Hoppbråket:

Landslagstrener hardt ut

Landslagstrener for kvinnehopperne, Christian Meyer, synes det er vondt å følge med på Clas Brede Bråthen-konflikten. Hvis sportssjefen og sponsorene forsvinner, og satsingen reduseres, vil han vurdere stillingen.

SAMARBEIDER GODT: Landslagstrener Christian Meyer (t.v.) ønsker å ha med Clas Brede Bråthen (t.h.) videre som sportssjef. Foto: Bjørn Langsem
SAMARBEIDER GODT: Landslagstrener Christian Meyer (t.v.) ønsker å ha med Clas Brede Bråthen (t.h.) videre som sportssjef. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er en sak som er blitt merkelig håndtert av skiledelsen. Jeg liker svært dårlig å se hvordan dette påvirker Clas Brede. Sammen skal vi nå egentlig gjøre utøverne klare til vintersesongen.

Det sier landslagstrener for kvinnehopperne, Christian Meyer (43), til Dagbladet. Han har fulgt konflikten mellom sportssjef Clas Brede Bråthen (52) og Norges Skiforbund tett. Nå synes han saken har kommet til et bristepunkt.

Meyer har utelukkende positive erfaringer med Bråthen og ser ingen grunn til å gi ham sparken. Det var Bråthen som innstilte ham i jobben som landslagstrener i 2011. Seinest i vinter trente han Maren Lundby til VM-gull i stor bakke i Oberstdorf.

LANDSLAGSTRENER: Christian Meyer. Foto: Lise Åserud / NTB
LANDSLAGSTRENER: Christian Meyer. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Det burde veie tungt at vi som hoppnasjon er på topp både blant gutta og jentene. Vi har en solid økonomi og er en foregangsnasjon for likestilling i idretten, påpeker Meyer.

Skiforbundet mener kommunikasjonsformen og atferden til Bråthen er uakseptabel. Torsdag i forrige uke var partene i drøftelsesmøte. Og trolig er det ingen annen utvei:

Bråthen får sparken.

Med mindre det dukker opp momenter i 12. time.

- Hvis du går gjennom de siste fem åra hos en person - og samler opp de verste uttrykkene som er sagt - så tror jeg Clas Brede ikke kommer så dårlig ut av det. Da er det nok mange som må se seg i speilet, sier Meyer.

SJEFSDUO: Alexander Stöckl og Christian Meyer er hovedtrenerne på hopplandslaget for menn og kvinner. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
SJEFSDUO: Alexander Stöckl og Christian Meyer er hovedtrenerne på hopplandslaget for menn og kvinner. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Det blir hentet opp ting her som noen ikke helt husker når ble sagt. Jeg blir trist av at dette er et tema. Jeg hadde forventet større takhøyde. Hvis noe var et problem, burde det vært tatt opp i medarbeidersamtaler underveis.

Kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, Espen Graff, er forelagt Meyers uttalelser og svarer slik i en e-post til Dagbladet:

«Sist uke ble det som kjent gjennomført et drøftelsesmøte og det er dialog mellom partene. Alle involverte har et ansvar for å bidra til at saken får en avklaring så raskt det lar seg gjøre og vi ønsker derfor ikke å si noe om uttalelsene til Christian nå.»

Landslagstreneren er oppriktig bekymret for framtida til Maren Lundby og co. Hvis han føler at satsingen på de kvinnelige hopperne blir satt tilbake, vil motivasjonen for å fortsette i jobben være sterkt redusert.

Meyer har stor fortjeneste for den rivende utviklingen de siste åra. Men også Bråthen - som sørger for rammebetingelsene - har spilt en sentral rolle.

AKER BRYGGE: Clas Brede Bråthen og skiforbundet møttes til drøftelsesmøtet sist torsdag. Video: Tore Ulrik Bratland / Dagbladet Vis mer

Trenerens fireårskontrakt går ut etter sesongen. Det samme gjør kontrakten til herrenes trener, Alexander Stöckl. Ingen av dem har vært i dialog med skiforbundet om forlengelse. Det er sportssjef Bråthen som tradisjonelt fører forhandlingene.

Men usikkerheten gjør at alt er satt på vent. Meyer forteller at en forlengelse kommer til å være avhengig av flere faktorer:

- Jeg har fryktelig lyst til å jobbe med skihopping. Det er ikke noe å lure på. Men jeg er blitt mer usikker med tanke på veien videre når det skjer så mye negativt i vårt eget forbund.

Han fortsetter:

- Det er en kjent sak at vi har brukt ganske lang tid på å bygge opp noe som er solid økonomisk. Hvis vi må starte på nytt igjen, så er ikke dette en jobb jeg er villig til å gjøre. Det koster skjorta.

SUKSESSRIK DUO: Christian Meyer og Maren Lundby med godt humør under en pressekonferanse i ski-VM i Oberstdorf i vinter. Lundby tok gull i stor bakke. Foto: Lise Åserud / NTB
SUKSESSRIK DUO: Christian Meyer og Maren Lundby med godt humør under en pressekonferanse i ski-VM i Oberstdorf i vinter. Lundby tok gull i stor bakke. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Sponsorene truer med å trekke seg som følge av konflikten mellom Bråthen og skiforbundet. Det vil sette hopperne i en desperat situasjon.

Meyer forteller at da han startet i 2011, var budsjettet på rundt én million kroner per sesong. Apparatet til kvinnenes hopplandslag besto av halvannen stilling. I dag er aktivitetsbudsjettet over fire ganger så høyt. Apparatet rundt består av tre trenere og en servicemann, til sammen fire faste stillinger.

- Hvis sponsorene og støtteapparatet forsvinner, har vi ikke grunnlag for å gi utøverne den beste oppfølgingen, slik at de kan bli best i sin idrett. Der er toppidretten nådeløs.

Meyer fortsetter:

- Når vi har kommet opp på det nivået som vi har gjort, så er det urettferdig hvis Clas Brede ikke får fortsette. Vi som lever av dette forsøker å utvikle både toppidretten og menneskene rundt, ikke avvikle, og situasjonen nå gjør meg bekymret for framtida for norsk hoppsport.

Landslagstreneren håper at «folk på et eller annet tidspunkt tar til fornuft».

- Du vil se an totalsituasjonen før du bestemmer deg?

- Ja.

Det var for fem dager siden at skiforbundet innkalte Bråthen til drøftelsesmøte i lokalene til Kluge Advokatfirma på Aker Brygge. Bakgrunnen ble omtalt i en pressemelding i slutten av august.

Der het det:

«Bråthen har over lang tid hatt en konfronterende og uakseptabel kommunikasjonsform og atferd, som har skapt uro, utrygghet og en uholdbar situasjon både internt og overfor viktige interessenter eksternt.»

Det paradoksale er at Bråthen er svært populær blant hoppere, trenere, støtteapparatet og sponsorene. Meyer påpeker at Bråthen har tatt på seg en viktig rolle som tilrettelegger. Da må det nødvendigvis bli noen gnisninger, mener han.

- Han har gått foran og tatt de vanskelige kampene. Det har vært jobben som sportssjef å legge til rette for at både utøvere og trenere har mulighet for å satse på øverste nivå. Alle som har vært involvert i å løfte jentehopperne, vet at det ikke er en eneste sak som går lett igjennom. Han har en enorm kompetanse på det området, sier han.

- I tillegg har coronaperioden gjort det enda mer utfordrende med tanke på avlyste renn og permitteringer. Det har ført med seg en del frustrasjon man burde ta med i regnestykket. Clas Brede har et stort hjerte for hoppsporten. Han jobber døgnet rundt for at vi skal oppnå best mulig resultater. Nå opplever jeg at hans pågangsmot og viktige jobb blir brukt mot ham.

OMRINGET AV MEDIENE: Clas Brede Bråthen stilte i drøftelsesmøte hos Kluge Advokatfirma på Aker Brygge sist torsdag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
OMRINGET AV MEDIENE: Clas Brede Bråthen stilte i drøftelsesmøte hos Kluge Advokatfirma på Aker Brygge sist torsdag. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer

Bråthen og hans advokater er gitt muligheten til kontradiksjon (motsvar) på påstandene fra skiforbundet.

Det er satt opp et nytt møtetidspunkt mellom partene førstkommende torsdag.

- Vi får se hva som skjer. Jeg håper saken kommer litt videre denne uka, sier Meyer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer