Langrennsløper sto plutselig ansikt til ansikt med elg

Kastet seg bak et tre da skogens konge gikk til angrep.

MØTTE SKOGENS KONGE: John Kristian Dahl syns det var en rå opplevelse å møte på en elg i skogen. Foto: AFP PHOTO/LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto/NTB Scanpix
MØTTE SKOGENS KONGE: John Kristian Dahl syns det var en rå opplevelse å møte på en elg i skogen. Foto: AFP PHOTO/LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Langrennsløper John Kristian Dahl opplevde noe ganske uvanlig da han var på joggetur i Bymarka i Trondheim i går. Det var Aftenposten som først omtalte 32-åringens møte med skogens konge.

- Det var på en litt øde sti at det plutselig kom en elgokse mot meg. Den var rundt ti meter fra meg, og i ren refleks kastet jeg meg bak et grantre like ved siden av. Elgen prøvde å runde treet, men jeg klarte å holde den på andre siden. Da roet han seg ned kjapt. Det var noen dramatiske sekunder, sier Dahl til Dagbladet.

Langrennsløperen brukte treet som skjold mot den store elgoksen, og de to ble stående på hver sin side av grantreet.

- Det varte i flere minutter. Han stoppet opp ettter det første angrepet. Det første jeg gjorde var å hoie, men det virker bare som det irriterte han mer. Så prøvde jeg å være i ro, for jeg var redd det var andre elger i området. Jeg kikket meg hele tiden over skuldra. Etter noen minutter lusket den bort, og da prøvde jeg å lure meg bort fra treet til et annet tre. Men det var ti meter i åpent lende dit, og da kom den tilbake, sier Dahl.

- Var du redd?

- Det gikk så fort, så jeg rakk ikke være redd. Adrenaliet var på topp, og hjertet pumpet. Jeg tenkte «skjedde dette virkelig»? Det var jo en uhyre farlig situasjon. Jeg hadde en rød lue på meg, som jeg tok av. Jeg tenkte at elgen kan bli aggressiv av rødt. Så tenkte jeg også at jeg ikke måtte stirre den inn i øynene, sier Dahl.

Flere elg Han fikk likevel et godt bilde av det mektige dyret, som skal ha hatt tolv tagger på geviret, og et langt skjegg.

Dahl har sett elg i Bymarka flere ganger tidligere, men som regel hører han bare en lyd av en grein som knekker, og en stjert som forsvinner i det fjerne. Dahl tror han vet hva som fikk elgen til å reagere.

- Etter hvert så reiste det seg en elgku litt bortenfor meg. Da skjønte jeg at det var greia, for jeg løp nesten på den. Da gikk oksen bort til kua. Det var kanskje ti meter til kua og oksen, og jeg gikk bakover til neste tre ti meter borte. Da jeg hadde fått 25 meter mellom meg og de to, tok jeg sjansen på å snu og løpe bort derfra. Jeg løp i flere minutter for å sikre at at de var borte. Etterpå tenkte jeg «juhu, dette var en rå opplevelse», sier Dahl.

- Kommer du til å tenke deg om to ganger før du løper der igjen?

- Ja, det er jo en av de vanligste rutene jeg tar. Jeg må nok vente noen dager før jeg løper der igjen, og se på området når jeg springer der neste gang, sier Dahl.