Landslagsutøvere skader seg selv

Selvskading er det siste innen toppidretten. Det er psykiater Finn Skårderud som røper at norskelandslagsutøvere har begynt å skjære opp seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var i gårsdagens utgave av Dagbladets Sportmagasinet at Finn Skårderud fortalte om fenomenet. Han har kontor på Toppidrettsenteret der han tar imot utøvere på landslagsnivå som trenger hjelp.

– Det siste som har dukka opp nå, er selvskading, sier Skårderud til Sportmagasinet.

Og utdyper:

– Utøverere risper og skjærer seg opp. Og trening kan også brukes som selvskading. Trening handler om å bli bedre. Men det kan også være noe lystfylt, eller for å dempe en uro. Hos den som skader seg selv kan treningen også fungere som en form for straff. Av og til kan slik atferd også leses som et skjult budskap om å ville komme seg ut av idretten. Det er flere jeg har hjulpet ut av idretten.

Klesklyper i huden 

Tidligere har spiseforstyrrelser og seksuelle overgrep vært omtalt som baksiden av medaljen. Skårderud var i 1998 var med og skrev den toppidrettskritiske boka Toppidrettens pris. Han forteller til Sprotmagasinet at han har behandlet en utøver som spiste 600 avføringstabletter den uka hun vant NM. An langdistanseløper satte et titall klesklyper i huden, brystvortene og klitoris for å herde seg mot smerte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer