Langrennsstjerne fortsatt syk etter VM-femmila

- Har aldri kommet til hektene.

MYSTISK SYKDOMSTILSTAND: Tord Asle Gjerdalen kom på 14. plass i femmila i Liberec og sliter fremdeles med plager etter utmattelsen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
MYSTISK SYKDOMSTILSTAND: Tord Asle Gjerdalen kom på 14. plass i femmila i Liberec og sliter fremdeles med plager etter utmattelsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIXVis mer

|||

En mystisk sykdomstilstand har satt langrennsløper Tord Asle Gjerdalen (25) sjakkmatt i oppkjøringen til kommende OL-sesong.

Trolig var den utmattende femmila i Liberec-VM utløsende for tilstanden. «Piloten» i landslaget har gått på sparebluss siden sesongavslutningen i Falun for to og en halv måned siden. Og ingen tester har hittil gitt noe svar på hva som feiler Gjerdalen.

- Kroppen responderer og restituerer ikke som vanlig på trening. Fortsatt løper jeg greit ifra 80 prosent av Norges befolkning, men det er ikke i nærheten av godt nok for å holde verdenstoppen i langrenn, sier Tord Asle Gjerdalen til NTB.

Ikke bekymret

Om åtte måneder venter OL i Vancouver. Hittil er to måneders grunntrening blitt av det reduserte slaget.

- Jeg har fortsatt god tid. Det er altfor tidlig å begynne og bekymre seg for OL nå. Følelsen er at det begynner å løsne litt nå, og jeg velger å være optimist. Planen er gradvis økning av treningsbelastningen i kombinasjon med fortsatt testing på Toppidrettssenteret, sier Tord Asle Gjerdalen, som endte på fjerdeplass sammenlagt i verdenscupen forrige sesong.

I verste fall vil ikke Gjerdalen være i full langrennstrening før den norske sommeren nærmer seg slutten.

Femmilsslit

Under femmila i Liberec-VM fikk Petter Northug avgjørende hjelp av en råsterk og smart Gjerdalen på vei mot trønderens tredje VM-gull og kongetittel i mesterskapet.

- Løpet var beinhardt, og jeg kom aldri helt til hektene etterpå. En teori er at den anstrengelsen var utløsende, forteller medisinstudenten, som velger å være forsiktig i spekulasjonene.

- Vi har våre teorier om hva det er, men vil ikke konkludere før vi vet.

Siden verdenscupfinalen i Falun i slutten av mars, har 25-åringen holdt seg unna både skiene og rulleskiene. I stedet har han trent alternativt med sykling, svømming og padling, men med både mindre intensitet og lengde på øktene.


(NTB)