Halvard Hanevold døde tirsdag

Langrennsgutta rystet: - Du får sjokk

Nyheten om Halvard Hanevolds død ble mottatt med sorg hos de norske langrennsutøverne.

DØD: Tidligere skiskytter Halvard Hanevold er død. Han døde i sitt hjem på Borgen i Asker tirsdag morgen. Klipp: Madeleine Liereng. Foto: Pedersen, Lillegård, Langsem og Folvik / Dagbladet og NTB Scanpix Vis mer

FONT-ROMEU / OSLO (Dagbladet): Det norske skilandslaget er på høydesamling i franske Font-Romeu. Her skal de gjøre seg klar til sesongen i bratte bakker under den varme høstsola.

Men tirsdag kveld ble idyllen i den franske fjellandsbyen i Pyreneene plutselig snudd til sjokk. Halvard Hanevold gikk bort tirsdag kveld, bare 49 år gammel. Han etterlater seg kone og to barn.

- Du får et sjokk og det går jo et grøss nedover ryggen på deg. Det er umulig å forstå og helt ufattelig trist og sjokkerende. Det er uforståelig, sier Emil Iversen til Dagbladet.

- UFATTELIG TRIST: Emil Iversen om Halvard Hanevold. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
- UFATTELIG TRIST: Emil Iversen om Halvard Hanevold. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Han fortsetter:

- Han virka som en fin fyr, en stor idrettsutøver og en herlig ekspertkommentator på tv med et glimt i øyet. Han var god faglig, men også humor over det, så han har jeg alltid sett opp til. Han virket som en trivelig og lettlikandes kar.

Kunnskapsrik

Hanevold var aktiv skiskytter helt til han var 41 år gammel, og var lagkamerat og konkurrent med en rekke utøvere gjennom åra. Hanevold vant tre OL-gull, to OL-sølv og en bronse. I tillegg vant han fem VM-gull før han la opp i 2010.

En av grunnene til at han greide å være aktiv så lenge, var at han var ekstrem på detaljene. Alt var planlagt, til den minste detalj.

- Det var utrolig trist det der. At en mann som er så ung går bort, det er trist. Jeg har hørt folk si det, at det var en kar som overlot minst mulig til tilfeldighetene, sier Didrik Tønseth, som selv også er kjent for å være svært nøye i arbeidet.

- Hvem var han for deg?

- Som ung da jeg så på skiskyting på tv var han jo en av de store med særegen teknikk og lett å kjenne igjen. At han var så god med så snedig skøyteteknikk står det respekt av, fortsetter Tønseth.

TRIST: Johannes Høsflot Klæbo.vFoto: Berit Roald / NTB scanpix
TRIST: Johannes Høsflot Klæbo.vFoto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Slik oppfatter også Johannes Høsflot Klæbo at Hanevold var:

- Jeg må først og fremst si at det er veldig trist. Han har vært viktig for skiskyting og satt skikkelig spor. Det han har fått til både i og utenfor løypa er stort, sier Klæbo til Dagbladet.

Hanevold var kjent for den helt spesielle stilen i motbakker. Det samme har Klæbo gjort med sine klyv.

- Jeg er enormt interessert i idrett, så jeg har alltid fulgt med. De som er på toppen og vinner setter spor. Han er en jeg har sett opp til, sier Klæbo.

- Uforståelig

Ingen av de norske langrennsgutta har vært i mesterskap sammen med Hanevold eller hatt noe nært forhold til ham, men toppidretten er liten, og slike hendelser preger selvfølgelig det norske miljøet:

- Det er bare utrolig tragisk, rett og slett. Det er ufattelig. Jeg husker han godt fra OL i Nagano da jeg var 10 år og han vant 20 kilometeren. Han var en utrolig «likandes» og seriøs utøver, sier Niklas Dyrhaug.

Den samme følelsen deler Simen Hegstad Krüger:

- Man klarer ikke å forstå det når man leser det. Det er uforståelig og tragisk. Det er vanskelig å sette ord på. Vi fikk vite det må middagen i går, og man blir litt lammet.