Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ski-VM i Lahti

Langer ut: Mener Norge ble fraranet medalje i hopp

- Det handler om startnummer og navn, sier sportssjef Clas Brede Bråthen. 

SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen mener Andreas Stjernen hadde fortjent bronsemedalje. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen mener Andreas Stjernen hadde fortjent bronsemedalje. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

LAHTI (Dagbladet): Andreas Stjernen (28) var 0,6 poeng fra bronsemedalje da han kom på fjerdeplass i storbakkerennet i Lahti-VM torsdag.

I praksis vil det si at hvis han hadde hoppet 0,5 meter lenger - eller fått ett poeng bedre stilkarakter - ville han tatt tredjeplassen. Plassen gikk til polakken Piotr Zyla, som endte med 276,7 poeng. Stjernen hadde 276,1.

Dagen derpå mener sportssjef Clas Brede Bråthen at Stjernen ble fraranet medalje.

- To dommere kunne avgjort Stjernens skjebne. Han hoppet veldig pent. Med et halvt poeng til fra to dommere i det første hoppet, ville han hatt ett poeng til. Da ville han vært 0,4 poeng foran Zyla, sier Bråthen til Dagbladet.

Debatt på sosiale medier

Stjernen hoppet 129,5 meter i det første hoppet. De fem dommerne ga følgende stilkarakterer: 18,5 - 18,5 - 18.5 - 19,0 - 19,0. Beste og dårligste karakter strykes, slik at 18,5 - 18,5 og 19,0 ble stående som tellende.

BLE NUMMER FIRE:  Andreas Stjernen. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
BLE NUMMER FIRE:  Andreas Stjernen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg har hørt flere dommere si på sosiale medier at de ikke helt ser hvordan det er mulig å trekke Andreas så mye som det ble gjort i det første hoppet, forteller Bråthen. Han tror det skyldes debatten som dukker opp fra tid til annen: Startnummer og navn. Heter du for eksempel Stefan Kraft - som vant i går - vil dommerne alltid legge den gode vilja til.

- Mest sannsynlig handler det om startnummer, navn og hvor langt du hopper, sier Bråthen.

- For eksempel hoppet Johann André Forfang tidlig i går. Det var et veldig fint hopp på 127,0 meter i første omgang. Nedslaget var flott, det var ingenting å sette fingeren på. Han fikk 18,0 - 18,0 og 18,5 som tellende. Daniel-André Tande, som hoppet seinere, hadde et relativt slapt hopp (121,5 meter). Han var ikke i nærheten av å vise det han kan. Likevel fikk han de samme stilkarakterene med seks-sju meter kortere, fordi han hadde 24 startnummer seinere.

Svinger øksa

Bråthen mener dette ikke henger på greip. Denne gangen var det Stjernen - som ikke er blant de mest kjente hopperne - som fikk unngjelde, mener han.

Bråthen svinger øksa ytterligere:

- Jeg vet det kan provosere mange: Men å reise rundt med fem dommere - der to er der for å bli strøket - synes jeg er bortkastede penger. Det hadde vært bedre at alle telte, eller at det bare var tre dommere der alle telte. Det synes jeg ville vært en mye bedre løsning enn i dag, sier han.

- Nå er det egentlig sånn at middelmådig håndverk får leve, fordi det er litt sånn: «Jo, men høyeste og dårligste stilkarakter blir strøket.» Det er bedre at det er færre dommere, og at de blir bedre skolert.

God laginnsats

Bråthen får støtte av trener Alexander Stöckl:

- Det kan hende at hvis Andreas Stjernen het Stefan Kraft at han hadde fått bedre stilkarakterer.

Hopperne var fornøyd med laginnsatsen i går, men erkjenner at det er surt å stå uten medalje i VM.

- Vi er ikke der vi ønsker å være på dette stadiet i VM, erkjenner Bråthen.

- Samtidig føler jeg at vi har satt preg på mesterskapet. Det hadde vært surere hvis jeg hadde følt at vi var hektet av.

Lørdag er siste VM-øvelse - lagkonkurranse. Laget ble offentliggjort i formiddag. Det består av Daniel-André Tande, Andreas Stjernen, Anders Fannemel og Johann André Forfang.

HOPPER LAGKONKURRANSE:  Andreas Stjernen (til venstre), Johann André Forfang, Daniel-André Tande og Anders Fannemel hopper lagkonkurranse for Norge lørdag.  Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
HOPPER LAGKONKURRANSE:  Andreas Stjernen (til venstre), Johann André Forfang, Daniel-André Tande og Anders Fannemel hopper lagkonkurranse for Norge lørdag.  Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media