Langrennsåpningen i fare, men skiskytterne har mer enn nok snø

På Sjusjøen.

REKORDTIDLIG: Et nytt millionanlegg, som kan produsere snø i opp til 25 varmegrader, sørget for at det var skiløype på Natrudstilen ved Sjusjøen allerede i slutten av september. Skiskytternes sesongåpning om to og en halv uke står foreløpig ikke i fare. Foto: Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
REKORDTIDLIG: Et nytt millionanlegg, som kan produsere snø i opp til 25 varmegrader, sørget for at det var skiløype på Natrudstilen ved Sjusjøen allerede i slutten av september. Skiskytternes sesongåpning om to og en halv uke står foreløpig ikke i fare. Foto: Foto: Tore Meek / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Som det ble kjent tidligere i dag, står langrennsåpningen på Beitostølen i fare på grunn av lite snø og mildvær.

- Det ser dessverre ikke så lyst ut, sier arrangementskoordinator Erik Østli til NRK.

Det er meldt noe kaldere vær de neste dagene, men likevel må Petter Northug og resten av langrennseliten forberede seg på at Beitosprinten kan bli avlyst for første gang siden 2011. Ifølge Lund finnes det ikke andre alternativer for langrennsåpningen.

Kontroll på Sjusjøen For skiskytterne ser det imidlertid langt lysere ut. Ole Einar Bjørndalen og Co har lagt sin sesongåpning til helga etter, 21-22. november, på Sjusjøen.

På Natrudstilen var en kort løype klar allerede i slutten av september ettersom arrangøren der har gått til innkjøp av et millionanlegg som kan produsere snø i en temperatur helt opp mot 25 varmegrader.

- Sesongåpningen i skiskyting står ikke i fare sånn det ser ut nå. Vi driver og produserer snø med «fabrikken», som vi kaller den, sier løypesjef Johannes Haukåssveen til Dagbladet.

Varmegrader Foreløpig er det bare en kort løype på Sjusjøen, men den skal gjøres bredere og lengre før konkurransene om to og en halv uke.

- Snøfabrikken tusler og går. Vi har et snødeponi, som på Beito, og i tillegg fortsetter vi å produsere litt ved siden av. Vi har omtrent 4000 kubikkmeter snø nå, og planen er å produsere 5000 kubikkmeter til før skiskytterstarten, sier Haukåssveen.

Det er seks varmegrader på Sjusjøen for øyeblikket, men den store fordelen kontra Beitostølen er at man slipper vind som bidrar til at snøen smelter raskere.

- I tillegg har vi en fordel av at vår åpning kommer en uke seinere, sier Haukåssveen.

Løypa på Sjusjøen er 1,9 kilometer lang nå, men når Bjørndalen og Co sesongåpner er planen at den skal måle 3,3 kilometer.

- I natt var det nesten ned mot null grader hos oss, så vi håper at det skal bli litt kaldere slik at vi kan starte opp det vanlige snøproduksjonsanlegget. Det er nemlig mer effektivt enn «fabrikken» når det er kaldt, sier løypesjefen.

SNART ÅPNING: Ole Einar Bjørndalen (her i Val Senales forrige uke) og resten av skiskytterne trenger ikke å bekymre seg for sesongåpningen 21-22. november. Foto: Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
SNART ÅPNING: Ole Einar Bjørndalen (her i Val Senales forrige uke) og resten av skiskytterne trenger ikke å bekymre seg for sesongåpningen 21-22. november. Foto: Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer