Åge Hareide:

Langer ut: - Grove feil

Rosenborg har ikke vunnet seriegull siden 2018. Nå skal Åge Hareide snu trenden. Han mener «store og grove dommerfeil» fratok laget medaljemulighetene i fjor. Alvoret starter i kveld - mot Vålerenga.

ENDELIG SERIESTART: Rosenborg-trener Åge Hareide haster ut fra Scandic Lerkendal etter en samtale med Dagbladet. Foto: Ole Martin Wold
ENDELIG SERIESTART: Rosenborg-trener Åge Hareide haster ut fra Scandic Lerkendal etter en samtale med Dagbladet. Foto: Ole Martin Wold Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • Vålerenga - Rosenborg, klokka 20.00

TRONDHEIM (Dagbladet): - Han er en dyktig fagmann. Og så liker han å prate, sier Rosenborg-trener Åge Hareide (67) om Vålerenga-kollega Dag-Eilev Fagermo (54).

- Jeg ler litt av at han orker å holde på med det der. Han liker å erte. Spesielt folk i Molde. De må ikke bite på. Og så var han sint på Bodø/Glimt.

Men:

- Det er bare artig. Vi har forskjellige typer i fotballen. Jeg smiler alltid av det. Jeg har kjent ham i mange år, sier Hareide når Dagbladet møter ham på hotell Scandic Lerkendal.

STOR UTFORDRING: Åge Hareide har fått jobben med å få Rosenborg tilbake i toppen av norsk fotball. Det er ikke en liten utfordring. Foto: Ole Martin Wold
STOR UTFORDRING: Åge Hareide har fått jobben med å få Rosenborg tilbake i toppen av norsk fotball. Det er ikke en liten utfordring. Foto: Ole Martin Wold Vis mer

Vi har kommet for å snakke om Rosenborg og veien tilbake til toppen. Fjerdeplass i fjor - 29 poeng bak Bodø/Glimt - var med respekt å melde en skam for giganten i norsk fotball.

Store utskiftninger i troppen skaper spenning rundt lagets klassiske samhandling.

Uoppfordret snakker Hareide også om dommerne, som han mener bidro til at Rosenborg ikke tok medalje i fjor. Men det skal vi komme tilbake til.

GÅR I ETT: Åge Hareide har travle dager før seriestart. Her sjekker han telefonen utenfor Brakka på Lerkendal. Foto: Ole Martin Wold
GÅR I ETT: Åge Hareide har travle dager før seriestart. Her sjekker han telefonen utenfor Brakka på Lerkendal. Foto: Ole Martin Wold Vis mer

Klokka 20.00 smeller det på Intility Arena i Oslo. Vålerenga mot Rosenborg - og endelig sparkes Eliteserien i gang.

Tar vi i utgangspunkt i lagene, historien og trenerne på sidelinja, kan ikke kampen bli så mye større i norsk fotball.

Ingen av klubbene skriker høyt om at de er favoritter til å ta seriegull. For Fagermo og Vålerenga er ambisjonene medalje. For Hareide og Rosenborg er målet å komme ut i Europa - som alltid.

Men ingen må være i tvil. Fagermo har kommet fra Skien til hovedstaden for å ta den med storm. Hareide, på sin side, legger ned all sin kraft og rutine i at Rosenborg igjen skal trone på toppen.

Eldre spillere på høye lønninger og utgående kontrakter er sparket ut døra. Det samme gjelder skadeutsatte spillere. Selv den største profilen - Pål André Helland - ble ofret og sendt til Lillestrøm.

- Det ser helt OK ut, erklærer Lerkendals sterke mann.

- Vi hadde et tilbakeslag mot Ranheim (tapte 2-1 i generalprøven). Men det tror jeg kom av at vi ble litt høye på oss selv. Ting gikk på skinner innledningsvis. Vi scoret tidlig, så sluttet vi å fungere som lag. Det er greit å få en påminnelse om at ikke alt går av seg selv.

VÅLERENGA-SJEF: Dag-Eilev Fagermo har ambisjoner om medalje med Vålerenga. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
VÅLERENGA-SJEF: Dag-Eilev Fagermo har ambisjoner om medalje med Vålerenga. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Molde, Rosenborg, Vålerenga og Bodø/Glimt: Der har du Dagbladets tabelltips for 2021. Om søndagens motstander sier Fagermo:

- Jeg har ikke kikket noe særlig på Rosenborg. De har vært opptatt av å trene tøffere, så vidt jeg har forstått. Men greit. De vet hva de driver med. De har en ringrev av en trener.

Tidligere i uka uttalte Vålerenga-bossen at «stabile overføringer» fra Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten har gjort Molde til et topplag. Trener Erling Moe svarte med å kalle Fagermo «en godkar».

Og:

- Han klarer aldri å innrømme at vi er flinkere enn ham!

At Bodø/Glimt dro på treningsleir til Spania, mente Fagermo var feil midt i en pandemi. Han avlyste treningskampen mot dem - og terget opp folk på Aspmyra. Men Hareide understreker:

- Fagermo er en fin person.

