Langrennsbaben

Det er mange likheter mellom Julia Tsjepalova og Anna Kournikova. Men i motsetning til Anna, har Julia hatt suksess på idrettsarenaen. Les om favoritten på 15 km fellesstart!

Tsjepalova har de siste årene vært Langrenns-Russlands svar på Anna Kournikova. Akkurat som landsmanninnen Kournikova har Julia fått ekstra oppmerksomhet på grunn av sitt utseende. Oppmerksomheten ble ikke mindre av at hun stilte toppløs i et russisk magasin før jul.

Men i motsetning til tennisspilleren Kournikova, har Tsjepalova hatt suksess på idrettsbanen.

Under vanskelige forhold tok Tsjepalova OL-gull på tremila for fire år siden. For Tsjepalova var veien fram til startstreken like tøff som selve løpet.

Tsjepalova måtte nemlig kjempe hardt for å i det hele tatt få lov til å gå de 30 kilometerne som gjorde henne til olympisk mester i Nagano. Da hun ble vraket fra stafettlaget tidligere i mesterskapet, klarte ikke Julia å holde tårene og skuffelsen tilbake.

- Jeg gråt masse. Jeg følte meg forbigått, men så tenkte jeg, «Hvem bryr seg om stafetten?» Jeg skal vise dem.

Men først etter at hun vant et internrenn i den russiske leiren med 40 sekunder fikk hun grønt lys til å «vise dem» på tremila. Det endte altså med at Tsjepalova kunne ta steget opp på det øverste trinnet på pallen.

- Går for familien

Julia vokste opp i Komsomolsk, en industriby med cirka 300 000 innbyggere midt i Russland. Allerede som 4-åring viste lille Julia sitt talent for langrenn. Opp gjennom årene har pappa Anatoly tatt vare på talentet på best mulig måte. Faren Anatoly har fulgt Julia tett hele veien og gjort hva han kunne for at dattera skulle ta steget opp i verdenseliten. Julia innrømmer at hun ikke bare går for seg selv, men for hele familien når hun stiller på startstreken.

- Jeg oppfyller de drømmene pappa hadde for seg selv. Hele familien drømmer om å vinne medaljer. Jeg er ikke alene, sier hun.

Anatoly Tsjepalova var tidligere ansatt som trener for det russiske juniorlandslaget og har hele veien vært datteras personlige trener.

OL-bursdag

Tsjepalova er i dag best i fristil, men har forbedret seg kraftig i den klassiske delen og vant verdenscupen sammenlagt sist sesong. Hun har ikke vært like dominerende denne sesongen, men i Nove Mesto i starten av januar, viste hun at hun skal bli vanskelig å slå i Salt Lake City når konkurransene går uten festesmøring.

Tsjepalova fyller 25 år i løpet av mesterskapet. Det har likevel blitt spekulert i at lekene i Salt Lake ble hennes siste olympiade. De ryktene avfeies av Tsjepalova.

- Jeg fortsetter. Jeg skal gå på ski så lenge det er snø, sier hun.

I dag går hun for gull på snøen i Salt Lake City. 15 km fellesstart for kvinner starter kl. 17.00.

MESTER: Julia Tsjepalova gikk til gull på 30 km i Nagano. Foto: SCANPIX
<B>KONKURRENTER: Bente Skari og Julia Tsjepalova kjempet om verdenscupseieren i fjor. Foto: SCANPIX
<B>KASTET KLÆRNE: Tsjepalova kastet klærne i et russisk magasin før jul. Foto: SCANPIX