Langrenn og staking:

Langrennsstjerner kan bli tvunget til å gå med kortere staver

For å unngå staking.

KORTERE STAVER?: Her er Petter Northug på vei mot mål i Falun. I framtida kan det bli en makslengde på staver i konkurranse for å hindre for mye staking. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet 
KORTERE STAVER?: Her er Petter Northug på vei mot mål i Falun. I framtida kan det bli en makslengde på staver i konkurranse for å hindre for mye staking. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Langrennsløperne kan bli tvunget til å gå med kortere staver. Allerede denne uka kan Det internasjonale skiforbundet (FIS) innføre regel om makslengde på stavene, skriver NRK.

Dette er for å bevare den klassiske stilen og stoppe utviklingen der stadig flere sverger til rein staking.

I mai skrev Dagbladet at FIS åpner for strengere regler for å beskytte klassisk langrenn som egen øvelse. Nå kan det bli en realitet veldig snart.

- Vi har et konkret tysk forslag på bordet som går på å sette en maks lengde på skistaver i klassisk til 85 prosent av kroppshøyden, sier, Vegard Ulvang, lederen i den internasjonale langrennskomiteen, til NRK.

Stakefrie soner?

Tidligere i år ble det vurdert å legge opp til egne stake-frie soner underveis i rennene.

Petter Northug sa til Dagbladet i mai at han var svært kritisk til egne soner med forbund mot staking.

- Det blir sikkert vedtatt, men FIS skyter seg selv i foten, sa Petter Northug til Dagbladet.

Kritikk

Motivet til FIS' regelkomité har vært å bremse den enorme utviklingen i staking. Stadig flere av dagens langrennsløpere har lagt ned enormt mye trening på å bli bedre til å stake.

Stadig flere av dem er i stand til å stake seg gjennom klassisk-løyper på blanke ski.

- På 15-kilometerne i Lahti og Falun og på femmila i Kollen vil det aldri bli ren staking. De løypene er for tøffe til det. Der bør FIS legge klassiske løp, akkurat som det er helt naturlig med skøyting i Toblach, sa Northug til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer