USERIØST: Deyna Castellanos, som til vanlig spiller på andre nivå i USA, er en av tre spillere nominert til årets kvinnelige spiller av FIFA. Det vekker reaksjoner hos både spillere og eksperter. Foto: Florida State University
USERIØST: Deyna Castellanos, som til vanlig spiller på andre nivå i USA, er en av tre spillere nominert til årets kvinnelige spiller av FIFA. Det vekker reaksjoner hos både spillere og eksperter. Foto: Florida State UniversityVis mer

Årets spillere i verden:

Langer ut mot FIFA-nominasjon: - Useriøst

FIFA-nominasjon skaper reaksjoner.

(Dagbladet): Mandag kveld er det klart for årets FIFA-utdeling i London. Der skal årets beste spillere, trenere og supportere kåres. Blant de nominerte på blokka står navn som Cristiano Ronaldo, Manuel Neuer og Zinedine Zidane.

Nå langer kvinnelige verdensstjerner ut mot FIFAs nominasjoner på kvinnesiden. Kandidatene til årets beste kvinnelige spiller er nederlenderen Lieke Martens, amerikaneren Carli Lloyd og venezuelanske Deyna Castellanos. Årsaken til misnøyen er sistnevnte, Castellanos, som er en atten år gammel jente.

Castellanos har nylig byttet klubb til Santa Clarita Heat, en amerikansk klubb i 2.divisjon. Tidligere har hun spilt collegefotball for Florida State University og på U17-landslaget til Venezuela.

Megan Rapinoe, amerikansk verdenscup-vinner, mener FIFA ikke bryr seg om kvinnefotball.

KRITISK: Megan Rapinoe er en amerikansk fotballspiller med 127 landslagskamper og spiller nå for Seattle Reign FC i NWSL. Foto: Andy Mead/isiphotos.com/REX/Shutterstock
KRITISK: Megan Rapinoe er en amerikansk fotballspiller med 127 landslagskamper og spiller nå for Seattle Reign FC i NWSL. Foto: Andy Mead/isiphotos.com/REX/Shutterstock Vis mer

- Når det er nominerte spillere du ikke engang har hørt om, da holder ikke FIFA mål. Det gir signal til oss spillere og resten av verden at organisasjonen egentlig ikke bryr seg noe særlig, sier toppspilleren til BBC Sports.

Rapinoe sparer ikke på kritikken mot FIFA.

- Dersom en mannlig, uprofesjonell spiller ble nominert ville nok noen reagert på det. Jeg syns det er rart det ikke har skjedd her, fortsetter hun.

-Skandaløs og useriøs

Lise Klaveness, fotballekspert i NRK, slakter hele nominasjonen. Hun mener at signalene FIFA sender er svært uheldige og at det bare er to måter å tolke hele opplegget på.

- Nominasjonen er skandaløs og useriøs. Enten er FIFA helt likegyldige til internasjonal kvinnefotball, eller så ønsker de bevisst å undergrave kvinnefotballens anseelse, sier hun.

Castellanos' fravær av spilletid på høyeste nivå er noe Klaveness legger vekt på.

- Det er åpenbart for enhver at man ikke nominerer en spiller som ikke ennå har deltatt i en eneste internasjonal seniorturnering og som til daglig spiller i amerikansk 2. divisjon. Uten å ha prestert på høyeste nivå har man ikke relevante parametre å måle ferdighetene hennes utfra, påpeker Klaveness.

Får støtte

Megan Rapinoe og Lise Klaveness er ikke de eneste som reagerer. Både legenden Abby Wambach og Sam Kerr, australsk spiller i NSWL, har uttalt seg.

Sam Kerr er toppscorer i den amerikanske toppligaen med 17 mål for Sky Blue FC. Man skulle tro Kerr var en av de åpenbare valgene til årets spiller og flere mener hun ble droppet til fordel for Castellanos. Kerr sier uttaket ikke kom som et sjokk.

- Jeg er ikke overrasket egentlig, det er FIFA vi snakker om. Jeg har fått mye støtte fra store profiler som Wambach og det er det som skal bety noe, ikke en pris, uttalte hun seg til FOX Sports.

VIF-spiller sjokkert

TOPPSERIEN: Betos valte bort Portland Thorns og amerikansk toppliga til fordel for Vålerenga i årets serie. Foto: Terje Pedersen /NTB Scanpix
TOPPSERIEN: Betos valte bort Portland Thorns og amerikansk toppliga til fordel for Vålerenga i årets serie. Foto: Terje Pedersen /NTB Scanpix Vis mer

Michelle Betos, den amerikanske VIF-keeperen som ble kåret til årets keeper i NWSL i 2015, vil ikke ta fra Castellanos gleden av nominasjon, men forstår lite hvorfor Sam Kerr ikke står på listen.

- Nå vet jeg ikke mye om den venezuelanske spilleren, da jeg ikke har spilt mot henne elller sett henne noe særlig, men all ære til henne, sier Betos til Dagbladet.

Vålerenga-keeperen har mange års erfaring i den amerikanske toppligaen, og har spilt med og mot store verdensstjerner som Alex Morgan, Hope Solo og Carli Lloyd.

- Jeg spilte mot Sam Kerr for noen år siden. Hun er en fantastisk spiller og er fortsatt ung, det vil si at hun mest sannsynlig ikke har nådd toppen enda. Den amerikanske ligaen er en av de beste i verden og inneholder en rekke med gode forsvarsspillere. Så mange mål som Kerr har scoret gjør at hun er helt overlegen.

- Det er veldig vanskelig for meg å tro at årets beste spiller blir nominert i kveld, da spillere som Kerr ikke engang er nominert, avslutter Betos.

Forklaring

FIFA begrunner nominasjonen av Deyna Castellanos slik:

- Den venezuelanske tenåringen var i hovedrollen under FIFA U17-verdenscupen i Jordan 2016, der hun tok utfordringen med en entusiasme som gjorde at hun mottok Adidas bronse-ballen og Adidas bronse-skoen. Attenåringen er full av styrke og fart som kombineres sammen med en rekke ferdigheter, står det på FIFA sine nettsider (oversatt til norsk).

Mandag kveld

Årets FIFA-utdeling finner sted på London Palladium, et av West Ends største teatre.

  • Arrangementet starter klokken 20.00, mens selve utdelingen går av 21.30. Det kan ses live på FIFA.com