Langrenn uten snø

Det finnes ikke snø verken i Norge eller Sverige. I dag skulle langrennslandslaget vært på snøsamling i Kiruna. Isteden blir det barmarkstrening på Østlandet.

- Så lenge snøforholdene i Kiruna er så dårlige som nå, så mener jeg vi får mer ut av å trene barmark, sier landslagstrener Pål Gunnar Mikkelsplass til Dagbladet.

Må omstille

Sjøl om bekymringene foreløpig er små i langrennsleiren, skaper snømangelen nye utfordringer.

- Det verste er å få løperne til å omstille seg i hodet for å trene på barmark, men vi har gått mye på ski både i sommer og høst. Været kan vi jo ikke gjøre noe med, sier Mikkelsplass.

- Er du ikke litt bekymret?

- Nei, jeg blir aldri bekymret.

I Norge er det stort sett bare på høyfjellet det er nok snø til skigåing om dagen. Beitostølen og Valdresflya er to alternativer.

- Men det er et dårlig alternativ for oss, fordi det er veldig dårlig og ustabilt vær der oppe på denne tida av året, sier Mikkelsplass.

Værmeldingen

Sesongåpningen er allerede om knappe fjorten dager.

Mikkelsplass innrømmer at han er i kontinuerlig kontakt med værmelderne på meteorologisk institutt.

- Vi har jo et fast samarbeid med Jarl Andersen, og det er viktig for oss å høre på varsel slik at vi kan vurdere hvor vi vil reise for å kunne finne gode forhold.

- Hvor lenge kan dere vente på snøen før det blir krise?

- Kommer det ikke snø, så blir det heller ikke noen renn for oss å gå. Sånn har det alltid vært i denne idretten. Man må bare være tålmodig og vente, sier Pål Gunnar Mikkelsplass til Dagbladet.