Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Langrennssporten har aldri vært så rein

Norsk jentetrener om Mareks positive B-prøve.

BENEKTER Å HA DOPET SEG: Kornelia Marek bedyrer fortsatt sin uskyld, men blir utestengt i to år og mister OL i 2014 etter dopingtesten i Vancouver. Foto: EPA/JACEK BEDNARCZYK
BENEKTER Å HA DOPET SEG: Kornelia Marek bedyrer fortsatt sin uskyld, men blir utestengt i to år og mister OL i 2014 etter dopingtesten i Vancouver. Foto: EPA/JACEK BEDNARCZYK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Kornelia Marek er den første som er avslørt som dopingsynder under OL. I dag ble det klart at den polske jenta utestenges, B-prøven viste også spor av EPO.

Marit Bjørgen og langrennsjentenes trener Egil Kristiansen mener Marek-tilfellet bekrefter at systemet fungerer. Han er overbevist om at de som doper seg blir avslørt, mens resten av verdenseliten er dopfri.

Aldri vært så rein
- Det tror jeg faktisk. Det er så pass mye testing og gode rutiner at jeg føler meg trygg på at langrennssporten aldri har vært så rein som nå, sier Kristiansen til Dagbladet.

Både 24-åringens B-prøve og A-prøve ble avlagt etter OL-stafetten der polakkene havnet på sjetteplass.

- Det er ingen overraskelse at B-prøven også var positiv, sier Kristiansen.

Syntetisk EPO er en velkjent form for bloddoping, stoffet har vært på dopinglista siden 1988. Allerede i Sydney-OL for snart ti år siden hadde dopingjegerne tester for å avsløre bruk.

- Det er synd at noen fortsatt jukser, men det er fantastisk at de blir tatt. Det er utrolig at noen tar sjanser på snarveier, det er som å be om å bli tatt, sier Kristiansen til Dagbladet.

- Mistenker ikke Kowalczyk
Marek gikk på stafettlag med Bjørgen-rival Justyna Kowalczyk under stafetten, men Kristiansen mener dopingavsløringen ikke kaster en skygge over alle polske løpere.

- Vi mistenker ikke Kowalczyk, vi vet at hun har kjørt sitt eget opplegg med eget team, sier Kristiansen.

Den polske leiren har tidligere vært kritisk til at Bjørgen bruker astmamedisin. Da Mareks A-prøve ble kjent var Kowalczyk sint på sin landskvinne, mens Bjørgen så mer humoristisk på prøven.

- Jeg må si det var komisk at det var ei polsk jente, i hvert fall sånn som Kowalczyk har holdt på mot oss, sa Bjørgen til Dagbladet.

LMYE TESTING: Egil Kristiansen mener bruk av EPO er som å be om å bli tatt. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
LMYE TESTING: Egil Kristiansen mener bruk av EPO er som å be om å bli tatt. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

• Bjørgen, Kowalczyk og resten av v-cupløperne går langrennssprint i Stockholm fra kl. 14 i ettermiddag.

TESTET ETTER STAFETTEN: Det polske lagets 6. plass i OL blir slettet fra resultatlistene. Foto: EPA/Grzegorz Momot
TESTET ETTER STAFETTEN: Det polske lagets 6. plass i OL blir slettet fra resultatlistene. Foto: EPA/Grzegorz Momot Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!