Georgina Rodríguez

Langer ut

Cristiano Ronaldo (37) forlot banen i tårer etter VM-exiten mot Marokko. Igjen ble 37-åringen benket fra start, og nå kommer også kjæresten på banen: - Feil avgjørelse, skriver Georgina Rodríguez.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

SUR: Dama til Ronaldo er ikke fornøyd med Portugal-trener Fernando Santos' avgjørelse om å benke typen. Foto: NTB
SUR: Dama til Ronaldo er ikke fornøyd med Portugal-trener Fernando Santos' avgjørelse om å benke typen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Lørdag ble Portugals VM-drøm knust. Fra benken kunne Ronaldo se at Youssef En-Nesyri stanget inn kampens eneste mål.

Som i åttedelsfinalen mot Sveits var 37-åringen vraket fra start, noe som ikke falt i god jord hos kjæresten som satt på tribunen.

I et instagram-innlegg kritiserer hun nå Portugals trener Fernando Santos.

- I dag tok vennen og treneren din feil avgjørelsen. Den vennen som du har så mange ord av beundring og respekt for, skriver hun i Instagram-story.

LATTER: Det har blåst rundt øra på Cristiano Ronaldo den siste tiden, men nå er humøret tilbake. Video: FPF/Bård Sørø Olsen Vis mer

VG omtalte Instagram-innlegget først.

Anonym

Drøye fem minutter ut i den andre omgangen kom Ronaldo inn til sin 196. landskamp. 37-åringen var lite involvert, men på overtid kunne han sikret ekstraomganger.

Ronaldo ble spilt fint gjennom, men en svak avslutning gikk rett på keeper.

- En svak avslutning av Ronaldo, mente NRKs Carl Erik Torp.

Underveis i kampen, da 37-åringen varmet opp, oppsto det bisarre scener på VM-stadion.

Journalist Adriano Del Monte som selv var til stede på VM-arenaen, skriver at en supporter ble kastet ut av stadion etter å ha kastet vann på Ronaldo.

Se video her:

Knust

Etter kampen gikk Ronaldo rett i garderoben oppløst i tårer. Bilder filmet fra tribunen viser også at han dyttet unna en banestormer som prøvde å ta kontakt med ham.

- Han vet dette var hans siste VM-kamp. Det er hjerteskjærende, kommenterte Andreas Stabrun Smith på NRK.

STORMET BANEN: En tilskuer tok seg inn på gressmatta. Om han skulle trøste en sønderknust Ronaldo, er uvisst. Foto: NTB
STORMET BANEN: En tilskuer tok seg inn på gressmatta. Om han skulle trøste en sønderknust Ronaldo, er uvisst. Foto: NTB Vis mer

37-åringen har spilt VM fem ganger, men ikke kommet lenger enn semifinale i 2006.

Han har scoret i alle mesterskapene, noe ingen andre menn har gjort før han. Marta Vieira var den første, uavhengig av kjønn, som scoret i fem VM.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer