Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

TOUR DES FJORDS:

Langspurt sikret Boasson Hagen seieren i Tour des Fjords

Vant dramatisk etappe i Stavanger. 

NY SEIER: Edvald vinner i Vågen for andre gang, tar sin tredje etappeseier på rad i årets Tour des Fjords og sikrer også sammenlagtseieren. FOTO: Carina Johansen / NTB Scanpix
NY SEIER: Edvald vinner i Vågen for andre gang, tar sin tredje etappeseier på rad i årets Tour des Fjords og sikrer også sammenlagtseieren. FOTO: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (procycling.no): Edvald Boasson Hagen sikret sammenlagtseieren i Tour des Fjords på meget overbevisende vis i Vågen i Stavanger. En duo gikk løs på de siste kilometerne og rudsbygdingen måtte gå på en skikkelig langspurt for å ta dem igjen, men på de siste hundre meterne gikk han forbi dem og vant i overlegen stil.

Dermed kunne han juble for sin tredje etappeseier på rad i rittet, samtidig som bonussekundene han tok sikret ham sammenlagtseieren. Boasson Hagen tok innpå sammenlagtleder Dries Van Gestel underveis på innlagte spurter og lå bare ett sekund bak belgieren foran finalen i Stavanger. Med tre nye sekunder i Vågen var seieren et faktum.

- Det var fantastisk. Laget kjørte fantastisk og det var en ganske hard dag. Vi tok mange bonussekunder underveis og vi lå foran hele dagen, sa Boasson Hagen til pressekorpset etter målgang, deriblant procycling.no.

Resultater finner du nederst i saken!

Slik gikk det til:

Etter noen dager med fint vær falt regnet på rytterne da de la ut fra start i Hinna Park klokken tolv i formiddag. Og været skulle etter hvert spille en stor rolle på den siste etappen av Tour des Fjords. Etter den nøytrale starten gikk det ikke lang tid før dagens brudd, bestående av Albert Timmer (Team Sunweb), Jerome Baugnies (Wanty-Groupe Gobert), Kevin Van Melsen (Wanty-Groupe Gobert) og Rune Almindsø Andersen (ColoQuick CULT), kom seg løs.

Over dagens første kategoriserte stigning, Åslandsbakken, var det Timmer som var først, foran Baugnies og Van Melsen. Etter omtrent en times sykling hadde kvartetten fått en ledelse på omtrent fire minutter, og ved Bryne kom også dagens første innlagte spurt. Her var det Almindsø Andersen som var først over, foran Timmer og Baugnies.

Edvald tar innpå

Etter halvannen times kjøring vendte rytterne vestover mot kysten og Varhaug, hvor rittet skulle gå nordover igjen, mot Stavanger. Her satte Joker Icopal fart og feltet delte seg i en rekke grupper. Fjerdemann i sammendraget, August Jensen, havnet på feil side av splitten, men feltene skulle samle seg igjen ikke lenge etter.

Kjøringen i hovedfeltet sørget også for at bruddet ble kjørt inn og med en ny innlagt spurt var det muligheter for Edvald Boasson Hagen å hente noen sekunder i kampen om sammendraget. Rudsbygdingen lå fem sekunder bak sammenlagtleder Dries Van Gestel foran dagens etappe, og vant enkelt spurten i Nærbø. Dermed sørget han for å knappe inn på belgieren og reduserte avstanden til to sekunder.

Rittet sprenges langs kysten

Etter den innlagte spurten startet en ny kamp om å komme seg i brudd, men i det man gikk inn i det åpne kystlandskapet var det duket for nytt hardkjør i sidevinden. Og på ny var Team Coop og August Jensen uoppmerksomme. Bodøværingen havnet på feil side av splitten igjen og det ble raskt kritisk. I løpet av en halvtime så hadde gruppen hans havnet omtrent 40 sekunder bak hovedfeltet, hvor Boasson Hangen, Van Gestel og en rekke andre ryttere satt.

På den neste innlagte spurten på Sola var det duket for mer sekundsanking for Boasson Hagen. Dimension Data-rytteren var først over, men sammenlagtleder Dries Van Gestel fulgte nærmest og beholdt dermed ledelsen med ett fattig sekund. Dermed måtte Boasson Hagen hente sekunder i avslutningen, for å kunne passere Sport Vlaanderen-rytteren.

Jensen kommer seg opp

Inn på de tre lokale rundene i Stavanger, som inneholdt den svært tøffe Grisabakken, 300 meter med 17 prosent gjennomsnittlig stigning, jaget Jensens gruppe hardt. Ved målpassering første gang var det et drøyt minutt opp til hovedfeltet for gruppen, hvor også Andreas Vangstad (Team Sparebanken Sør) satt. Etter at Team Coop hadde lagt ned stor innsats var det etter hvert opp til Jensen selv å gjøre det og inn mot Grisabakken for andre gang angrep han.

Andreas Vangstad og flere andre ryttere fulgte med ham, og til tross for at de ble hindret av bilkøen opp Grisabakken for andre gang, kom de seg opp igjen like etter passering for siste runde.

Joker Icopal angriper

Før Jensen og Vangstads lille gruppe kom seg opp igjen, hadde Joker Icopal-rytterne Bjørn Tore Hoem og Markus Hoelgaard gått løs opp Grisabakken. Joker hadde flere ryttere plassert godt inn foran og da de som trakk opp farten slapp opp fikk duoen raskt en luke. Over toppen fikk de også følge av Dimension Data-rytter Jaco Venter.

Bak ble det noen angrep over toppen og Boasson Hagen var blant dem som måtte markere, men ingen kom seg løs. Ut på den siste runden hadde de fått en luke på nærmere 40 sekunder, men LottoNL-Jumbo var blant lagene som fikk opp farten og inn mot Grisabakken siste gang falt avstanden raskt, og det samlet seg igjen.

Overlegen Boasson Hagen

Patrick Clausen (Riwal) prøvde seg i bakken, men ble raskt nøytralisert av Sport Vlaanderen og det var status quo igjen. Med bare noen kilometer igjen begynte angrepene å komme. Lederen i ungdomskonkurransen, Timo Roosen (LottoNL-Jumbo) prøvde seg, men maktet ikke å få noen luke. Like etter gikk Team Sunweb-rytter Lennard Kämna og Jeroen Meijers (Roompot) løs og duoen fikk en luke.

Inn på den siste kilometeren hadde den en solid luke, men Edvald Boasson Hagen gikk til på en skikkelig langspurt og på de siste par hundre meterne passerte han duoen og sikret etappeseieren. Dermed vinner han også rittet sammenlagt.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!