TETT OG TØFT: Sander Sagosen og Bjarte Myrhol var gode, men Norge klarte ikke slå Frankrike i en uhyre jevn kamp i EM.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TETT OG TØFT: Sander Sagosen og Bjarte Myrhol var gode, men Norge klarte ikke slå Frankrike i en uhyre jevn kamp i EM. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Norge i håndball-EM:

Langer ut mot dommere i EM-thriller: - De dømmer 60/40

Norsk misnøye etter knepent tap mot Frankrike:

  • Frankrike - Norge 32-31 (15-17)

POREC/OSLO (Dagbladet): Håndballherrene tapte EM-premieren mot Frankrike i kystbyen Porec i Kroatia. Etter kampen var flere norske spillere oppgitt over det spanske dommerparet Oscar Raluy Loprez og Angel Ramirez.

- Det var 60/40-dømming. Med normal dømming hadde vi vunnet kampen, sier Norges Gøran Johannessen til Dagbladet.

Han forteller videre:

- Jeg er overrasket over å komme til EM, også får vi dommere som dømmer så tydelig i favør Frankrike. Det er ikke noe vi kan styre. Med 50/50-dommere hadde vi tatt dette, sier Johannessen.

Bakspilleren får støtte av Kent Robin Tønnesen som satte sju mål.

- Vi gjør mye bra som vi må ta med oss videre. Vi styrer kampen fra start til slutt, sier Tønnesen til Dagbladet.

- Johannessen kaller det 60/40-dommere?

- Da er han snill.. Vi får flere avgjørelser imot oss, men jeg skal ikke snakke så mye om det, sier Tønnesen til Dagbladet.

TAPKent Robin Tønnesen, Gøran S. Johannessen, Bjarte Myrhol, landslagsjef Christian Berge, Zeljko Tomac og Sander Sagosen under kampen mellom Frankrike og Norge i Zatika Sports Arena.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TAPKent Robin Tønnesen, Gøran S. Johannessen, Bjarte Myrhol, landslagsjef Christian Berge, Zeljko Tomac og Sander Sagosen under kampen mellom Frankrike og Norge i Zatika Sports Arena. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Alle gjør feil

Sander Sagosen var ikke like krass etter kampslutt.

- Det er bittert å tape, men det er vi selv som ikke er gode nok. Frankrike er gode da kampen skal avgjøres, og vi er ikke nøyaktige nok. Da taper vi sånne kamper, sier Sagosen til Dagbladet.

- Jeg kommenterer ikke dommerne. Jeg gjør mange feil, dommerne gjør feil og dere gjør sikkert feil. Sånn er livet. Alle gjør feil. Det er kjipt, sier PSG-spilleren.

Landslagssjef Christian Berge var skuffet etter kampen, og mener bom i avgjørende situasjoner ødela.

- Det er veldig bittert å tape. Jeg kommer sikkert til å bli irritert (på dommeravgjørelser) når jeg ser kampen på video, men det er ikke noe jeg tenker på nå. Vi bommer for mye, dessverre, sier Berge til Dagbladet.

Ledet lenge

I en tett, jevn og tøff batalje vippet kampen fram og tilbake, men det var til slutt Frankrike som trakk det lengste strået. Norge ledet gjennom stort sett hele den andre omgangen, men i sluttminuttene stakk franskmennene seg forbi.

Med halvannet minutt igjen av den andre omgangen tok Frankrike føringen for første gang, men Kristian Bjørnsen utliknet.

I undertall klarte ikke Norge å stå imot det franske angrepet, men Norge fikk en siste sjanse til å sikre seg en uavgjort i åpningskampen. Eivind Tangens skudd ble blokkert ned og dermed stakk Frankrike av med seieren.

- Jeg synes det var tungt fordi vi fikk kampen i det sporet vi ønsket. Og så er det slik at vi bommer på et par sjanser og gjør et par feil som vi blir straffet knallhardt for, sa landslagstrener Christian Berge til TV 3 etter kampen.

Kent Robin Tønnesen ble norsk toppscorer med sju mål. Norge fikk for få målvaktsredninger fra Bergerud og Christensen.

- Kent Robin er vanvittig god i dag, både offensivt og defensivt. Det er morsomt å se på, sa landslagssjefen om den norske storscoreren.

Selv var Tønnesen også skuffet over at seieren glapp mot slutten.

- Det er ufattelig tungt. Jeg føler vi styrer kampen fra start til slutt. Vi glipper litt på slutten der og det føles tungt. Vi spiller bra, får opp det tempoet vi skal, men så glipper det på slutten og det er veldig surt, sa Tønnesen til TV 3.

Motstanderen i åpningskampen kunne ikke vært tøffere og kampen var en ren reprise fra VM-finale for ett år siden.

Men siden VM-finalen har Frankrike nesten mistet et helt lag med profiler. Noen har lagt opp landslagskarrieren, mens andre er skadd.

Frankrike er likevel å regne som EM-favoritter sammen med Kroatia.

Selv om kveldens match var den første i EM, er den helt avgjørende for veien videre. Etter tre kamper i gruppespillet skal lagene videre til hovedrunden, der de tre beste lagene fra gruppe A og B slås sammen til ei gruppe. Da gjelder det å ha flest poeng med seg gruppespillet–for bare to lag derfra får billett til semifinalen.

Tønnesen stor innledningsvis

Kent Robin Tønnesen var Norges store spiller i den første omgangen. Selv om han fikk seg en smell da han satte inn kampens første scoring og måtte en tur på benken for å tørke vekk blod fra nesa scoret Tønnesen på alle sine fem avslutninger i den første omgangen.

Halvveis i den første omgangen var stillingen 9-9, men Norge med en strålende Torbjørn Bergerud bakerst tok tak defensivt og skaffet seg et lite overtak. Frankrike gikk sju minutter uten å slippe inn baklengsmål.

Med et par vidunderlige scoringer av Sagosen på slutten av omgangen, blant annet en vanvittig flyger, gikk Norge til pause med to måls ledelse 17–15.

Jevnt og tøft

Sander Sagosen viste fram playmakeregenskapene sine i starten av den andre omgangen. Ved to anledninger fant han Myrhol på strek i overtall, i tillegg til et nydelig utspill til Jøndal på kant.

De vanligvis treffsikre kantene til Norge slet tidvis med å overliste de franske keeperne og særlig Kristian Bjørnsen hadde en svakere uttelling enn normalt.

Med tolv minutter igjen av oppgjøret ledet Norge fortsatt med to mål. Norge var på det meste foran med tre mål, men med åtte minutter igjen var Frankrike igjen likt.

Frankrike kjempet seg tilbake i kampen igjen og Torbjørn Bergerud slet med de franske avslutningen i så stor grad at Norge byttet målvakt. ​

Med tre minutter igjen fikk Frankrike en utvisning da Bjarte Myrhol ble tatt på en kontring. Norge klarte ikke å score i det første angrepet i overtall og i det påfølgende forsvaret ble Kent Robin Tønnesen utvist.

Dermed var det Frankrike som fikk fordelen av å spille med en mann mer i sluttsekundene. Det utnyttet de til fulle da de rullet opp Norge og Michäel Guigou satte inn kampens siste og avgjørende scoring.

Fakta: Frankrike – Norge 32-31 (15-17)

Zatika Sports Arena

5100 tilskuere

Norge: Torbjørn Bergerud, Espen Christensen – Sander Sagosen 3, Bjarte Myrhol 5, Henrik Jakobsen, Kent Robin Tønnesen 7, Magnus Jøndal 4, Kristian Bjørnsen 6, Magnus Gullerud 1, Gøran Sørheim, Gøran Johannessen 3, Christian O'Sullivan 1, Eivind Tangen 1, Harald Reinkind, Magnus Abelvik Rød, Espen Lie Hansen.

Toppscorer Frankrike: Kentin Mahe 8.

Dommere: Oscar Raluy Lopez/Angel Sabroso Ramirez, Spania.

Utvisninger: Frankrike 2 x 2 min., Norge 3 x 2 min.

Norge møter Hviterussland søndag og Østerrike tirsdag.