SIKRET SEIER: Ingvild Flugstad Østberg blir tatt i mot i mål av lagvenninnene etter å ha gått først over målstreken. Foto: Bildbyrån
SIKRET SEIER: Ingvild Flugstad Østberg blir tatt i mot i mål av lagvenninnene etter å ha gått først over målstreken. Foto: Bildbyrån Vis mer

Norsk seier på stafetten på Beitostølen

Landslagstreneren innrømmer å ha lurt Østberg til å gå sisteetappen

Ingvild Flugstad Østberg gikk Norge inn til stafettseier på en etappe hun ikke ville gå, før landslagsledelsen lurte henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Etter Therese Johaugs strålende andreetappe var det aldri tvil om hvor seieren skulle ende på sesongens første verdenscupstafett.

Ingvild Flugstad Østberg gikk ut på den siste etappen med en luke på elleve sekunder ned til to russiske lag og Finland. 28-åringen gikk strålende og var aldri truet. Det var likevel ikke noe Østberg selv ønsket å gjennomføre.

- Jeg tar jo den når jeg får den, men jeg hadde ikke så veldig lyst, det hadde jeg ikke, bekrefter Østberg overfor den norske pressen på Beitostølen.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Valget av Østberg som ankerkvinne ble tatt på et lagsmøte dagen før. Alle norske lagledere og utøvere, med unntak av Østberg selv, var enige om at det var gårsdagens tredjemann på 15-kilometeren som var det rette valget.

- Vi trenerne var veldig trygge på at det var det rette valget nå, og resten av jentene var det også. Vi samlet oss til en diskusjon i går hvor alle ga uttrykk for at det var det rette valget nå, så da måtte Ingvild gi etter, sier landslagskvinnenes assistenttrener Geir Endre Rogn.

Lurte Østberg med «diskusjon»

Østberg skal etter beste evne ha forsøkt å unngå å bli satt til siste etappe, men hennes motargumenter falt for døve ører hos landslagsledelsen.

- Jeg var uenig og prøvde å forklare at jeg var uenig, men det var liksom ikke noe vits å diskutere. Det var ikke gode nok argumenter. De andre jentene var ikke så gira på å ta den, også ringte Ole Morten (Iversen, journ.anm.) og jeg hørte fra første setning at han hadde bestemt seg, forklarer Østberg.

Det omtalte lagmøtet ble i forkant framstilt som en diskusjon, viste seg heller å være et grep for å overbevise Østberg om at hun var det beste valget til den siste etappen.

- Det var for å gi henne litt ekstra trygghet, med at alle de andre utøverne også syntes det var det rette valget.

- Men var det da egentlig en diskusjon?

- Vi la det jo opp for at det skulle være det, men poenget var jo at hun skulle få litt mer trygghet, at de andre også syntes det var det rette valget.

- Så dere lurte henne?

- Det kan du godt si, sier Rogn med et smil om munnen.

Det bekrefter Østbergs inntrykk av «diskusjonen».

- Ikke sant. Han sa det. Nettopp. Det var sånn nå skal vi sitte her og diskutere laget og bla bla bla, men jeg skjønte jo at dette hadde de bestemt seg for, svarer Østberg.

- Fornøyd

Også Therese Johaug bekrefter at Østberg var frustrert over å bli valgt til sisteetappen.

- Hun var ikke helt enig for å si det sånn. Vi alle var ganske enige om at hun var det beste alternativet. Det sto kanskje mellom Ingvild, Ragnhild og meg sånn sett, men slik formen er nå var nok hun det beste alternativet, sier Therese Johaug.

Til sjuende og sist fikk trenerne rett. Østberg avsluttet stafetten med stil og var godt fornøyd med resultatet. Likevel fristet det ikke nødvendigvis til gjentakelse.

- Jeg er veldig fornøyd med hvordan jeg løste det. Det er veldig artig når det går bra, det er veldig artig å gå over mållinja først, men du skal ha litt lyst og litt trua for å gå en slik etappe. Det har ikke nødvendigvis jeg, sier Østberg til Dagbladet.

De norske kvinnene har bare et nederlag på stafett siden 2009; da dårlige ski ødela alle muligheter under OL i Sotsji i 2014. På Beitostølen, stedet hvor det forrige nederlaget kom, var det ventet at Norge skulle få tøff kamp av de svenske kvinnene som har startet sesongen uhyre sterkt.

Men allerede på første etappen tapte Evelina Settlin nesten 40 sekunder og verken Charlotte Kalla eller Ebba Andersson leverte gode etapper. Dermed endte svenskene på en skuffende sjetteplass.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer