HØYDESMELL: Kari Øyre Slind sliter i høyden og må nå stå over landslagssamling. Foto: Christian Roth Christensen
HØYDESMELL: Kari Øyre Slind sliter i høyden og må nå stå over landslagssamling. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

Slind dropper samling

Langrennsstjerne gikk på høydesmell

Kari Øyre Slind må roe ned mens resten av laget er på hard treningssamling.

(Dagbladet): Mens resten av langrennslandslaget for kvinner er samlet for en hard treningssamling på Hafjell er Kari Øyre Slind fraværende.

25-åringen har måttet roe ned treningen etter høydesamlingen i Livigno tidligere denne måneden og er fortsatt ikke klar for hard trening.

– Det går for så vidt bra med meg. Det har vært litt tungt etter høyden, så vi har bestemt oss for å droppe denne samlingen for min del, forklarer Slind.

I stedet tilbringer Slind uka på fjelltur i Oppdalsfjella. Landslagsløperen har foreløpig ikke noe godt svar på hvorfor kroppen ikke responderer.

– Det er litt vanskelig. Jeg har ikke knekt høydekoden, så det blir tungt muskulært i etterkant.

Forrige sesong ble en lang nedtur for Slind, som fikk sitt gjennombrudd for to år siden med to pallplasser på Beitostølen i sesongåpningen og fast plass på verdenscuplaget resten av vinteren.

Slind fant aldri ut hva som var årsaken til fjorårets problemer, men høydetrening virker fortsatt å være et problem.

– Jeg prøver å se, skaffe meg erfaringer og finne løsningen som fungerer for meg. Det kan ta litt tid tydeligvis, sier landslagsløperen.

– Frustrerende

Det har nå gått tre uker siden samlingen i Italia ble avsluttet, men ennå er ikke ting som de skal for jenta fra Oppdal, som bruker fjellturen som rolig trening og et avbrudd fra treningshverdagen.

– Jeg bruker denne uka til å få avkobling, så håper jeg å være i gang igjen neste uke. Det hadde vært en dårlig deal med intervallsamling for meg nå.

Med nesten en hel måned uten det planlagte treningsopplegget blir sesongoppkjøringen til Slind langt fra ideell.

– Klart det er frustrerende, jeg vil ikke ha en negativ virkning av høydesamlinger. Samtidig tenker jeg at gjennom å prøve og feile, så knekker vi koden etter hvert.

Får testet seg mot hverandre

Kari Øyre Slind er den eneste som ikke er med på samlingen på Hafjell, ellers er det et friskt og raskt landslag. Landslagstrener Roar Hjelmeset er fornøyd med det han har sett av laget så langt i forsesongen.

– Det har gått greit i vår, sommer og så langt i høst. Det er ingen som har hatt de store problemene. Det har vært en grei forsesong så langt, sier landslagstreneren.

– Det er mange som går fort på ski og det var det i fjor og. De som bet ifra seg i fjor er også de som har sett bra ut til nå. Sånn sett er ting på det jevne.

Landslaget har tidligere hatt samling på Kvitfjell på denne tiden, men i år har de flyttet seg litt nedover Gudbrandsdalen til Hafjell. Alpinbakkene brukes til intervalløkter og samlingen regnes som starten på de litt hardere samlingene som kommer utover seinhøsten.

– Det er en samling hvor vi har mange hardøkter. Fire hardøkter på fem dager. Nå blir det kaldere i været, og vi merker at det går mot vinter. Da endrer også fokuset på samlingene seg og vi trener litt mer hardt, sier Hjelmeset.

Hjelmeset mener konkurranseinstinktet vekkes til liv i løpet av samlingen.

– Det er moro å få prøve seg litt mer på de hardere øktene. Å få testet seg mot de andre. Det tror jeg jentene liker og ser fram til når de drar på samling.

En som ofte har vært lengst fremme på disse hardøktene er Therese Johaug. Treneren sier at gruppa savner Johaug som lokomotiv på hardøktene og i gruppa.

– Vi skulle gjerne hatt henne med, det må vi være ærlig på. Men hun er ikke med og det får vi ikke gjort noe med. Det vil alltid være noen som ligger først uansett.