<strong>FÅR FORTSETTE PÅ SATS:</strong> Therese Johaug får trene på Sats Elixia etter dopingdommen. Her er hun i Seiser Alm nylig. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
FÅR FORTSETTE PÅ SATS: Therese Johaug får trene på Sats Elixia etter dopingdommen. Her er hun i Seiser Alm nylig. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet Vis mer

Johaug-saken:

Langrennsgutta reagerer på Johaug-kritikk: - Det er brutalt

Ønsker å fjerne skistjernen fra treningssenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

LIVIGNO (Dagbladet): Therese Johaug er utestengt fra all konkurranse i 18 måneder og i mars var det klager fra kunder hos treningskjeden Sats Elixia på at langrennsstjernen får benytte seg av treningslokalene. Dette fordi kjeden har en såkalt Rent Senter-kampanje og tar avstand fra doping.

Nå er saken igjen blitt en snakkis.

Gutta på langrennslandslaget synes synd på Johaug.

- Det er brutalt. Jeg føler at alle vet at Johaugs tilfelle var et uhell. Jeg tror ingen mener hun gjorde det med vilje for å bli bedre. Det er snakk om salve på et sår, og da er det for tøft å nekte noen å trene, sier Emil Iversen til Dagbladet.

<strong>PROFIL:</strong> Emil Iversen på pressetreff i Livigno. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PROFIL: Emil Iversen på pressetreff i Livigno. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vi er de beste skiløperne i landet, da blir ting slått opp og de beste får mye oppmerksomhet. Jeg synes først og fremst synd på jenta, sier Sondre Turvoll Fossli.

- Det er mange som har meninger om mye, sier Pål Golberg.

- Vi som kjenner Therese vet hva hun står for - men hvert enkelt treningssenter får vurdere hva de står for, sier Finn Hågen Krogh.

<strong>PROFIL:</strong> Pål Golberg på pressetreff i Livigno. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PROFIL: Pål Golberg på pressetreff i Livigno. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Lar Johaug trene

Det var i forbindelse med en tv-dokumentar om Johaug tidligere i år at de første negative ytringene kom. I dokumentaren vises flere scener der Johaug trener på Sats Elixia.

Etter det Dagbladet kjenner til skal det fortsatt være flere som undrer på hvorfor skistjernen fortsatt får tilgang.

Antidopingansvarlig i Sats Elixia Norge, Atle Arntzen, forteller at Johaug får fortsette å trene i Sats Elixia-systemet etter dopingdommen.

- Vi samarbeider godt med Antidoping Norge. Når det gjelder utøvere som har avlagt positiv dopingprøve, så har de 14 dagers frist på seg til å komme opp med en legeerklæring til oss. Den skal dokumentere at den positive prøven skyldes bruk av medikamenter i et medisinsk tilfelle. For Therese Johaug gjaldt det såret på leppen. Hun – og andre i tilsvarende situasjon – er selvfølgelig hjertelig velkommen til å trene på våre sentre, sier Arntzen til NTB.

HVILER IKKE: Therese Johaugs manager, Jørn Ernst, publiserte onsdag en video av 29-åringen på ei rulleskiøkt. - Tårene er tørket bort, støvet er børstet av, Seefeld neste, skriver Ernst. Video: Jørn Ernst Vis mer

Bjørn Maaseide, leder for Sats Elixia Norge, sa følgende til Dagbladet tidligere i år:

- Vi må vise at det å være medmenneskelig i situasjonen hun har havnet i, er det viktigste. Det teller mer enn internasjonale og nasjonale regler i toppidretten. Jeg har full forståelse for at dette er en vanskelig sak for det internasjonale skiforbundet og at de må forholde seg hundre prosent til regelverket. Sats Elixia er derimot ikke underlagt det samme regimet, sa Maaseide.

Kritikk

CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson forteller i et intervju med TV 2 at han er kritisk til beslutningen til treningskjeden.

- Jeg tror Sats Elixia og alle må ta innover seg at hun faktisk er dømt for doping og per dags dato soner en relativt lang utestengelse. Det er ingen bagatell og dette er en dopingsak, sier Mackenzie-Robinson til TV 2.

- Nei, da må det være nulltoleranse i ordets rette forstand. Gjør du unntak, som i dette tilfellet og sier velkommen til en dopingdømt utøver som soner en utestengelse, kan du ikke si at du har nulltoleranse, sier han videre.

En av de som reagerte på at Johaug benyttet treningssenteret tidligere i år, var Jens Einarsson. Til Dagbladet fortalte han:

- Det skjønner jeg ikke hvordan hun kan gjøre ettersom Sats Elixia har sin Rent Senter-kampanje, i samarbeid med Antidoping Norge. De jakter på andre medlemmer, derfor blir det veldig rart for meg hvorfor man skal la henne trene der, sa Einarsson til Dagbladet.

Einarsson mener det er problematisk at Sats Elixia «jakter på andre medlemmer», samtidig som Johaug får fortsette å trene der.

- Jeg synes det er diskriminerende mot alle oss andre. Jeg bryr meg kun fordi jeg trener hos Sats Elixia. Det blir et helt feil signal mot alle oss andre medlemmer, sier Einarsson, og legger til at Sats Elixia reklamerer for nulltoleranse på treningssentrene.

- JEG ER KNUST: I dag falt CAS-dommen, og Johaug blir utestengt i 18 måneder, og mister dermed OL. Video: NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer