KRITISK: Den finske skistjerna Aino-Kaisa Saarinen uttaler seg kritisk om det norske langrennslandslaget.
LEHTIKUVA / Jussi Nukari
KRITISK: Den finske skistjerna Aino-Kaisa Saarinen uttaler seg kritisk om det norske langrennslandslaget. LEHTIKUVA / Jussi NukariVis mer

Aino-Kaisa Saarinen langer ut mot Vidar Løfshus

Langer ut: - Utrolig at han fortsatt har jobben

Aino-Kaisa Saarinen er nådeløs i sin kritikk av Norges landslagssjef Vidar Løfshus.

Det var en mørk periode i norsk skisport da to av skisportens største stjerner, Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug, hadde avlagt positive dopingprøver med relativt kort mellomrom.

Begge har sonet sin straff og er tilbake i sirkuset. Men håndteringen av sakene er noe som tilsynelatende provoserer den tidligere langrennsløperen Aino-Kaisa Saarinen.

Den finske 40-åringen langer ut i sin spalte i sportsmagasinet Urheilulehden, sitert av storavisa Ilta-Sanomat. Der er hun spesielt kritisk mot Norges landslagssjef Vidar Løfshus:

- Jeg forstår ikke hvorfor han fortsatt har jobben, sier Saarinen til avisa.

Dagbladet har vært i kontakt med Vidar Løfshus, som ikke har noen kommentar til saken.

LANDSLAGSSJEF: Vidar Løfshus. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
LANDSLAGSSJEF: Vidar Løfshus. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

- Forstår ikke hvorfor han har jobben

Det er ikke første gang Saarinens uttalelser skaper reaksjoner. Hun har blant annet uttalt seg kritisk rundt Therese Johaugs dopingsak, noe hun selv seinere mente var basert på en misforståelse. Hun forteller at hun har fått «skremmende» meldinger i sosiale medier i kjølvannet av saken.

Saarinen skriver i den nye spalta at hun har hatt diskusjoner med Løfshus om dopingsakene. Hun hevder at Løfshus på et tidspunkt ringte henne om saken:

- Han spurte om jeg ikke forsto at Sundby hadde anvendt en lovlig substans. Det er bare en misforståelse, sier Saarinen.

Hun fortsetter:

- Jeg forstår at det er tilltatt, men når dosen er så høy i forhold til hva som er lov, da følger man ikke reglene lenger. Jeg vil gjerne oppfordre Vidar til å se at det ikke lenger er sånn. Jeg forstår ikke hvorfor han fortsatt har jobben, sier Saarinen.

Brutal

Saarinen har tidvis vært brutal mot Therese Johaug.

Hun dro selv ned på apoteket i Livigno i et forsøk på å avsløre Johaug. Bildet som Saarinen la ut av leppekremen med dopingmerket, ble hun prisbelønnet for i Finland.

I Norge har de norske dopingsakene i 2016 åpnet opp manges øyne om at doping ikke er svart-hvitt og at det finnes markante nyanseforskjeller som skiller bevisst og ubevisst doping.

Saarinen la for øvrig opp etter fjorårssesongen.