Johannes Høsflot Klæbo femmilsdramaet

Langer ut mot FIS

Johannes Høsflot Klæbo (24) snakker ut om dramaet som oppsto på oppløpet på femmila under Ski-VM i Oberstdorf. Samtidig kommer han med krass kritikk mot Det internasjonale skiforbundet (FIS).

LEI: Johannes Høsflot Klæbo langer ut mot FIS etter diskvalifiseringen under VM-femmila. I en video publisert på skistjernas Youtube-kanal kritiserer han avgjørelsen til det internasjonale skiforbundet. Video: Youtube / Johannes Høsflot Klæbo. Reporter: Marie Røssland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har gått tre uker siden det intense femmilsdramaet under Ski-VM i Oberstdorf. Etter en rolig og kontrollert 50-kilometer, tok det virkelig fyr på oppløpet.

Johannes Høsflot Klæbo, Aleksandr Bolsjunov og Emil Iversen skulle knive om seieren på oppløpet, men så skjedde det fatale.

Femmila endte med at Klæbo og Bolsjunov krasjet inne på oppløpet. Klæbo suste først over mål, mens Bolsjunov ødela staven og gikk over som nummer tre - bak Iversen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Russland la umiddelbart inn en protest, og juryen valgte å diske Klæbo. Etter heftige diskusjoner og flere jurymøter, ble til slutt Iversen kronet som verdensmester.

- Fryktelig lei

Klæbo har i en rekke år drevet sin egen vlogg på YouTube sammen med sin yngre bror. Her deler de flittig videoer som viser hvordan hverdagen til en av verdens beste langrennsløpere ser ut.

I en video publisert tirsdag kveld, åpner Klæbo opp om hvordan han opplevde dramaet på femmila. I videoen sitter trønderen på hotellrommet sitt kun noen få timer etter målgang i Oberstdorf.

24-åringen er ikke nådig med Det internasjonale skiforbundet (FIS).

- Jeg får se om jeg kan finne på noe annet. FIS er jeg fryktelig lei av. Måten de håndterer saker på synes jeg er så dårlig. Jeg synes de gjør feil gang på gang og de tør ikke ta en avgjørelse som faktisk er riktig, sier Klæbo.

Han sier videre at han opplever det som urettferdig.

- Verden er brutal. Jeg må bare finne ut hva jeg skal gjøre. Det føles så urettferdig at jeg sliter med å sette ord på det. Jeg har aldri opplevd å bli kjørt rett ut av løypa sånn som det der.

- Han (Bolsjunov) sikter ikke på sporet. Han sikter rett ut på meg fordi han vet at jeg kommer på yttersida, og når jeg har større fart og er på siden av ham, så begynner han å skyve meg ut. Jeg synes det er helt ufattelig. Jeg gjør meg så smal som jeg bare klarer. Likevel skal han gjøre seg bred. Da treffer han meg og så går staven hans, sier Klæbo videre om situasjon med Bolsjunov.

SER FREMOVER: Johannes Høsflot Klæbo sier at han ikke ønsker å vinne skirenn med jus, men på skistadion, sier langrennssjef Espen Bjervig til Dagbladet. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet TV Vis mer

Trakk anke

- Han ønsker å bli ferdig med denne saken og legge den bak seg. Han vil at skirenn skal vinnes på stadion, og ikke ved juridisk behandling, forklarte langrennssjef Espen Bjervig til Dagbladet.

Noen dager etter 50-kilometeren valgte Norge å levere inn en anke på disken, men etter ønske fra Klæbo selv, ble denne seinere trukket.

Bjervig sto på at den norske leiren fortsatt mente at Klæbo ikke gjorde noe feil på oppløpet, og ble feilaktig disket av juryen, men at utøverens ønske veide tyngst.

- Vi har hele tiden vært bevisste på at det er argumenter både for og imot at Norge burde anke diskvalifiseringen av Johannes etter femmila i VM, sa langrennssjef Espen Bjervig. Derfor støtter vi Johannes og kontaktet umiddelbart FIS da han fortalte om sitt ønske, sa Bjervig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer