27-dobbelt norsk

- Langrenn døden nær

Du tror det ikke før du får se det. Norge tok de 27 – tjuesju – første plassene i Skandinavisk Cup i langrenn for menn i helga. Reaksjonene er sterke.

NORSK DOMINANS: 27 norske løpere først på en internasjonal resultatliste skaper reaksjoner, og vekker bekymring for framtida. Illustrasjonsfoto: NTB
NORSK DOMINANS: 27 norske løpere først på en internasjonal resultatliste skaper reaksjoner, og vekker bekymring for framtida. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Resultatlista må være historisk. 27 nordmenn først i en internasjonal konkurranse savner trolig sidestykke – uansett idrett.

Jan Thomas Jenssen, Harald Østberg Amundsen og Håvard Moseby bekledde plassene på pallen etter 20 kilometeren i Östersund i helga.

Etter disse tre fulgte altså 24 andre nordmenn. Først på 28. plass finner vi svensken Viktor Brännmark. Lengre ned på lista dukker det opp noen øvrige svenske, finske, latviske og estiske løpere.

- Døden

På Facebook-siden til Langrenn.com reagerer flere langrennsentusiaster på resultatlista.

- Da er det blitt lagsmesterskap. Og det er bekymringsfullt for framtida. Grunn: Interessen vil forsvinne helt i andre land. Hvem vil komme til å sende fra slike renn? Tankekors, spør Sveinung Riber.

Roger Kaspersen drar det enda lenger.

- Langrenn forsvinner og blir en bitte liten idrett for de helt spesielt interesserte. Det skjer noe raskere enn forventet for langrenn, men døden virker å være rimelig sikker, mener han.

- Dette er nesten flaut, men nå må de andre landa steppe opp gamet litt. Blir nesten latterlig. Men hurra for gode norske gutter, skriver Anne Mette Post.

REAKSJONER: - Nesten flaut og latterlig, er to av reaksjonene etter at 27 nordmenn kom først i Skandinavisk Cup i langrenn i helga. Illustrasjonsfoto: NTB
REAKSJONER: - Nesten flaut og latterlig, er to av reaksjonene etter at 27 nordmenn kom først i Skandinavisk Cup i langrenn i helga. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer

- Hva driver de med?

Skandinavisk Cup er den største konkurransen på nivået under verdenscupen i langrenn. Andre regioner i Europa har tilsvarende turneringsformer. I helga stilte 179 til start på 20 km i Östersund.

Den tidligere norske landslagsløperen Jan Egil Andresen, med en 4. plass fra verdenscupløp i Nove Mesto fra 2005 som beste plassering, har en annen vinkel på den norske dominansen. Han uttrykker seg kritisk mot nordmennenes konkurrenter.

- Hva driver de andre med? Hadde jeg vært svensk skiløper hadde jeg vurdert å flytte til Norge. Man må trene med de som er bedre enn seg selv for å få framgang, skriver han i sin kommentar på Langrenn.com

- Ikke bra for skisporten. Få opp øynene, advarer Harald Sundye.

Han kommer samtidig med et forslag. Han vil at Norge skal invitere de fire beste fra alle de konkurrerende nasjonene til Norges landslagssamlinger, gjerne hver sesong.

- Hvis ikke vil sporten miste all internasjonal interesse. Hva blir igjen da? Norge og Russland, spør han.

- Ikke artig

Arrangementsansvarlig Asgeir Moberg i Norges Skiforbund støtter flere av synspunktene.

- Alt de skriver er rett. Vi syns ikke at dette er noe artig. Vi liker det ikke. Det vanskelige for oss er dette: Hva skal vi gjøre for at dette skal endre seg? spør han.

IKKE UENIG: Asgeir Moberg, arrangementsansvarlig i Norges Skiforbund. Foto: NTB
IKKE UENIG: Asgeir Moberg, arrangementsansvarlig i Norges Skiforbund. Foto: NTB Vis mer

Han viser til at denne utviklingen har vedvart i noen år.

- For fem år siden var faktisk 27 av de 30 beste sammenlagt i Skandinavisk Cup norske på herresiden, sier han.

- Vi kan ikke akkurat be de norske løperne trene mindre heller. I Norge er det 150 herreløpere som på heltid bare gjør alt de makter for å bli bedre på ski. De studerer ikke, de jobber ikke med noe annet. Da er svaret fra Estland-leiren, for eksempel: «Men vi har ikke 150 personer i Estland som har ski en gang.» Det er nok satt på spissen, men det er litt av situasjonen, sier Moberg.

Han er også er en kjent speaker i idrettskonkurranser, med en rekke nasjonale og internasjonale arrangement i bak seg.

Gjør mye

Når det gjelder forslaget om å invitere løpere fra andre nasjoner til Norge, forteller ski-toppen om flere tiltak som er gjort.

- I august hvert år har vi en internasjonal juniorsamling. Sist gang kom 122 løpere fra 22 land til Sjusjøen. Der sponser vi reise og opphold. Det er et kjempetiltak som er populært.

Han forteller også om samarbeid med det engelske og amerikanske landslaget.

- Vi inviterer stadig trenere og løpere til oss. En gjennomgangsmelodi er da denne: «Oi, trener dere så mye?»

Moberg siterer også en annen norsk skitopp:

- Vidar Løfshus sa på fredag at de er rart at så få utenlandske løpere spør hvordan vi trener.

Han forteller også om et annet tankekors.

- Vi har faktisk luftet tanken om å innføre kvoter i Skandinavisk Cup. For eksempel la bare 20 fra hvert land delta. «Nei, det må dere ikke gjøre, er tonen.» Da blir dét feil igjen.

Men Moberg sier han støtter synspunktene som kommer i kjølvannet av den norske dominansen i helga.

- Alt vi ønsker, er å gjøre idretten vår mer interessant, sier han.

Moberg viser til at det er atskillig større sunn konkurranse på kvinnesiden om dagen.

- At Sverige gjør der bra der, er helt topp, sier han.

Skandinavisk Cup blir arrangert av det internasjonale skiforbundet FIS. Det er gjerne en konkurranse for de nest beste internasjonale løperne fra Skandinavia og de baltiske landa, eller løpere som ikke deltar i verdenscupen i et aktuelt tidsrom.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer