Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Langrennsløpere kritiske til Dürrs comeback: - Ingen vil ønske ham velkommen

Og Dürr har brukt tiden med å jobbe som toller.

VIL HA STRENGE REGLER: Langrennsløperen Anders Aukland mener idretten trenger strengere regler etter dopingavsløringer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VIL HA STRENGE REGLER: Langrennsløperen Anders Aukland mener idretten trenger strengere regler etter dopingavsløringer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag skrev Dagbladet at den dopingtatte østerrikeren, Johannes Dürr (29), gjør internasjonalt comeback i neste helgs Nordenskiöldsløp. Der skal også flere nordmenn gå, blant annet Anders Aukland og John Kristian Dahl.

Førstnevnte hadde akkurat fått høre at Dürr skulle gå løpet, da Dagbladet ringte tirsdag formiddag.

- Det er ikke jeg som lager de reglene. Han er tatt for bruk av EPO, noe som er bevisst doping. Jeg har konkurrert mot dopa utøvere i så å si alle mesterskap, og bruker ikke noe energi på det. Det er vel ingen som ønsker ham velkommen neste helg, sier Anders Aukland.

Han synes det er irriterende å se tilbake på karrieren, og vite om så mye juks. Derfor håper han flere enn bare løperne blir straffet.

- Doping og juks har vært en del av idretten lenge. Det er ikke noe nytt at vi konkurrerer mot løpere som er dopa eller har vært det, men jeg synes det er veldig viktig at reglene er strenge. Ikke bare for utøverne, men også i systemet, med ledere, leger og apparatet rundt. Man ser at de som har blitt tatt ofte kommer tilbake. Jeg er vel så opptatt av at idretten blir flinkere til å rydde opp, sier Aukland.

- En grunn til at han gikk fort Langrennsløperen Sondre Turvoll Fossli, er enig med Aukland når det gjelder Dürrs internasjonale comeback, og hva de andre deltakerne tenker.

- Jeg tror ikke det er noen som er veldig begeistra, det tviler jeg på at noen er. Jeg liker ikke dette. To års utestengelse er altfor lite. Han burde ikke ha fått komme tilbake i det hele tatt, sier Fossli til Dagbladet

Han håper ikke Dürr kommer opp blant de beste igjen.

COMEBACK: Johannes Dürr gjør internasjonalt comeback. Han ble utestengt under Sotsji-OL, etter å ha testet positivt på EPO. Foto: AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
COMEBACK: Johannes Dürr gjør internasjonalt comeback. Han ble utestengt under Sotsji-OL, etter å ha testet positivt på EPO. Foto: AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI Vis mer

- Han gikk jo fort da han konkurrerte, men det var det jo en grunn til. Vi får bare vente og se. Jeg er ikke interessert i å konkurrere mot han med det første.

Sterkt kritiske Vasaloppet-vinneren John Kristian Dahl skal også gå løpet den 10. april. Han skriver i en SMS til Dagbladet sammen med manager Henrik H. Kvissel, og uttaler at de er sterkt kritiske til tidligere dopere.

- Team United Bakeries er selvfølgelig 100 prosent i mot doping og prestasjonsfremmende medikamenter. Det er derfor trist, kjipt og kjedelig at vi skal møte ham igjen med nummer på brystet, sier Dahl og Kvissel.

Likevel vet de FIS' regler, og følger disse.

- Vi må ta hensyn til at utestengningen er over, og at han har sonet sin dom. Vi følger FIS sine vurderinger i saken.

Disket et halvt år tilbake i tid Dürr testet positivt for det prestasjonsfremmende medikamentet EPO den 16. mars 2014. Avsløringen kom under OL i Sotsji, kvelden før femmila.

Dürr reiste hjem mellom øvelsene, etter å ha fått inndratt sin akkreditering, og blitt ekskludert fra den østerrikske OL-troppen. Allerede dagen etter avsløringen, innrømmet langrennsløperen doping, og ble senere diskvalifisert fra alle konkurranser siden september 2013.

Under Tour de Ski før OL vant østerrikeren 35 kilometer jaktstart som var den femte etappen, samt den avsluttende, ni kilometer lange jaktstarten hvor «monsterbakken» er. Han ble nummer tre i Tour de Ski, men ble diskvalifisert fra denne.

29-åringen tok en fjerdeplass i junior-VM i 2007, og ble nummer sju med Østerrikes lag i militært VM samme år. Under VM i Oslo i 2011 ble han nummer 64 på femmila, mens han under VM to år senere ble nummer 15 på tremila, og nummer 43 på 15-kilometeren.

- Jeg er ansvarlig for den dritten her Ifølge svenske Expressen, har Dürr jobbet som toller i Østerrike for å tjene penger til livets opphold.

MØTER DÜRR NESTE HELG: Vasaloppet-vinner, John Kristian Dahl, skal konkurrere mot Johannes Dürr i Nordenskiöldsløpet neste helg. Foto Ulf Palm / TT
MØTER DÜRR NESTE HELG: Vasaloppet-vinner, John Kristian Dahl, skal konkurrere mot Johannes Dürr i Nordenskiöldsløpet neste helg. Foto Ulf Palm / TT Vis mer

- Tro meg, det har ikke vært to morsomme år. Men det er jeg som er ansvarlig for den dritten her. De første ukene, fremfor alt, var forferdelige. Jeg hadde flaks som fikk enorm støtte av familie og venner. Uten dem hadde jeg ikke tatt meg gjennom dette, sier langrennsløperen til avisa.

Han ante ikke hvordan han skulle løse den økonomiske biten, inntil han altså fikk jobb som toller.

- Det var en stor lettelse. Det er en fantastisk jobb med fantastiske kollegaer. Det hjelper meg å forsørge familien min, men også med å kunne fortsette med min store lidenskap; langrenn.

- FÅR VENTE OG SE: Sondre Turvoll Fossli mener vi får vente og se om Dürr klarer å komme seg opp i toppen. Her fra sprintverdenscupen i Drammen i februar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- FÅR VENTE OG SE: Sondre Turvoll Fossli mener vi får vente og se om Dürr klarer å komme seg opp i toppen. Her fra sprintverdenscupen i Drammen i februar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart