Langer ut etter bråket: - Respektløst

Christian Coleman svarer kritikerne.

TRØBBEL: Christian Coleman er klar for friidretts-VM. Han er misfornøyd med mistanken rettet mot ham. Foto: REUTERS/Francois Lenoir/File Photo
TRØBBEL: Christian Coleman er klar for friidretts-VM. Han er misfornøyd med mistanken rettet mot ham. Foto: REUTERS/Francois Lenoir/File PhotoVis mer

Forrige måned havnet verdens raskeste mann, Christian Coleman (23), i trøbbel da det ble avslørt at han hadde brutt meldeplikten tre ganger.

Utøvere er pliktig til å melde fra om hvor de befinner seg til enhver tid, slik at dopingjegere kan komme på uanmeldte besøk. Grensen er tre brudd på et år, og Coleman skal ha latt være å melde fra om sitt tilholdssted 16. januar og 26. april i år, samt 6. juni i fjor.

Sprinteren klarte derimot å argumentere for at det første bruddet skulle blitt tilbakedatert til 1. april 2018. Det innebar at de tre bruddene falt utenfor ettårsperioden. Verken Det amerikanske antidopingbyrået eller WADA valgte å anke avgjørelsen om å frikjenne Coleman, som dermed er klarert til å stille på startstreken under VM i Doha om få uker.

Colemans rykte har derimot fått seg en kraftig ripe i lakken. I en 22-minutter lang YouTube-video deler han sitt synspunkt på saken og langer ut mot dem som tviler på ham.

Nekter for alt

Coleman har også lagt ut et lengre innlegg på Instagram. Amerikaneren mener medieoppslagene om bruddene på meldeplikten er med på å ødelegge friidrettens popularitet.

- Jeg legger hjertet og sjelen min i friidrett, og har jobbet så hardt for å komme dit jeg er i dag. Det er rett og slett respektløst å spekulere i og snakke om dop i tilknytning til de store atletene vi har i denne sporten. Det eneste det fører til, er å hindre den fra å bli så populær jeg vet friidrett kan bli i framtida, skriver Coleman.

23-åringen nekter for at han bruker noen som helst form for tilskudd og i hvert fall ikke doping.

- Det skulle ikke være nødvendig å forsvare meg selv, men for første og siste gang: Jeg tar ikke noen som helst form for tilskudd eller proteinpulver. Ikke noe som er lovlig engang. Ingenting. Jeg jobber hardt på trening, drikker vann og energidrikk, hviler, og jobber enda hardere neste dag. Derfor har jeg aldri testet positivt på en dopingtest, og det kommer jeg aldri til å gjøre heller.

- Jeg er den største forkjemperen for en ren idrett, og fordi jeg vet hvor mye man må ofre for å komme så langt. Det er blitt sagt mye uriktig i media i løpet av de siste ukene. Det er synd at vi lever i en verden hvor klikk er lik penger, og likevel tror folk alt de leser.

- Jeg kan knapt vente på VM. Vi sees i Doha, avslutter han.

Gullkampen

Coleman løp 100 meter på 9.81 i juni, og er med det den raskeste mannen i verden i år. Landsmennene Noah Lyles og Justin Gatlin er nummer to og tre med henholdsvis 9.86 og 9.87 som sine bestetider.

Coleman og Lyles er de nye sprintstjernene i friidretten etter at Usain Bolt ga seg. Jamaicaneren sprengte alle grenser og innehar verdensrekorder på 9.58.

I Doha vil kampen trolig stå mellom Coleman og Gatlin, da Lyles satser på gull på 200-meter - hans spesialdistanse.

Under forrige VM i London i 2017 var det Gatlin som gikk seirende ut, mens Coleman ble nummer to. Usain Bolt tok bronsen. Denne gangen må Coleman tåle favorittstempelet, selv i kjølvannet av bråket etter bruddene på meldeplikten.