Langer ut: - En vits

Fotballekspert Olof Lundh (55) sier Norge kommer til kampen med større selvtillit enn Sverige. Han mener det er «en vits» at Norge ikke har vært i mesterskap på 22 år. Nå er tida inne for Erling Braut Haaland og co.

KLAR MOT SVERIGE: Erling Braut Haaland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KLAR MOT SVERIGE: Erling Braut Haaland. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • Sverige - Norge, klokka 20.45

STOCKHOLM (Dagbladet): - Hvis Norge kommer til EM i Tyskland, vil det være 24 år siden forrige mesterskap, sier Olof Lundh, ekspert på svensk TV4 og Fotbollskanalen.

Så smeller han med pisken:

- Jeg mener: Det er en vits. Det er dårlig av Norge. Jeg fulgte norsk fotball på 90-tallet. Hadde noen sagt til meg at Norge ikke skulle komme til et mesterskap før i 2024, ville jeg ikke trodd på dem.

Haaland har allerede vært involvert i EM- og VM-kvalifisering, men også han mangler mesterskap.

FOTBALLEKSPERT: Olof Lundh, her i presserommet på Friends Arena i Stockholm. Foto: Tore Ulrik Bratland
FOTBALLEKSPERT: Olof Lundh, her i presserommet på Friends Arena i Stockholm. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Lundh er en kjent fotballekspert i Sverige. Lørdag fulgte han pressekonferansen med Ståle Solbakken og Martin Ødegaard på Friends Arena i Stockholm.

Klokka 20.45 i kveld går lagene i klinsj med hverandre i Nations League.

- Norge har god selvtillit. Det er ingen tvil om at laget er på frammarsj, påpeker Lundh.

- Jeg ser at det er større selvtillit hos Norge enn i Sverige, som savner mange spillere. Jeg tror det er mer nervøst i det svenske laget enn det norske.

Begge lag vant sin første kamp i Nations League - mot henholdsvis Serbia og Slovenia. Vinneren kan feste grepet i gruppa.

Gruppeseier gir en ekstra mulighet til å kvalifisere seg til EM i Tyskland om to år.

SE TV: Hvem er best: Erling Braut Haaland eller Zlatan Ibrahimovic? Video: Rødt Kort Vis mer

I Sverige snakkes det om én mann på forhånd: Erling Braut Haaland. Svenskene kjenner seg igjen i hypen som har vært rundt Zlatan Ibrahimovic i over 20 år.

- Ståle var inne på det på pressekonferansen, sier Lundh.

- Det er veldig likt sånn det var med Zlatan. Det er like stor interesse rundt Haaland som Zlatan. Sportslig går det likevel ikke an å sammenlikne dem ennå.

Han påpeker:

- Zlatan er dobbelt så gammel og har oppnådd mer. Men Haaland har kommet inn i en større klubb i tidligere alder. Dette er noe vi må forholde oss til de nærmeste 10-12 åra.

Men så var det dette med mesterskap. Et makabert stykke norsk fotballhistorie.

- Sverige har ikke misset et EM på 2000-tallet og spilt i tre VM. Det går ikke an å sammenlikne med Norge.

- Det var trivelig å spille EM i sommer, sa Leipzig-spiller Emil Forsberg på pressekonferansen i går. Med stikk til Norge.

Lundh mener Sveriges mesterskapserfaring er årsaken til at vi ikke ser den klassiske norsk-svenske rivaliseringen i fotball som i langrenn.

- Sverige har vært mye større. Men nå virker det som om Norge er på vei til å bli en utfordrer.

FØLING MED GRESSET: Erling Braut Haaland og Norge trente på Friends Arena i går ettermiddag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
FØLING MED GRESSET: Erling Braut Haaland og Norge trente på Friends Arena i går ettermiddag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

Han er imponert over at det lørdag var solgt 37.000 billetter til kampen. Friends Arena tar 50.000 tilskuere og er et mektig skue i utkanten av Stockholm.

- Er det en Haaland-effekt?

- Jeg tror ikke at han er på det nivået at han selger billetter i Sverige ennå. Men jeg er imponert over billettsalget, sett i lys av at Sverige misset VM i Qatar. Men det finnes en interesse for den nordiske rivaliseringen. Storebror mot lillebror.

EXPRESSEN SØNDAG: Kommentator Noa Bachner mener Norges framganger stiller spørsmål ved retningen til svensk fotball.
EXPRESSEN SØNDAG: Kommentator Noa Bachner mener Norges framganger stiller spørsmål ved retningen til svensk fotball. Vis mer

Norge gjorde unna de siste forberedelsene på kamparenaen i går ettermiddag. Mediene fikk være til stede i 15 minutter.

Expressen-kommentator Noah Bachner skriver søndag at de norske framgangene stiller spørsmål ved retningen til svensk fotball. Han viser til profiler som Haaland og Ada Hegerberg, men også Lise Klaveness' tordentale i Qatar.

Om hypen rundt Haaland sier kaptein Martin Ødegaard:

- Han bryr seg ikke om det, så han takler det helt fint. Han er den samme han alltid har vært, med fokus på det han skal gjøre. Det er å score mål og hjelpe oss å vinne.

Avspark: 20.45.

NATIONS LEAGUE

Sverige11002-03
Norge11001-03
Serbia10010-10
Slovenia10010-20

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer