UTSLÅTT: Her ligger en tynnkledd Petter Northug utslått på toppen av monsterbakken i Val di Fiemme. De norske gutta vil stille i omtrent samme utstyr på dagens 15.kilometer i OL. Foto: AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE / NTB Scanpix
UTSLÅTT: Her ligger en tynnkledd Petter Northug utslått på toppen av monsterbakken i Val di Fiemme. De norske gutta vil stille i omtrent samme utstyr på dagens 15.kilometer i OL. Foto: AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE / NTB ScanpixVis mer

Langrennsgutta klipper av ermer og bein på OL-drakta

Og drikker seks ganger under 15-kilometeren.

(Dagbladet): Varmesjokket i Sotsji i går gjorde at jentenes ti-kilometer ble en kraftprøve av de sjeldne.

Marit Bjørgen omtalte sitt eget løp som «en kollaps», mens en rekke andre jenter også sleit voldsom i varmen.

Sporene ble løse, jentene vasset i slush, og i den steikende sola ble væsketapet langt større enn normalt.

Klipper opp drakta Som Dagbladet skrev i går, tar langrennsgjengen nå klare forhåndsregler for guttas 15-kilometer i formiddag.

- Vi tar flere forhåndsregler. Gutta kommer til å gå langt mer tynnkledd enn vanlig. Det vil si oppklippede bein og ermer. Nøyaktig hvordan de løser det er individuelt, men de fleste velger nok å klippe i både ermer og bein, sier langrennslandslagets OL-lege Dag Lunder til Dagbladet.

TYNNKLEDD: Justyna Kowalczyk gikk med korte ermer i går. Det gjorde ikke Marit Bjørgen. Foto: Tobias Röstlund / TT / NTB Scanpix
TYNNKLEDD: Justyna Kowalczyk gikk med korte ermer i går. Det gjorde ikke Marit Bjørgen. Foto: Tobias Röstlund / TT / NTB Scanpix Vis mer

I tillegg til den lette bekledningen kommer det til å bli langt flere muligheter for de norske løperne til å innta væske under dagens løp.

Seks drikkestasjoner Normalt sett drikker gutta én til to ganger på en 15-kilometer, men i dag blir det mer.

- Drikkestasjonene kommer tett. Vi skal ha to stasjoner per fem-kilometer (det gås tre runder på fem kilometer). Der får gutta tilgang på både vann og sportsdrikk, sier Lunder til Dagbladet.

- Tar dere andre forhåndsregler?

- Vi har bedt gutta om å ikke oppsøke sola før start, slik at de unngå å bli overopphetet.

16 grader varmt Det er meldt 16 grader og sol under dagens løp. Lunder påpeker at temperaturen ikke er spesielt høy i seg selv, men at det handler om hva de er vant til.

- Det er ikke spesielt varmt her, snøen er jo kald. På en sommerdag hadde det ikke vært noe problem. Grunnen til at det blir problemer er at løperne ikke er vant til det, sier han og legger til:

- Vi har målinger som viser at prestasjonsnivået går ned når man blir for varm, så det handler om å unngå nettopp det.