Langer ut: - Folk er slemme

For kort tid siden tok britisk Eilish McColgan et oppgjør med kroppspress og hets. Hun får støtte av Karoline Bjerkeli Grøvdal (32).

STØTTENDE ORD: Karoline Grøvdal er imponert over at den britiske konkurrenten tar opp kampen. Foto: NTB
STØTTENDE ORD: Karoline Grøvdal er imponert over at den britiske konkurrenten tar opp kampen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

EUGENE (Dagbladet): - Gjør noe med fasongen, du ser ut som et togvrak.

- Kroppen din ser ut som den er underutviklet.

- Flott innsats, men kan noen vær så snill å gi henne mat?

Dette er ord den britiske langdistanseløperen Eilish McColgan har måttet tåle i sosiale medier i mange, mange år. Nylig tok hun et oppgjør med kroppspress og hets i sosiale medier, skriver The Guardian.

FÅR SKRYT: Eilish McColgan. Foto: NTB
FÅR SKRYT: Eilish McColgan. Foto: NTB Vis mer

- Ingenting gjør meg mer rasende enn når folk sier at jeg er for tynn. Jeg er naturlig tynn, og det har jeg alltid vært. Noen er bare tynne … Jeg tviler på om noen som er litt større enn normalen, ville ha fått de samme kommentarene, uttalte hun.

Seinere la hun ut en post på Instagram hvor hun ba folk om holde kjeft:

- Slemme

Det norske friidrettsesset Karoline Bjerkeli Grøvdal er jevngammel med den britiske utøveren, og har fått med seg oppgjøret.

Grøvdal, som også ga klar beskjed da Alberto Salazar-saken ble offentliggjort for noen år siden, er stolt over hva briten har gjort.

- Folk kan være veldig slemme, spesielt på sosiale medier, sier hun til Dagbladet.

Grøvdal fortsetter:

- Det er tøft av henne å gå ut mot dem. Så syns jeg det er spesielt at folk er så stygge på sosiale medier. Det er viktig å minne om at alle har forskjellige kropper i det gamet her. Vi som driver med langdistanse er tynne, men det vil ikke si at vi ikke er friske. Man skal være veldig forsiktig med å kommentere andres kropp.

32-åringen forteller at hun heldigvis ikke har opplevd noe liknende i karrieren, men får vondt av den britiske konkurrenten:

- Jeg vet at hun har synes det har vært tungt å få masse dritt. Men det er ekstra kult at hun tør å gå ut med det og henge dem litt ut. Forhåpentligvis kan folk slutte å kommentere kropp.

MERKELIGE BILDER: Norah Jerutos jubel etter kvalifiseringen på 3000 meter hinder overrasker NRK-profilen. Video: Løkås/Haarstad. Klipp: NRK Vis mer

Jager finale

Grøvdal, som etter planen både skal løpe VM i Eugene og EM i midten av august, har vist storform denne sesongen.

Med seg til USA har hun «endelig» den norske rekorden på 5000 meter. Under Bislett Games i juni forbedret hun Ingrid Kristiansens 36 år gamle rekord med seks sekunder. Den nye rekorden er nå 14.31,11.

JUBELSCENER: Grøvdal var både lettet og stolt etter løpet på Bislett Games. Foto: NTB
JUBELSCENER: Grøvdal var både lettet og stolt etter løpet på Bislett Games. Foto: NTB Vis mer

- Den norske rekorden henger høyt, og jeg har tenkt på den i mange år. Det var en lettelse å ta den. Jeg har jaktet den litt. Det var deilig. Og nå er jeg litt ferdig med den.

Samtidig gir det stor selvtillit inn mot årets to mesterskap. Både Doha i 2019 og OL i Tokyo endte med en gedigen nedtur, men hun har reist seg igjen og har vist rekordform.

Hun ser fram til konkurransen:

- Det er deilig at det fungerer. Jeg har fått trent godt og holdt meg skadefri. Det gir en trygghet på at jeg har hatt en god oppladning. Jeg har ikke et konkret resultatmål, men håper å prestere som jeg gjorde på Bislett, forklarer hun.

Kvinnene løper forsøksheatet på 5000 meter natt til torsdag. Finalen er natt til søndag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer