Går mot Friidrettsforbundets forslag

Langrenn sier nei til høydehus

Langrennskomiteen i Skiforbundet vil ikke oppheve høydehusforbudet. - Et verdispørsmål, sier Torbjørn Skogstad.

SIER NEI: Torbjørn Skogstad, leder for langrennskomiteen i Norges Skiforbund . Foto: Terje Pedersen / NTB
SIER NEI: Torbjørn Skogstad, leder for langrennskomiteen i Norges Skiforbund . Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i april bekreftet Idrettsstyret at de støtter Norges Idrettsforbunds (NFIFs) forslag om å si ja til høydehus i Norge.

Forslaget fra NFIF skal opp på Idrettstinget i slutten av mai, og hvis støtten er stor nok kan det særegne norske forbudet fra 2003 fjernes.

Et liknende forslag var også på bordet i Idrettstinget i 2015. Da stemte 136 av 157 nei til forslaget. Skiforbundet var blant dem som sa nei, og det håper langrennskomiteen at de kommer de også til å gjøre nå:

- Vår anbefaling til Skistyret er å si nei til høydehus, sier Torbjørn Skogstad til Dagbladet.

Han legger til:

- Samtidig så er vi tydelig på at dette er en vurdering og verdivalg som vi tar på vegne av norsk langrenn. Simulering av høyde er ikke på noen forbudsliste, så vi har respekt for at andre grener og forbund gjør andre valg enn vi har gjort.

FLYR HØYT: Men det norske stafettlaget får ikke høydehushjelp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FLYR HØYT: Men det norske stafettlaget får ikke høydehushjelp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Et verdispørsmål

Skogstad forklarer at et av de viktigste argumentet for dem var bredden i idretten:

- Vi gjør dette fordi vi har et ansvar langt ut over toppidrett. Vi ser i større og større grad at det de gjør på elitenivå blir kopiert på lavere nivåer og hos yngre. Det handler om signaleffekten overfor aldersbestemte og juniorer.

Så er det opp til Skistyret - som også består av representanter fra hopp, kombinert og alpint - å avgjøre hva Skiforbundet som helhet bestemmer seg for før Idrettstinget i slutten av mai.

Simulert høydetrening

* Utøvere bruker en midlertidig, portal innretning for å gjøre det mulig å simulere at de er på en annen høyde enn de egentlig er. I Norge blir det kalt «høydehus.»

* Formålet er oppholde seg i tynn luft og dermed øke antall røde blodceller, noe som skal gi en fordel når utøverne komme ned fra høyden.

* Bruk av «høydehus» har vært ulovlig i Norge siden 2003. Både i 2008 og 2015 ble et forslags om å avvikle forbudet stemt ned. Nå skal det opp igjen på Idrettstinget i slutten av mai.

PARODI: Grunde Myhrer sin Erling Braut Haaland-parodi på langrennsski tar av på internett. Video: Særsland. Vis mer

- Bekymret

Kvinnetrener Ole Morten Iversen er glad for at langrennskomiteen har falt på denne løsningen. Han er klar på at damelaget ikke trenger høydehus:

- Jeg syns resultatet vårt taler for seg selv. Jeg er så gammel at jeg var med på runden på 90-tallet. Jeg har vært på samlinger i høydehus med damelaget i Trysil, og var med i diskusjonen i forkant av forbudet. Jeg var veldig enig i forbudet da, sier Iversen til Dagbladet.

Treneren sier at selv om han ikke har forandret ståsted med tanke på forbud, har han personlig blitt mer ydmyk og forståelsesfull for at andre har behov for høydehus.

Han kommer likevel med en klar beskjed:

- På 90-tallet så vi at mange kjøpte høydetelt og høydekammer og trodde at det var en snarvei til suksess. Og da snakker vi om godt voksne som trente til Birkebeineren eller ungdom. Det påstås at det ikke er noen risiko, men det stoler jeg ikke på. Jeg er redd for at ikke alle ser forskjellen på toppidrett og andre, forklarer Iversen.

Usikre planer

Flere norske langrennsløpere har snakket varmt om høydetrening. Det blir blant annet «helt avgjørende» for utøverne før OL i Beijing i 2022, fordi de skal konkurrere på 1700 meter i Kina.

Langrenn har planlagt flere samlinger i Europa før OL, og Johannes Høsflot Klæbo har snakket på at han minst skal ha 80 dager i høyden før mesterskapet.

Både Klæbo og Johaug har overfor Dagbladet at høydetrening er viktig for dem før OL, men begge er usikre på hvordan de skal løse det med tanke på pandemien.

- Vi er helt avhengig av å se hvordan smittet er. Det er ikke sånn at jeg ønsker å reise ut å ta for mye risiko, men at vi må til høyden, det må vi nok, forklarte Klæbo til Dagbladet i påsken.

- Det som er vanskelig er å planlegge langt fram i tid nå med tanke på pandemien, du må bare ta det litt som det kommer, fortsatte Johaug.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer