Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Langer ut mot norsk langrenn: - Det er et helt lag med astma

Mener norske langrennsløpere bør gå i Paralympics.

DOMINERTE. Finn Haagen Krogh og Martin Johnsrud Sundby sto øverst på pallen i Tour de Ski. Sergey Ustiugov fra Russland ble nummer tre. Foto: Claudio Onorati/ANSA via AP
DOMINERTE. Finn Haagen Krogh og Martin Johnsrud Sundby sto øverst på pallen i Tour de Ski. Sergey Ustiugov fra Russland ble nummer tre. Foto: Claudio Onorati/ANSA via AP Vis mer

(Dagbladet): Lederen i det russiske skiforbundet, Jelena Välbe (47), kommer med grove - og spesielle - beskyldninger mot det norske langrennslandslaget.

Välbe uttrykker klart og tydelig at hun er lei den norske dominansen, der blant annet Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby var suverene i Tour de Ski.

- Så klart. Det er plagsomt fordi dette er et lag med astma. Men så lenge dette er godkjent av leger, så får ikke vi gjort noe, sier Jelena Välbe ifølge avisa Izvestia.

- Personlig skjønner jeg ikke hva slags astma de har for å gå så raskt. Under verdenscupen på Lillehammer vant tre norske lag. Det har aldri skjedd før. Interessen for langrenn synker med sånn dominans, sier Välbe videre.

Det er svenske Aftonbladet som først omtaler saken.

- Paralympics Langrennslederen får deretter spørsmål om et utspill fra Russlands president Vladimir Putin, der Putin angivelig skal ha sagt at utøvere som tar medisiner bør delta i Paralympics.

- Jeg har alltid sagt det samme. Norges beste løper, Martin Johnsrud Sundby, sa i et intervju nylig at det var for varmt i Oberstdorf, at han slet med pusten og trengte sterke medisiner. For oss er dette tøv, sier Välbe i intervjuet.

Hun forklarer videre:

- Hvis en person er så syk som Sundby, hvordan er han da når han er frisk? En syk utøver bør ikke konkurrere. Så lenge de har reseptbelagte medisiner, kan vi ikke gjøre noe med det. Alle vet at de norske trener hardt, så alt kan ikke forklares med astma, sier Välbe.

- Ikke drama Landslagssjef Vidar Løfshus hisser seg ikke opp over utspillet til Välbe:

KRITISK: Jelena Välbe langer ut mot norsk langrenn.  Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
KRITISK: Jelena Välbe langer ut mot norsk langrenn. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet Vis mer

- Det er ingen vits i å lage noe drama ut av dette. Hun er gjengitt i et avisintervju. Hvis vi får pratet med henne, skjønner hun fort hva dette er, sier Løfshus til Dagbladet.

Løfshus fortsetter:

- Astmamedisinene har ingen prestajonsfremmede effekt. De brukes for at du skal komme opp på et normalt nivå. Alle medisinene våre utøvere bruker er godkjent til bruk. Det er lovlige medisiner.

- Er det mange norske langrennsløpere som bruker astmamedisiner?

- Jeg har ikke den fulle oversikten. Men noen er det, og Marit Bjørgen og Martin Johnsrud Sundby er de mest kjente tilfellene. Jeg tror Välbes utspill er basert på uvitenhet. Vil hun prate med oss, er hun hjertelig velkommen. Den samme informasjonen finner hun hos FIS sentralt, sier Løfshus.

Slik så pallen ut etter Tour de Ski:

1) Martin J. Sundby 3.47.18,2, 2) Finn Haagen Krogh 3.15,7 min. bak, 3) Sergej Ustjugov, Russland 3.43,8.

1) Therese Johaug 2.40.34,8, 2) Ingvild F. Østberg 2.20,9 min. bak, 3) Heidi Weng 3.13,9.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling