SNART TILBAKE: Therese Johaug gjør comeback i verdenscupen neste måned. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
SNART TILBAKE: Therese Johaug gjør comeback i verdenscupen neste måned. Foto: Andreas Lekang / DagbladetVis mer

Therese Johaugs comeback

Langrennslegendene tror Johaug kommer til å herje – men ser én stor svakhet

Spurtegenskaper er viktigere enn noen gang, mener Oddvar Brå.

Vi teller midten av oktober, og det er omtrent nøyaktig en måned til den norske sesongåpningen i langrenn. Med den kommer Therese Johaugs (30) comeback etter dopingdommen.

Det har gått drøyt to år siden vi så Therese Johaug i konkurranse sist. Spørsmålet er derfor: Hvordan ligger hun an i forhold til de andre? Kommer hun tilbake på samme nivå?

Johaug uttalte til Dagbladet i slutten av september at hun har kuttet treningsdosene – men at grunnlaget er sterkt.

Det tror også skilegendene Oddvar Brå (67) og Thomas Wassberg (62).

Tror på sterk Johaug

De to har allerede snakket om hvordan de tror Petter Northug får en tøff sesong, men om motivasjonen er der, kan det bli en bra sesong for 32-åringen. På spørsmål om Johaug er begge klare i sin sak:

- Jeg tror hun kommer sterkt tilbake, sier Wassberg til Dagbladet.

LEGENDER: Oddvar Brå, Thomas Wassberg og Juha Mieto. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet
LEGENDER: Oddvar Brå, Thomas Wassberg og Juha Mieto. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet Vis mer

- Det er vanskelig å si. Hun har ikke konkurrert på lenge, men jeg tror hun kommer sterkt tilbake likevel, sier Wassberg.

Oddvar Brå mener Johaug blir vond å slå i distanserennene.

- Hun blir kjempegod der og i renn med individuell start. Og på fellesstarter, for den saks skyld, sier Brå til Dagbladet.

Tankekorset

Det Brå er mer usikker på, er de kortere distansene.

- De to åra hun har vært borte, har ting snudd litt. Og ikke til hennes fordel. Jeg er helt sikker på at hun er solid på distanserennene, men spørsmålet er sprint og kortere distanser, sier Brå.

Wassberg tror Johaug tar skalpen på de svenske stjernene Stina Nilsson og Charlotte Kalla denne vinteren. Man han er også klar over Johaugs svakhet:

- Hun er ingen sprinter. Det er i så fall der hun blir slått. Men på distanse er hun best – bedre enn både Nilsson og Kalla, sier Wassberg.

Har trent på hurtighet

Dagbladet har tidligere omtalt at det blir en endring i treningsregimet for de norske skijentene. Manglende spurtegenskaper har vært ødeleggende i jevne fellesstarter.

Konklusjonen er klar. Det samme er kravet fra Vidar Løfshus og langrennsledelsen: I denne sesongoppkjøringen har de endret treningen og fokusert mer på hurtighetstrening.

- Jeg synes det er bra, siden det er det svakeste punktet mitt. Jeg må heve meg i lett og raskt terreng for å bli bedre i fellesstarter, gå i felt og i spurter. Jeg vet at jeg allerede er god nok i motbakker, så jeg er positiv til å endre fokusområdet, sier Johaug til Dagbladet.

- Jeg prøver å styrke de svake sidene framfor å bli enda bedre der jeg allerede er god nok. Jeg mener at jeg har tatt gode steg i lett terreng og i spurter, så får vi se om det er godt nok. Vi er heldige som har en av verdens raskeste i Maiken på laget som setter standarden. Vi vet hva som må til.