Langrennssportens markedsverdi ikke spolert

Langrennssportens markedsverdi er trolig ikke spolert etter de siste dopingavsløringene. Det kan sportens utøvere takke det trykk dopingjegerne representerer.

- Markedsverdien er økt totalt sett fordi flere land er kommet med i denne sporten, og fordi idretten selv viser at den gjør noe med doping som problemområde, sier mediedirektør i Sponsor Service, Tom Berntzen, til NTB.

Dette er en syn som også sponsorsjef i DnB/Vital - Jacob Lund - deler.

- Jeg tror ikke markedsverdien blir ødelagt på lang sikt. Jo flere dopingtester som foretas, jo bedre. Så lenge det er et stort og vedvarende trykk på dopingarbeidet, vil vi ha en langrennssport med høy troverdighet, sier Lund til NTB.

Vaklende

Mange følte at langrennssportens renommé vaklet da finsk langrennssport ble dopingavslørt i fjor. Og søndag - på OLs siste dag - kom beskjeden om at idrettsstjerner som Johann Mühlegg, Larissa Lazutina og Olga Danilova var erklært uønsket som olympiadeltakere på grunn av at de hadde dopet seg.

Ville de siste rystelsene føre til en lunken troverdighet og markedsverdi? lød spørsmålet fra dem som tenker i slike baner.

- På kort sikt er ikke langrennssporten troverdig på grunn av det som er skjedd. Men det er viktig å ikke gå helt ned i «dypet» av dette, og i stedet ta fram det positive og se på hva som gjøres for å komme doping til livs. Det er grunnen til at det går an å snu dette problemet: Det er kommet flere land med i sporten - land som viser at de driver ordentlig og som kan ta medaljer, sier Tom Berntzen.

Jukserne vekk

Jacob Lund sier at det gikk mange rykter i langrennsmiljøet i OL-byen om dopingmistenkte, men at det var vanskelig å gjøre noe før det forelå beviser. Da avgjørelsene ble kjent, ble det en svart dag for jukserne men en opptur for dem som konkurrerer på en ren måte.

- Jeg tror heller ikke at sponsorene vil reagere negativt. De vil ikke bli identifisert med utøvere som bedriver juks - i hvert fall ikke her i vesten. I vår del av verden har både utøvere og sponsorer mest å tape når det er snakk om dop, underforstått i vest er det mer penger enn i øst. Derfor er fallhøyden der ikke så høy som i vest, mener Jacob Lund.

- Men Johann Mühlegg representerer Spania?

- Han representerer mest seg selv. Han er en Johann uten land som selv legger opp sine rammevilkår. Tror neppe det spanske skiforbundet er enig i hans kriterier, mener Jacob Lund.