Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dopingtemperatur i Lahti-VM

Langer ut mot gullkandidat: - Hun bør ikke få delta. En sorgens dag for langrennssporten

«Få henne ut av sporten». Det er budskapet til den svenske langrennseksperten Tomas Pettersson før Natalja Matvejeva skal kjempe om VM-gullet i Lahti. Men de norske og svenske sprintstjernene kommer neppe til å gjøre som Martin Fourcade.

OMSTRIDT: Natalja Matvejeva (t.v.) skaper debatt og temperatur dagen før hun skal kjempe om VM-gull på mesterskapets åpningsdag i Lahti. Her etter en av mange spurtdueller mot Maiken Caspersen Falla. EPA/ANDREA SOLERO
OMSTRIDT: Natalja Matvejeva (t.v.) skaper debatt og temperatur dagen før hun skal kjempe om VM-gull på mesterskapets åpningsdag i Lahti. Her etter en av mange spurtdueller mot Maiken Caspersen Falla. EPA/ANDREA SOLERO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAHTI (Dagbladet): Mens seks russiske langrennsløpere utestenges fra ski-VM i kjølvannet av sjokkopplysningene i McLaren-rapporten - uten å ha avgitt positive dopingprøver - trener Natalja Matvejeva i de finske skoger og er en av de største gullkandidatene før VM-sprinten.

Den russiske sprinteren ble tatt for EPO i 2009 og sonet dopingdommen fram til 2011. I flere år har hun slitt med svake resultater, men denne sesongen har hun vært bedre enn noensinne og banket all motstand i verdenscuphelga i Toblach forrige måned.

Nå er de siste forberedelsene gjort. Bordet er dekket. Festen skal starte. Til Dagbladet forteller den omstridte russiske jenta at hun gleder seg til VM-starten.

- Dette har vært et mål lenge. Jeg drømmer om å vinne en medalje. Dette er min beste sesong noensinne, og jeg føler meg sterk, sier Matvejeva til Dagbladet.

Om hun vinner VM-gull på sprinten vil det trolig skape reaksjoner. Vi husker hvordan Martin Fourcade reagerte i skiskytter-VM da Alexander Loginov tok stafettmedalje for Russland og franskmannen forlot medaljeseremonien i protest.

- En sorgens dag

FAVORITTER: Stina Nilsson og Maiken Caspersen Falle er de to største favorittene på VM-sprinten. Ingen av dem vil gjøre som Martin Fourcade hvis tidligere EPO-dømte Natalja Matvejeva vinner medalje i morgen. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
FAVORITTER: Stina Nilsson og Maiken Caspersen Falle er de to største favorittene på VM-sprinten. Ingen av dem vil gjøre som Martin Fourcade hvis tidligere EPO-dømte Natalja Matvejeva vinner medalje i morgen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Dagbladet har vært i kontakt med samtlige av de største medaljefavorittene på kvinnenes VM-sprint, men ingen av dem ser ut til å ha samme standpunkt som Fourcade. Det har imidlertid den svenske langrennseksperten Tomas Pettersson.

- De som er tatt for EPO eller bloddoping, har ingenting i idrettsverden å gjøre. Vi snakker om doping på et helt annet nivå enn for eksempel Therese Johaug. Man burde ikke få fortsette idrettskarrieren etter en EPO-dom, sier Pettersson til Dagbladet.

Budskapet forfektet han i en kommentar i Expressen tidligere i dag. Overfor Dagbladet, som flere ganger har belyst tematikken denne sesongen, utdyper han hvor sterkt han misliker situasjonen.

- Hvordan reagerer du hvis Matvejeva slår Stina Nilsson og Hanna Falk på VM-sprinten?

- Det ville ha vært en sorgens dag for verdens skisport. Hun bør ikke få delta, mener Pettersson.

KLAR TALE: Expressens kommentator Tomas Pettersson vil ikke se gullkandidat Natalja Matvejeva i VM. Foto: NTB Scanpix
KLAR TALE: Expressens kommentator Tomas Pettersson vil ikke se gullkandidat Natalja Matvejeva i VM. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Matvejeva benekter hemmelighet

Den største gullfavoritten Stina Nilsson blir enda mer ordknapp enn vanlig når Dagbladet tar opp tematikken med henne. Smilet som alltid stråler, blir mindre synlig. Så sier hun:

- Jeg tenker ikke på Matvejevas forhistorie. Mitt fokus er på det sportslige, men ja, Matvejeva er en av mine sterke konkurrenter, sier Nilsson til Dagbladet.

Matvejeva er imidlertid klokkeklar på at hun er ren.

- Jeg har ingen hemmeligheter. Jeg skjuler ingenting. Jeg har tatt stegene i år på grunn av hard trening over tid, sier den omstridte russiske jenta til Dagbladet.

Får støtte fra de norske rivalene

De norske jentene har overfor Dagbladet uttrykt at de synes det er greit at Matvejeva får delta, til tross for EPO-dommen. I dag gjentok Maiken Caspersen Falla, det største norske gullhåpet, budskapet:

- Hun har sonet sin straff. Hun følger det samme antidopingprogrammet som vi gjør. Vi skjønner jo ikke hva som foregår i Russland og hva som har skjedd. Det er andre forhold der enn vi er vant til. Men jeg tenker det må være greit, siden hun har sonet sin straff.

Sveriges andre medaljekandidat Hanna Falk er også forsiktig i omtalen av Matvejeva.

