Landslagstrener presses for penger av hackere

- Det er krise!

 ASSISTENT:  Roger Finjord  er assistenttrener for det norske kvinnelandslaget i fotball.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
ASSISTENT: Roger Finjord er assistenttrener for det norske kvinnelandslaget i fotball. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): - Det er krise! Jeg får ikke tilgang til filene som er på datamaskinen. Det er ren utpressing, sier Roger Finjord til Nordlys.

Assistenttrenerer på kvinnelandslaget er tydelig frustrert. Ifølge Nordlys har Finjord alt av arbeidet fra landslaget på datamaskinen som nå er låst.

Kvinnelandslaget møtes til samling denne helga, og treneren er desperat etter å få igjen filene. Han er villig til å betale, men gjør han det ikke før helga, øker prisen betraktelig:

- Betaler jeg ikke innen mandag, så øker prisen til tusen dollar, sier han til Nordlys.

Problemet er at hackerne krever betaling i såkalte bitcoins.

Bitcoin finnes ikke i fysisk forstand, men er en virtuellvaluta basert på kryptografi, som har fått mye oppmerksomhet i internasjonal presse og i sosiale medier etter at kursen har variert voldsomt den siste tida.

For å betale må treneren opprette en konto og kjøpe valutaen. Det rekker han ikke før helga:

- Kidnapper noen ungene dine, så betaler du løsepenger for å få de tilbake. Problemet er at det tar tre dager. Den tiden har jeg ikke, sier treneren til Nordlys.

Trolig dreier det seg om det som på norsk kalles et løsepengevirus, som låser PC-er eller filer med et passord som bare hackerne har tilgang til. For å få tak i dette passorder krever de at du betaler dem en pengesum, derav navnet.