Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Langrennsløpernes opprop mot doping

Langrennsutøverne samler seg etter doping­rapporten: - Vi ønsker å være en del av løsningen

Leverer opprop til FIS i dag.

SAMMEN MOT DOPING: I dag får FIS et opprop fra verdenscupløperne i Davos der de ber skilederne sikre et rent startfelt. <br>Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo/NTB Scanpix
SAMMEN MOT DOPING: I dag får FIS et opprop fra verdenscupløperne i Davos der de ber skilederne sikre et rent startfelt.
Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAVOS (Dagbladet): I kjølvannet av McLaren-rapportene som har avdekket utstrakt doping og organisert juks i russisk toppidrett, henger mistankene over russiske langrennsløpere også.

Ikke minst fordi del to av rapporten som kom fredag, fastslo at tolv medaljer i Sotsji-OL ble tatt av dopede utøvere.

Langrenn er én av idrettene der enkelte typer doping vil kunne ha stor effekt på prestasjonene.

Et samlet opprop

Under verdenscupløpene i Davos i helgen var det svært få utøvere som ønsket å snakke så mye om McLaren-rapporten. I stedet samlet de seg om et opprop amerikanske Kikkan Randall har tatt initiativ til.

Randall sitter som utøvernes representant i Det Internasjonale Skiforbundets (FIS) kongress, og overleverer utøvernes opprop og bønn om en ren idrett til FIS i dag.

- Vi har fått mer enn seksti utøvere til å signere dette, så nå er det i ferd med å få fart. Vi har sendt det rundt til lagene så langt, men vi skal få det rundt til alle sånn at de som vil får signert det, sier Randall til Dagbladet.

Flere vil signere

Dagbladet snakket med flere utøvere i Davos som ikke hadde signert oppropet ennå, men når FIS får dokumentet i dag, vil det være langt flere enn seksti navn som stiller seg bak.

- Jeg syns jo at antidopingarbeid er viktig, sier svenske Ida Ingemarsdotter til Dagbladet, og bekrefter at hun kommer til å signere oppropet før Randall sender det fra seg.

- Vi har mange utøvere som er om bord og som ønsker å være en positiv stemme til lederne i idretten nå. La oss bruke dette som en mulighet til å lære og til å skape en ren framtid for idretten, sier Randall.

- Dere gjør dette som et felles svar på McLaren-rapporten?

- Akkurat. Vi ønsker bare å være en del av løsningen og ønsker å støtte et sterkere og uavhengig Wada. Forhåpentligvis kan vi forhindre at dette skjer i framtida også.

Et bra initiativ

Randall har ikke helt oversikt over hvem som har signert oppropet. Derfor kan hun heller ikke si om det russiske laget støtter opp om initiativet.

En som allerede har signert, er norske Ragnhild Haga.

- Ja. Det er et veldig bra initiativ synes jeg. Vi får ikke gjort noe annet enn å vise hva slags verdier vi står for, så får andre ta seg av andre sider, sier Haga til Dagbladet.

Skremt av rapporten

Lørdag fortalte generalsekretæren i FIS at ikke en gang de vet om eller hvem som er avslørt av McLaren-rapporten, men at de i løpet av de nærmeste dagene regner med å få beskjed om grener innenfor FIS er berørt.

Rapporten har uansett vekket et engasjement hos langrennseliten i verdenscupen. Det statlige russiske dopingprogrammet som påstås avdekket av McLaren skremmer de aller fleste som konkurrerer i verdenstoppen.

- Jeg har signert oppropet fra verdenscuputøvere for en ren idrett. Du kan lese oppropet og se hva jeg mener der, sier amerikanske Jessica Diggins.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!