Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Langrenn

- Langrenn er blitt som sykling. Du kan ikke lykkes uten å dope deg

Polsk landslagsløper desillusjonert. 

LANGT BAK: Martyna Galewicz er langt bak de beste i langrennssporet. Hun mener det er umulig å lykkes uten doping.<br>Foto: AFP/ Alberto Pizzoli
LANGT BAK: Martyna Galewicz er langt bak de beste i langrennssporet. Hun mener det er umulig å lykkes uten doping.
Foto: AFP/ Alberto Pizzoli Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norsk langrenns svarte sommer og høst setter spor i resten av langrennsverdenen, og rekken av skiløpere og synsere som har ment noe om både Martin Johnsrud Sundby- og Therese Johaug-saken har vært lang.

Nå drar den polske skiløperen Martyna Galewicz motløsheten til et helt nytt nivå.

Ikke bare tror hun ikke på Johaugs forklaring i clostebol-saken mot den norske langrennsstjernen, hun mener hele langrennssirkuset er et bedrag.

Spesielt det norske.

- Ja. det er et bedrag. Hvorfor skal friske utøvere medisineres? Dessverre har langrenn blitt som sykling de siste årene. Uten doping er det umulig å oppnå suksess, sier Galewicz i et intervju med den polske avisa Polski Sport.

Har aldri lykkes selv

Til tross for at Galewicz er polsk mester i sprint fra 2013, har den 28 år gamle langrennsløperen aldri lykkes på toppnivå. Hun har prøvde i mange år uten hell.

when you have bad days @studiowbrowarze u will improve the mood

Et bilde publisert av Martyna Galewicz (@martynagalewicz)

KRITISK: Martyna Galewicz.

I verdenscupen har hun aldri fått med seg et eneste verdenscuppoeng. Den beste plasseringen hennes er fra hjemmebane i Szklarska Poreba i januar 2014. Da endte hun på 37. plass på 10 kilometer klassisk.

Den siste verdenscupstarten hennes var i Lahti i februar i år. Da ble det 48. plass på 15 kilometer fellesstart med skibytte.

Galewicz tror resten av verden også mener Norge jukser, selv om de ikke sier det så høyt.

- Sannsynligvis tenker alle det samme. Når du er tatt i doping sier det alt, sier Galewicz til Polski Sport.

Trist å høre

Paradokset i Galewicz-intervjuet er selvfølgelig at hun kaster skygger over den eneste i den polske langrennsleiren som har hatt suksess i sporet de siste årene.

Justyna Kowalczyk, som nå går for det norske privatlaget Team Santander sammen med Johan Olsson, Tord Asle Gjerdalen og Anders Aukland, har vunnet verdenscupen sammenlagt fire ganger.

Jørgen Aukland er sportssjef for Kowalczyk i Team Santander, og syns det Galewicz sier er trist å høre.

BLIR TRIST AV Å HØRE DET: Jørgen Aukland. &nbsp;Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
BLIR TRIST AV Å HØRE DET: Jørgen Aukland.  
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

- Hun får stå for det hun sier selv, men det som er helt sikkert er at det er mulig å bli verdens beste skiløper uten å bruke ulovlige midler. Det hun sier henger ikke på greip, sier Aukland til Dagbladet.

Aukland mener det er avgjørende å se forskjell på bloddoping og Sundby- og Johaug-sakene, men ser at for mange er det en vanskelig øvelse.

Toppidrettens natur

I stedet kan de to sakene som har heftet ved norsk langrenn i år ses på som en forklaring på hvorfor norsk langrenn har vært så overlegne alle andre.

- Absolutt, og det er det som er så utrolig trist og leit med disse sakene. De som var i tvil før velger å tolke dette som en bekreftelse på dette. Det er frustrerende og fortvilende å høre at utlendinger ser sånn på disse sakene, men Norge må ta det inn over seg. Vi må være ekstra påpasselige med de etiske og medisinske gråsonene, slik at vi holder oss veldig på innsida, sier Aukland.

- Det er i toppidrettens natur å pushe grenser, men du må være på riktig side av den grensa.

Snakker om alt

Team Santander har fem nasjoner representert på laget i år, og sportssjef Aukland forteller om en åpen gruppe som diskuterer det aller meste.

Også innad i gruppa er meningene forskjellige om de norske sakene.

- Justyna er veldig tydelig og åpen om sitt syn på astmamedisin, for eksempel, selv om vi har to på laget med astma som bruker medisiner. Men sånn er det, noen er født med astma mens andre er født med lav blodprosent. Det viktigste er at vi alle er litt ydmyke, sier Jørgen Aukland til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!