jeg har ikke vært så mye på landslaget under ham at jeg kan snakke så mye om hvordan det har vært under Høgmo, sier Pedersen til Dagbladet.

SÅ NÆRE: Marcus Pedersen var med da det norske landslaget var nære ved å kvalifisere seg til EM 2016. Dessverre endte det med 3-1 til Ungarn sammenlagt, og EM-drømmen ble knust. Her etter tapet i Budapest. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SÅ NÆRE: Marcus Pedersen var med da det norske landslaget var nære ved å kvalifisere seg til EM 2016. Dessverre endte det med 3-1 til Ungarn sammenlagt, og EM-drømmen ble knust. Her etter tapet i Budapest. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Han mener resultatene til Høgmo taler for seg selv, men at det ikke bare er den tidligere landslagstrenerens skyld.

- Men det er hans ansvar. Det har vært veldig mye kritikk ganske lenge, og det begynte etter Ungarn-kampen (Norge tapte EM-playoffen 1-3 sammenlagt, journ.anm.).

Selv om resultatene ikke har vært de beste under Høgmo, med ti seire, 18 tap og sju uavgjort, forteller Pedersen at det har vært et godt miljø og god stemning blant landslagsgutta.

Nå venter han, i likhet med resten av det norske folket, på hvem som skal ta over som landslagssjef. Én ting er sikkert for Pedersen; det har ikke noe å si om treneren er norsk eller utenlandsk.

- Det er mange mulige kandidater, men jeg håper det blir noe nytt. En trener som har litt «guts» og «passion», det tror jeg er det viktigste.

- Fotballen er brutal

Samtlige av Martin Linnes' 15 kamper for A-landslaget har kommet under Per-Mathias Høgmo. Galatasaray-spilleren sier til Dagbladet at det har vært både opp- og nedturer i løpet av disse kampene, men innrømmer at det resultatmessig ikke har vært godt nok.

- Hadde vi slått Ungarn i kvaliken ville det sett annerledes ut. Etter den kampen har det vært fryktelig mye negative saker rundt landslaget som helt sikkert har vært med på å gjøre jobben hans vanskeligere den siste tiden. Fotballen er brutal, sier Linnes.

- HELT MENINGSLØST: Martin Linnes synes Høgmo-kritikken er unødvendig. Her fra en privatlandskamp mot Sverige i 2015. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- HELT MENINGSLØST: Martin Linnes synes Høgmo-kritikken er unødvendig. Her fra en privatlandskamp mot Sverige i 2015. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han liker ikke at mange utenforstående har kastet seg inn i debatten om Høgmos stilling.

- Det er helt meningsløst. Han har blitt avsatt, og folket har fått det som de vil, tenker jeg.

- Men forstår du hvorfor folk kaster seg inn i debatten? Eller burde Høgmo fått pusterom fra media og supportere?

- Helt ærlig, så skjønner jeg ikke hva folk vil med det. Å gå på grupper og lag er en annen sak, men å angripe enkeltpersoner med så hardt skyts er unødvendig. Per-Mathias har jobbet hardt under hele sin periode.

- Fortsatt en mulighet for andreplassen

Linnes vet at fotballen fungerer slik at treneren blir den personen som blir stående igjen med hovedansvaret, men synes det blir feil at alt ansvar ligger hos Høgmo.

- Vi har utrolig mange gode spillere på landslaget, som spiller for gode klubber i Europa. At vi ikke får det til sammen på landslaget er det nok flere grunner til. Vi spillerne må også erkjenne at vi ikke har levert gode prestasjoner den siste tiden, sier Tyrkia-proffen.

Norge må aller helst vinne alle sine resterende kvalikkamper for å ha mulighet til å nå en VM-sluttspillplass. Og at landslaget kan ha en mulighet for å kapre andreplassen i gruppa, det tror Linnes.

PROFF I TYRKIA: Martin Linnes spiller for Galatasaray i Tyrkia. I sommer møtte han Luke Shaw og resten av Manchester United i Gøteborg for en treningskamp. Foto: James Marsh/BPI/REX/Shutterstock
PROFF I TYRKIA: Martin Linnes spiller for Galatasaray i Tyrkia. I sommer møtte han Luke Shaw og resten av Manchester United i Gøteborg for en treningskamp. Foto: James Marsh/BPI/REX/Shutterstock Vis mer

- Det er ingenting positivt med å spille ubetydelige kamper slik jeg ser det. Ideelt sett skulle vi hengt med og kjempet om andreplassen i gruppa helt inn. Det er fortsatt en mulighet for det, men da må vi prestere på et helt annet nivå.

- Hvem håper du leder Norge videre?

- Jeg kjenner godt til Ole Gunnar Solskjær. Etter å ha jobbet tre år med ham i Molde, så sier det seg selv at jeg kunne tenkt meg ham. Samtidig er det helt sikkert andre gode kandidater uten at jeg kjenner de like godt.

- «Eksperter» og kommentatorer må være sin rolle bevisst

I likhet med Linnes, reagerer Ruben Yttergård Jenssen på behandlingen Høgmo har fått de seneste månedene. Yttergård Jenssen mener det er naturlig at det kommer press og kritikk etter det han beskriver som en «forferdelig start på VM-kvaliken», men synes det har vært litt vel mye.

- Man skal tåle mye kritikk, men til tider har kritikken grenset mot mobbing. Man må huske at selv fotballtrenere har familie og venner. En periode virket det som om det gikk sport i å være mest frekkest og tøffest. Spesielt «eksperter» og kommentatorer må være sin rolle bevisst, sier Yttergård Jenssen som til daglig spiller i nederlandske Groningen.

Selv om det har vært mye mediestyr for både Høgmo og spillerne, sier midtbanespilleren at det har vært god stemning i spillergruppa.

- Det er en fin gjeng som har backet hverandre og stått sammen i medgang og motgang. Mitt inntrykk er at den stormen som har vært nå på slutten er medieskapt.

- PÅ GRENSEN TIL MOBBING: Ruben Yttergård Jenssen, her fra 0-3-kampen mot Tyskland i høst, mener Høgmo har fått mer kritikk enn fortjent, og mener det har vært på grensa til mobbing. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- PÅ GRENSEN TIL MOBBING: Ruben Yttergård Jenssen, her fra 0-3-kampen mot Tyskland i høst, mener Høgmo har fått mer kritikk enn fortjent, og mener det har vært på grensa til mobbing. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Groningen-spilleren har fått med seg debatten om mulige Høgmo-arvtakere, men har ingen formening om hvem han mener burde ta over det norske landslaget.

- Jeg har nevnt tidligere at jeg tror det kan være lurt med en utenlandsk trener som kan komme inn som en frisk pust, uten å være påvirket av den negative vinden som blåser for tiden.

- Alt under Høgmo har vært superprofesjonelt

Rune Almenning Jarstein har vært inn og ut som førstekeeper på landslaget, men etter en svært god periode på klubblaget Hertha Berlin, har Jarstein fått mer ansvar som bakerste mann. Han er svært fornøyd med Høgmos ledelse.

- Alt under Høgmo har vært superprofesjonelt fra A til Å. Han hentet veldig dyktige folk til støtteapparatet, blant annet Jordi Gonzales som har lært meg utrolig mye. Det er bare trist at vi ikke greide å gi Per det mesterskapet han hadde fortjent, sier keeperen.

Også Jarstein mener at kritikken den siste tida har vært litt vel mye, men at det også er fortjent.

- MÅ TÅLE PRESSET: Rune Almenning Jarstein, her under 0-3-kampen mot Tyskland i høst, mener landslaget må tåle presset. Men han synes media har vært litt i overkant tøffe med Høgmo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- MÅ TÅLE PRESSET: Rune Almenning Jarstein, her under 0-3-kampen mot Tyskland i høst, mener landslaget må tåle presset. Men han synes media har vært litt i overkant tøffe med Høgmo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Når vi ikke leverer godt nok, så kommer også kritikken og det må vi leve med. Men jeg synes nok media har vært i overkant tøffe mot ham, men han har stått rakrygget og taklet det supert.

- Føler du det er media og fansen som gjorde at Høgmo gikk av?

- Når man spiller på landslaget er det alltid press, og det må vi tåle.

I likhet med Linnes, tror ikke Jarstein VM-håpet er ute helt ennå, selv om det kan se litt mørkt ut.

- Vi har fortsatt troa på et VM! Og jeg vet det bor mye i dette laget, mer enn vi har fått vist. Så jeg håper vi får vist det neste år.