FORTID I TYSKLAND: Even Hovland har spilt flere sesonger i Tyskland og har møtt RB Leipzig tidligere. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån
FORTID I TYSKLAND: Even Hovland har spilt flere sesonger i Tyskland og har møtt RB Leipzig tidligere. Foto: Jon Olav Nesvold/BildbyrånVis mer

Rosenborg møter Leipzig i Europa League

Langer ut før Leipzig-møtet: - De er ikke godt likt i Tyskland

Etter flere år i tysk fotball er Even Hovland godt kjent med inntrykket tyskere har av RB Leipzig. Det er ikke særlig positivt.

  • RBK - RB Leipzig kl. 18.55.

Rosenborg har en skikkelig tøff oppgave i vente mot RB Leipzig. Klubben med den enorme energidrikkgiganten i ryggen er en av de mest hardtsatsende klubblagene i Europa for øyeblikket.

Årets sesong er bare klubbens tiende siden Red Bull kjøpte opp klubben og forvandlet femtedivisjonslaget til en av Tysklands største, beste og mest forhatte klubber.

For Even Hovland er det ikke første gang han møter klubben. Han spilte for Nürnberg i 2. Bundesliga da klubben var på vei opp gjennom ligasystemet og til toppen av tysk fotball.

- Leipzig er gode. Jeg så på laget de spilte sist, og det er faktisk en del spillere som er igjen fortsatt, men de har skiftet ut mye. De har mye penger og spyttet inn millioner. Det er et lag som satser, så vi kommer nok til å få det tøft i morgen, sier Even Hovland rbk.no.

Mislikt

Mellom 2014 og 2017 var Hovland i Nürnberg. RBK-stopperen husker godt hvor mislikt RB Leipzig var blant den tyske fotballfansen.

- De mente det var et kjøpelag som fikk penger og ikke hadde noen tradisjoner. De er ikke godt likt i Tyskland. Hvis vi kan skape litt problemer for dem, vil sikkert resten av Tyskland sette pris på, sier Hovland.

RB Leipzig er faktisk så lite likt at mange tyske klubber måtte love supporterne at de ikke skulle møte RB i treningskamper. Motstandernes fans har sammenliknet den østerrikske Red Bull-grunnleggeren Dietrich Mateschitz med Adolf Hitler, mens RB sine supportere har blitt sammenliknet med nazister.

De er det mest forhatte laget i Tyskland. Frem til 2009 spilte det som i dag er RB Leipzig i femtedivisjon, da under navnet SSV Markranstädt.

Da kom Red Bull på banen. De kjøpte klubblisensen, byttet navn, byttet draktfarger og spyttet inn hundrevis av millioner. I overgangsvinduet sommeren 2014 sto RB Leipzig for 50 prosent av den totale pengebruken i 2. Bundesliga.

Dette er ikke første gang Red Bull involverer seg i fotballklubber. I den amerikanske ligaen MLS (Major League Soccer) finner du New York Red Bulls, mens Østerrike har Red Bull Salzburg.

I Tyskland kan ikke klubbene bli oppkalt etter sponsornavnet, derfor heter de RasenBallsport Leipzig og ikke Red Bull Leipzig. Men folk skjønner hva forkortelsen RB betyr.

17 medlemmer

I tyske fotballklubber er de svært opptatt av tradisjoner, identitet og at supporterne skal være med på å bestemme. De har blant en regel som heter 50+1, som handler om at medlemmene i klubben, altså fansen, får være med på å bestemme hva som skjer, for eksempel hvem som skal sitte i styret og ha makt.

I Borussia Dortmund er rundt 139 000 betalende medlemmer, som for eksempel har vetorett når billettprisene til Dortmunds kamper skal bestemmes. Hvis du er medlem i Dortmund koster det cirka 560 kroner, ifølge The Guardian.

Red Bull ønsket ikke tilknytning fra fansen på samme måte. Samme The Guardian melder at et gullmedlemskap i RB Leipzig koster over 9000 kroner i året. Antall medlemmer i RB Leipzig? 17. I motsetning til alle andre tyske klubber, finnes det ingen offisiell måte å bli medlem av klubben på. Flesteparten av RB Leipzig sine medlemmer er folk med tilknytning til Red Bull.

Red Bull-lagene møtes

Det var lenge stilt spørsmål ved om UEFA ville tillate de to klubbene som er finansiert og eid av energidrikkselskapet å delta i den samme turneringen, men før fjorårets Champions League hvor det for første gang var aktuelt gjorde det europeiske fotballforbundet det klart at de ikke ville bryte inn.

I år ble det altså en realitet. I gruppespillet i Europa League møtes de to Red Bull-lagene for aller første gang. I den første kampen i gruppespillet var det Red Bull Salzburg som viste seg sterkere enn sin søsterklubb og tok en 3-2-seier.

Før oppgjøret mellom de to lagene han eier var Red Bull-sjef Dietrich Mateschitz klar på at det ikke kom til å bli gitt «stallordre» om hvilket lag som skulle gå ut seirende slik det ofte gjøres i Formel 1 hvor Red Bull også er tungt inne med to førermannskap.

- Dette er en kjempetrekning. Jeg gleder meg vanvittig. Det beste laget i hver av kampene skal vinne, sa Mateschitz til Sport Bild etter gruppespilltrekningen.

I 2011 uttalte Red Bull-grunnleggeren Mateschitz følgende:

- Vi ønsker å utvikle RB Leipzig slik at klubben er i Bundesliga innen fire år. Deretter vil vi komme til Champions League og gjøre suksess der.

Det har klubben nå klart. Og selv om forrige sesong ble et lite steg tilbake og klubben måtte nøye seg med Europa League-spill er målene fortsatt skyhøye.

Kilder: World Soccer, Daily Mail, ESPN, The Guardian.