- En gentleman på sidelinja?

- Ja, absolutt. Det er ingen problemer der.

- Han mener Vålerenga har den beste førsteelleveren. Enig?

- Det er det vi som har, så jeg kan ikke være enig i det. Men de har en god ellever. Det er jeg enig i.

DISIPLIN: Rosenborg har lagt bak seg en tøff treningsvinter. - Testene viser at spillerne har større kapasitet enn før, sier Åge Hareide. Foto: Ole Martin Wold
DISIPLIN: Rosenborg har lagt bak seg en tøff treningsvinter. - Testene viser at spillerne har større kapasitet enn før, sier Åge Hareide. Foto: Ole Martin Wold Vis mer

Rosenborg-spillerne startet sesongoppkjøringen med kadaverdisiplin. I januar var det joggeturer ut fra Lerkendal fra klokka 06.30. Gradestokken viste minus.

Overfor Dagbladet sammenlikner Fagermo dette med «en helvetesuke i militæret» og sier:

- Vålerenga trener fotball. Skal du gå på ski, så trener du ikke på sykling.

Men Hareide forsvarer opplegget.

- Det handlet om volum i forhold til det fysiske. Og det hadde litt med samhold å gjøre. Bundesliga-lagene gjør det alltid. De kjører tre økter på rad. Italienerne drar opp i fjellene. Testene viser at spillerne har større kapasitet enn før. Det er betryggende.

- Var det mye klaging?

- Jeg tror folk oppfattet det som positivt. Vi utnyttet en mørk årstid på en bra måte.

Så over til dommerne.

Hareide mener «store og grove dommerfeil» bidro til å frata Rosenborg medaljemulighetene i fjor. Han kom inn først i siste del av sesongen, etter at Eirik Horneland og klubben viste seg å være en dårlig match.

Blant kampene Hareide sikter til med dommerfeil, var møtet med Vålerenga på Intility Arena. Det påståtte feilene gikk på kort og annullerte mål.

- I fjor tok dommeravgjørelser fra oss mulighetene til å ta medalje. Det er jeg klar og tydelig på. Det var store og grove feil som ble gjort. Det håper jeg vi slipper i år. Og så var det store og grove feil fra oss i enkelte kamper. Det må også tas bort.

- Har du snakket med dommerne om dette?

- Jeg har lite kontakt med dem. De er vanskelige å komme i kontakt med. Det er en lukket avdeling. Når vi jobber med spillerne våre - og de gjør feil - så er vi veldig klare og tydelige på hva de må gjøre. Det håper jeg også at dommerne er.

Han forteller at han er bekymret for handsregelen og at «det må bli en ordning på praktiseringen av denne».

Hovedpoenget er at alt som treffer hånda innenfor 16-meteren ikke kan være hands, mener han. Du må se på hva som er en naturlig stilling i en takling eller situasjon.

- Som trener for Danmark opplevde jeg det med Yussuf Poulsen. I VM fikk han ballen i hånda bakfra mot Australia. Han så ikke engang hvor den kom. Vi fortsatte å spille. Men så skreik VAR-rommet på dommeren og sa at det var straffe. Det er lite sjarmerende for fotballen.

SISTE FORBEREDELSER: Rosenborg har trent på Ranheim den siste tida. Årsaken er at det legges nytt kunstgress på treningsanlegget på Lerkendal. Foto: Ole Martin Wold
SISTE FORBEREDELSER: Rosenborg har trent på Ranheim den siste tida. Årsaken er at det legges nytt kunstgress på treningsanlegget på Lerkendal. Foto: Ole Martin Wold Vis mer

Rosenborg-treneren snakker med en kraft og energi som imponerer. Som han selv har påpekt: Han kunne gått av med pensjon. Men den indre drivkraften til å lykkes på Lerkendal er sterk. Og det skyldes ikke bare «superpillen» VitaePro.

- Fotballspillere som er unge og vil bli gode, du blir veldig glad for å være sammen med dem. Det holder deg frisk, sier han.

På grunn av en kneoperasjon drøyde det før han overtok Rosenborg.

I OVERSKRIFTENE: Dagbladets intervju med Åge Hareide i papiravisa lørdag.
I OVERSKRIFTENE: Dagbladets intervju med Åge Hareide i papiravisa lørdag. Vis mer

- Helsa kunne vært bedre. Og den kunne vært verre. Men det går fint med kneet. Det var behagelig å få skiftet det, påpeker han.

- Så hva kan det bli ut av årets sesong?

- Her i byen er det bare gull som teller. Men det er små marginer. Jeg tror serien blir jevn, sier Hareide, som har kontrakt ut året. Innen 1. juli blir det avgjort om begge parter er fornøyd og om avtalen forlenges.

ELITESERIEN - FØRSTE RUNDE

Kl. 18.00 i dag: Bodø/Glimt-Tromsø, Molde-Kristiansund, Viking-Brann, Odd-Sandefjord.

Kl. 20.00 i dag: Vålerenga-Rosenborg.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer