Johaug dopingtatt:

Landslagstrener mer skeptisk til legene etter Johaug-saken

Landslagstrener Roar Hjelmeset har fått en vekker etter dopingskandalene i sommer og høst.

ULLEVAAL (Dagbladet): Roar Hjelmeset overtok hovedansvaret for kvinnelandslaget før denne sesongen. En dopingtatt Therese Johaug var ikke det han trengte i oppkjøringen til sesongen.

Men aller verst er det selvfølgelig for Therese selv, som risikerer å gå glipp av både VM og OL om hun straffes for dopingbruddet.

- Nå må vi vente på en straff for Therese, og så får vi se hvordan den straffen blir. Vi har støtta Therese veldig i denne uka som vi har vært gjennom. Det må vi fortsette med å gjøre, og så må vi støtte resten av jentene på laget. Alle stiller seg bak Therese i situasjonen som er nå, sa Hjelmeset til Dagbladet etter den emosjonelle pressekonferansen i går.

Forsikring av legen

Selv ikke lagvenninnene fikk vite noe om Johaugs dopingprøve før nyheten stoppet hele Norge i går formiddag.

Johaug var også klar på at den uka hun måtte bære på hemmeligheten, både overfor lagvenninner og andre, var en enorm belastning.

I tillegg til sjokket ved den positive dopingprøven, følte Johaug det som ekstra urettferdig at hun faktisk hadde spurt landslagslegen om salven hun fikk for den solbrente leppa var grei å bruke med tanke på antidopingreglementet.

Den forsikringen fikk hun av legen.

- Jeg stolte hundre prosent på det, sa Johaug på pressekonferansen i går. Det har også resten av landslaget gjort.

En vekker

De har til og med kontraktsforpliktet seg til å følge legens råd, i den landslagskontrakten de har med skiforbundet.

- Det har vært en god praksis at alle har stolt på det som legene har gjort, og jeg håper det vil vi gjøre i framtida også. Men vi blir nok enda mer minnet på at en må ta forhåndsreglene selv. At en må sjekke alt som en eventuelt har mulighet for å sjekke, sier Hjelmeset til Dagbladet.

Johaugs skjebne er blitt en vekker for samtlige idrettsutøvere i Norge. For der Johnsrud Sundby-saken i all hovedsak dreide seg om forskjellige oppfatninger om hvor store doser av en lovlig medisin man kan bruke i en forstøver, handler Johaug-saken om hvordan man skal unngå å få i seg et ulovlig stoff.

Og da må løperne fra nå av stole mindre på legene og mer på seg selv.

- Ja, men dette er såpass tidlig at dette ikke har helt kommet inn over løperne ennå. Rådet er nok at en må være enda nøyere på å sjekke selv, sier Hjelmeset.

- Stoler du på rådene legene gir etter dette?

- Jeg har jo en tiltro til legeteamet, og det vil jeg fortsatt ha framover også.

- Helt ubetinget?

- I forhold til helseteam må en stole på de en har med seg og rundt seg.

- Men har du blitt mer skeptisk nå enn du var for et halvt år siden?

-Ja, det er naturlig å svare ja på det. Men jeg velger likevel å stole på de personene jeg har rundt meg.

Bør frifinnes

Landslagslege Fredrik Bendiksen tok det hele og fulle ansvar for miséren på pressekonferansen i går. Konsekvensen for Bendiksen ble at han samtidig ga seg umiddelbart som landslagslege og stilte alle sine verv i idrettsmedisin til disposisjon.

Og i lys av legens uforbeholdne skyldansvar jobber nå Therese Johaug med å unngå suspensjon for bruken av legemiddelet hun fikk av Bendiksen.

Også landslagsledelsen synes hun burde frifinnes av Antidoping Norge.

- Jeg stiller meg bak det som Therese sa her i dag, ja, sier Hjelmeset til Dagbladet..