Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Langer ut mot Frankrike: - De spilte ikke fotball

Skuffede kroater følte de hadde gått glipp av sin siste store sjanse til å ta hjem VM-pokalen og var ikke imponert over Frankrikes spillestil.

KRITISK: Dejan Lovren var svært skuffet og langet ut mot Frankrikes taktikk etter oppgjøret. Foto: AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS / NTB scanpix
KRITISK: Dejan Lovren var svært skuffet og langet ut mot Frankrikes taktikk etter oppgjøret. Foto: AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS / NTB scanpix Vis mer

Det ble et bittert tap for Kroatia i VM-finalen. 20 år etter at Kroatias første gylne generasjon tapte mot nettopp Frankrike i semifinalen i VM i 1998, var muligheten for revansje til stedet. 1998-gjengen, ledet av gullballvinner Davor Suker, endte opp med bronse.

Denne gjengen kom ett steg nærmere, men ikke helt til topps som de hadde håpet på. For Luka Modric var det en fattig trøst at han ble kåret til VMs beste spiller. Kroatene vet at dette var en sjanse de kan måtte vente lenge på å få igjen.

- Vi var så nære og vi spilte den beste fotballen. Vi fortjente mer enn dette, sa Modric til pressen etter kampen ifølge New York Times.

Modric er 32 år gammel og står med 113 landskamper for Kroatia. Som mange av de kroatiske stjerne kan dette ha vært hans siste sjanse til å vinne fotballens gjeveste turnering.

Til neste VM vil keeper Danijel Subasic ha fylt 38 år, Ivan Rakitic vil være 34 og spydspiss Mario Mandzukic vil som Modric være 36 år gammel.

- Jeg skulle ønske vi var 24 år gamle, alle sammen og særlig Luka, men det er et tidspunkt hvor alt kommer til sin ende, sier Dejan Lovren.

Dette var deres sjanse til å ta hjem pokalen, men igjen ble Frankrike for sterke.

STJAL SHOWET: De franske spillerne, med Paul Pogba og Benjamin Mendy i spissen, sang, danset og dynket manager Didier Deschamps med champagne under managerens pressekonferanse. Video: Andy Scott, AFP Sport Vis mer

- Spilte ikke fotball

Til tross for angrepsstjerner som Kylian Mbappé og Antoine Griezmann å spille på har landslagstrener Didier Deschamps valgt å fokusere på defensiv trygghet og solid forsvarsspill som grunnmur for den franske suksessen.

Det fungerte akkurat slik Frankrike hadde drømt om, til stor misnøye for en del av lagene de har slått på veien.

Dejan Lovren hadde sitt å si om måten Frankrike vant mesterskapet på.

- Alt i alt var vi bedre. De gjorde det på en annen måte. De spilte ikke fotball. De ventet på mulighetene sine og scoret. De hadde deres egen taktikk og du må bare respektere det. De spilte slik gjennom hele turneringen, sier Lovren.

Som Modric var han særdeles skuffet over hvordan kampen utspilte seg. Kroatene følte de hadde fortjent bedre. Kritikken minner veldig om hva Thibaut Courtois fortalte til pressen etter at Belgia ble slått i semifinalen.

- Frankrike spilte ikke fotball og forsvarte seg foran eget mål. De har raske angripere i Kylian Mbappé og Antoine Griezmann. Men det er deres rett til å spille sånn, og vi har alltid hatt problemer med det. De gjorde det bra, sa Courtois etter semifinalen.

FINALE: Assisterende landslagstrener Per Joar Hansen og Juventus-proff Ingvild Isaksen oppsummerer VM-finalen. Programleder: Nicolai Delebekk / Video: Stian Pedersen Vis mer

Stolte kroater

I en finale som inneholdt tvilsomme frispark og offsideavgjørelser, en avgjørende VAR-avgjørelse, straffespark, selvmål og keepertabber var det til slutt ikke mer krefter igjen hos kroatene. Tre ekstraomganger gjennom mesterskapets utslagsrunder hadde tappet laget for de ekstra kreftene som måtte til for å slå franskmennene.

TRØST: Kroatias president Kolinda Grabar-Kitarovic gir Luka Modric en trøstende klem etter tapet. Foto: AFP PHOTO / Alexander NEMENOV /NTB Scanpix
TRØST: Kroatias president Kolinda Grabar-Kitarovic gir Luka Modric en trøstende klem etter tapet. Foto: AFP PHOTO / Alexander NEMENOV /NTB Scanpix Vis mer

Nasjonen med rett over fire millioner innbyggere har uansett feiret sine helter gjennom mesterskapet og representert ved landets president i de velkjente røde og hvite rutene var det tydelig for alle å se stoltheten over hva laget hadde fått til.

Likevel kommer tapet til å henge ved denne kroatiske generasjonen i lang, lang tid.

- Om du ønsker å være best er du nødt til å vinne, så enkelt er det. Det er ikke enkelt å akseptere at vi tapte. Det er noe jeg kommer til tenke på resten av livet, sier Lovren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media