- Det tenker jeg ikke noe på. Fokuset mitt er å gå på ski, så er det opp til antidopingarbeiderne å holde sporten ren, sier Falk til Dagbladet.

Johaug-aspektet

RIVALER: Natalja Matvejeva er en av Maiken Caspersen Fallas største gullutfordrere. Foto: NTB Scanpix
RIVALER: Natalja Matvejeva er en av Maiken Caspersen Fallas største gullutfordrere. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Astrid Uhrenholdt Jacobsen mener høstens norske dopingsaker gjør at de vegrer seg mot å rette kritikk mot Matvejeva. Den reflekterte medisinstudenten erkjenner - i lys av sakene til Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby – at det må være en forutsetning å sette seg godt inn i den aktuelle dopingsaken før man uttaler seg om tematikken.

- Det begynner å bli lenge siden EPO-dommen hennes. Jeg kjenner ikke detaljene i saken. Er det noe vi har lært i Norge i høst, er det at det å bli dopingdømt kan være så veldig mye forskjellig, sier Uhrenholdt Jacobsen til Dagbladet.

- Men det er forskjell på EPO-bruk og leppekrem-tabbe?

- Ja, det er det, men vi må ha det utgangspunktet at alle er rene og konkurrerer på like vilkår. Det er da det er gøy å konkurrere. Hvis det kommer til det stadiet hvor man tenker at jeg ikke kan stole på det, hører jeg ikke hjemme her lenger.

Frykter Matvejeva

Ingvild Flugstad Østberg har i flere år vært bedre enn den russiske 30-åringen, men i år har hun blitt satt på plass en rekke ganger i sprint.

- Jeg tror ikke jeg skal si så mye om det. Det er best å ikke si noe, verken den ene eller andre veien. Det blir bare feil å si noe, sier Østberg til Dagbladet.

- Kan Matvejeva ta gull i Lahti?

- Ja, hun er en av favorittene, slik hun har sett ut i det siste. Hun var ikke så rå i Falun. Jeg burde egentlig slått henne. I Toblach virket hun vanvittig sterk. Løypa i Lahti passer nok bra for henne.

Innrømmer dopingkultur

Det samme håper den russiske sprintstjerna Nikita Kriukov.

- Matvejeva ble utestengt, ja. Jeg kjenner ikke saken hennes, om det var uforskyldt eller ikke. Jeg kjenner henne egentlig ikke så godt. Vi er sjelden sammen, bare i mesterskap, har Kriukov tidligere fortalt Dagbladet.

- Det var et dopingmiljø i russisk langrenn fram til 2010. Da kom vi som var den nye generasjonen inn og tok et oppgjør det. Vi var klar på at vi ville konkurrere rent. Matvejeva har etter hvert blitt en del av den kulturen og er ren nå. Hun er ei hyggelig dame og en gullkandidat på sprinten i VM.

Mørk historie

Etter dopingskandalen som ble avslørt under OL i Salt Lake City i 2002, med Larissa Lazutina, Olga Danilova og etter hvert Julija Tsjepalova i spissen, har russiske kvinner i verdenstoppen i langrenn omtrent vært fraværende.

De russiske skijentene som har hevdet seg i verdenstoppen, har blitt tatt for doping. Alena Sidko tok flere mesterskapsmedaljer i 2005 og 2006, men ble senere tatt for EPO. Irina Khazova vant blant annet et verdenscuprenn i Davos i 2009, men ble tatt for bloddoping.

Og så var det denne Natalja Matvejeva, som har banket verdenseliten i Toblach denne helga. I 2007 vant hun sin første verdenscupseier Düsseldorf rett foran Marit Bjørgen, som dermed ble slått for en sjelden gangs skyld i den tyske bysprinten. I 2008 ble Matvejeva nr. 2 i samme by, da den da 18 år gamle Caspersen Falla fikk sitt store gjennombrudd med 3. plass.

NOEN EKSTRA KILO: Emil og Petter fikk spørsmål om det er fordel å ha noen ekstra kilo på kroppen under sprinten. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Forsiktig Løfshus

Men så skjedde det som ofte skjer med suksessrike russiske skijenter: Matvejeva testet positivt på EPO i 2009 og sonet dommen frem til 2011. Nå er hun tilbake sterkere enn noensinne og seiler opp som en sterk gullkandidat i Lahti på sprinten og kanskje lagsprinten.

- Når hun slår Maiken, er hun utvilsomt en gullkandidat i Lahti. Matvejeva blir tøff å slå, sier Norges langrennssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

- Hva tenker du om at hun tidligere har blitt dømt for bruk av EPO?

- Det har jeg egentlig ingen kommentar til, bortsett fra at hun har sonet sin straff og gjort sin plikt for å komme tilbake. Straffeomfanget er det WADA som styrer.

- Er det mistanke og frustrasjon i det norske langrennsmiljøet?

- Nei, det har jeg ikke hørt noe snakk om, sier Løfshus.

I 2010 ville Det internasjonale skiforbundet (FIS) fjerne alle trenere og folk i det medisinske støtteapparat i Russland, samt utøverne Jevgenij Dementijev, Natalia Matvejeva og Nina Rysina. Signalet var klart: Matvejeva og co. var ikke velkommen tilbake.

Nå er hun likevel det og en gullkandidat på VM-sprinten i Lahti.

MÅTTE BRYTE: Venezuelanske Adrian Solano gikk nesten glipp av ski-VM etter at han ble stoppet i tollen og fengslet i fem dager i Paris på grunn av narkotikamistanke. Selv om han måtte bryte, er han likevel strålende fornøyd. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!