Tour de Ski:

Langrennsstjerner raser mot Tour de Ski-løype: - Ikke verdig et verdenscuprenn

Sinte finner.

SKUFFET FINNE: Iivo Niskanen (t.v.) var skuffet etter fellesstarten i går og klager på løypa i Tour de Ski. Her med svenske Marcus Hellner (t.h). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SKUFFET FINNE: Iivo Niskanen (t.v.) var skuffet etter fellesstarten i går og klager på løypa i Tour de Ski. Her med svenske Marcus Hellner (t.h). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Ingvild Flugstad Østberg og russiske Sergej Justjugov leder Tour de Ski etter to av sju etapper. I dag er det hviledag før touren fortsetter med fellesstart med skibytte i Oberstdorf i Tyskland i morgen.

De finske langrennsløperne er derimot svært misfornøyd med innledningen - og slakter løypene.

- Halvparten av tiden er vi utenfor sporene. Dette er ikke verdig et verdenscuprenn, sier finske Iivo Niskanen til avisa Iltalehti.

- Vi burde gått med hjelm. Vi fikk smake albuen fra sidemannen, sier Niskanen, som ble nummer ni i Tour de Ski-rennet i går.

TRANGT OG KORT?: Løpere klager på for trange og korte løyper i Tour de Ski. Dette bildet er fra herrenes fellestart i går. Foto:  EPA/PETER SCHNEIDER
TRANGT OG KORT?: Løpere klager på for trange og korte løyper i Tour de Ski. Dette bildet er fra herrenes fellestart i går. Foto:  EPA/PETER SCHNEIDER Vis mer

- Trangt

I går var det fellesstart på programmet. Kvinnene gikk 5 km og herrene gikk 10 km. Det er en uvanlig distanse for verdens beste langrennsløpere.

Aino-Kaisa Saarinen forteller:

- Det var en fryktelig løype. Sporene var for trange, sier Saarinen, som mener Tour-arrangøren bryter med reglene til Det internasjonale skiforbundet (FIS).

FIS 'renndirektør Pierre Mignerey bryr seg ikke spesielt om kritikken:

- Dette er noe vi må se på i framtida, sier Mignerey.

Russer imponerer

Russiske Justjugov var gikk i front sammen med Martin Johnsrud Sundby hele den ti kilometer lange fellesstarten i klassisk, og det var også de to som knep de to øverste plassene.

- Jeg ville bare ligge i ryggen på Martin i dag, jeg trodde ikke jeg skulle vinne, sa Ustjugov på den internasjonale pressekonferansen etter løpet.

Russerens to første etapper har imponert alle konkurrentene. Han leder sammenlagt, 18 sekunder foran Sundby.

I kvinneklassen leder Østberg med ti sekunder ned til Heidi Weng.

- Jeg trengte 30 minutter for meg selv. Jeg ville bevise for meg selv at jeg kunne i dag, for jeg følte at formen min var god. I dag ville jeg gå til hardt, og ta det litt roligere mot slutten, men jeg bare gikk for det og håpet det ville holde. Det var gøy, sa Østberg i seiersintervjuet.