TILBAKE PÅ LANDSLAGET: Kathrine Harsem ble vraket til landslaget i fjor, men er nå tilbake. Nå er hun på samling i Livigno i Italia. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TILBAKE PÅ LANDSLAGET: Kathrine Harsem ble vraket til landslaget i fjor, men er nå tilbake. Nå er hun på samling i Livigno i Italia. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Kathrine Harsem tilbake på landslaget:

Langrennsprofil ville legge opp etter blytung beskjed: - Jeg har funnet meg selv

Nå ser alt lysere ut for Kathrine Harsem.

LIVIGNO (Dagbladet): Kathrine Harsem (28) ble vraket til langrennslandslaget forrige sesong, men er denne sesongen tilbake blant landets beste.

For et snaut år siden var 28-åringen kritisk til miljøet rundt landslaget og følte hun «mistet all selvtillit».

- Det er veldig gøy å være tilbake og jeg har lært mye av å være et år utenfor. Nå setter jeg mer pris på plassen og bruker det som motivasjon. Det er også gøy å se at det er mulig å kjempe seg tilbake. Det går faktisk an å gå fort på ski også utenfor landslaget, sier Harsem til Dagbladet.

Tryggere

Dagbladet møter landslagsløperen i fjellbyen Livigno i Italia - på drøyt 1800 meters høyde. Her lader landslaget opp til en ny sesong blant høye fjelltopper og i italiensk høstvær.

- Du sier du lærte mye av å ikke være på landslaget. Hva lærte du?

- Jeg har funnet meg selv, blitt tryggere på meg selv. Jeg lærte også mye på landslaget, noe jeg tok med meg inn i forrige sesong. Nå er jeg mer avslappet. Da gjør jeg også en bedre jobb, sier løperen fra Varden IL.

- Du var kritisk for ett år siden. Hva mener du nå?

- Nå har jeg lagt det bak meg. Jeg er en person som er ærlig og direkte. Derfor kommer det ut noen gloser, og dette var ting jeg hadde følt på. Det er kanskje ikke alt jeg trenger å si høyt. Nå trives jeg veldig godt, forteller Harsem.

- Hva var du mest kritisk til?

- Hm. Da må du nesten gå tilbake i arkivet ditt og lese. Det var bare vanskelig å passe inn. Å være den dårligste er ikke alltid det letteste når du kommer på et lag med så høyt nivå. Det er veldig lærerikt, men det kan være utfordrende også. Jeg lærte veldig mye, og brukte mye tid i fjor på å ta til meg det jeg faktisk lærte på landslaget, sier 28-åringen.

SATSER: Kathrine Harsem vil til OL. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SATSER: Kathrine Harsem vil til OL. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ville gi seg

- Har du det bedre på landslaget nå enn tidligere?

- Ja. Det handler om at jeg har funnet min plass. Jeg har blitt eldre og står tryggere. Etter at jeg mistet plassen var jeg ganske umotivert i starten. Jeg følte at jeg måtte starte helt på nytt og følte jeg ikke var god nok. Jeg brukte hele forrige sesong og tenkte utpå vinteren om det egentlig er dette jeg ønsker å drive med. Det er morsomt å bevise for seg selv at jeg kan, selv om jeg sto utenfor landslaget, sier Harsem.

- Vurderte du å gi opp karrieren?

- Ja. Jeg er egentlig ikke en person som gir opp, men det var så mange faktorer som skal gjøre at du har det bra. Jeg hadde det ikke bra med meg selv og var usikker på om det var verdt å satse videre, sier Harsem.

Lærer seg italiensk

Nå er fokuset rettet fram mot OL-sesongen som starter for alvor i slutten av november. Landslagsjentene reiser hjem fra høydesamling i Italia onsdag, men Harsem har valgt å bli noen ekstra dager.

Både for å trene - og fordi hun har et spesielt forhold til landet.

- Jeg prøver å lære meg italiensk og snapper opp ting underveis. Det er en liten hobby. Jeg er veldig glad i Italia og har vært mye her siden jeg var liten. Jeg skal lære meg språket flytende etter hvert, sier Harsem.

Kan flytte

- Hvor god er du i italiensk akkurat nå?

- Kanskje 3-4 på terningen. Jeg skjønner mye, men det er litt verre å prate. Innen tre år skal jeg klare det. Jeg kan tenke meg å flytte til Italia og å bo her. Det er noe med menneskene, maten, klimaet. Det er mitt favorittland nummer to, bak Norge, sier skiløperen.

Men å skaffe seg italiensk pass på sikt, føler hun er uaktuelt.

- He-he. Da hadde jeg kanskje fått flere OL enn for Norge, sier Harsem.

Hun forteller om bakgrunnen for interessen for landet:

- Jeg har feriert i Toscana i 22 år på rad - siden jeg var seks år. Dersom jeg flytter hit mens jeg er aktiv skiløper, må det bli her i høyden. Hvis det er etter karrieren, blir det i Toscana, sier Harsem og smiler.